Wales – Golfreissu kiskoilla - Golflehti
Wales – Golfreissu kiskoilla

Wales – Golfreissu kiskoilla

Luoteis-Walesista, Gwyneddin kreivikunnasta, löytyy maailman kauneimpiin kuuluva rautatie ja sen varrelta upea links-kenttien keskittymä.

Teksti Jere Jaakkola
Kuvat Janne Mikkilä
Facebook Whatsapp Linkedin

Kun suomalainen golfari päättää lähteä golflomalle Britteinsaarille, hän alkaa suunnitella matkaa Skotlantiin tai Irlantiin. Osa löytää tiensä Englantiin, muutama suuntaa Pohjois-Irlantiin.

Mutta Walesiin, sinne on lähdössä hädin tuskin kukaan. Golfloma Walesissa ei tule Britteinsaarista kenellekään ensimmäisenä mieleen.

Olen itsekin ehtinyt kiertää Irlannin, pelata Pohjois-Irlannin golfhelmet ja kokea Englannin links-keskittymät, heathland-kentät ja puistokentät. Skotlannista, golfin kehdosta, on tullut melkein toinen kotini.

Wales sen sijaan, on jäänyt minulle tyystin vieraaksi. Paljon hyvää olen siitä kyllä kuullut niiltä harvoilta, jotka maassa ovat ylipäätään käyneet. Kelttikulttuurikin on minua pitkään kiehtonut.

Jo muutaman vuoden ajan olen haaveillut matkasta Walesiin – ja lausunut unelmani joitakin kertoja ääneen. Siksi olen saanut myös vinkin Yle Areenasta löytyvästä matkailuohjelmasta. Brittiläistä tuotantoa olevan Maailman kauneimmat junareitit -sarjan kolmas jakso kertoo kuulemma Walesista.

Pwllheli Golf Clubin links-osuus alkaa kahdeksannelta reiältä.

Otan vinkistä vaarin, ja alan katsoa ohjelmaa. Muutaman minuutin kuluttua hoksaan jotakin. Mahtava Cambrian Linen rautatie, jota pitkin ohjelmassa Gwyneddin kreivikunnan rannikkoa pitkin kuljetaan, alkaa Pwllhelin pikkukaupungista.

Pwllheli.

Siellä on myös golfkenttä!

Pwllheli Golf Club ei ole golfkentistä tunnetuimpia, mutta nimi on Britteinsaarten links-karttoja tutkittuani kiinnittänyt huomioni. Miten Pwllheli edes lausutaan?

Jatkan ohjelman katsomista, ja kuva alkaa kirkastua. Pwllhelistä Cambrian Line jatkuu itään, jossa tulee vastaan Porthmadogin kaupunki – jossa myös on golfkenttä. Vartti Porthmadogista etelään ja juna pysähtyy Harlechissa, josta löytyy puolestaan upea Royal St David’s Golf Club. Kiskot kulkevat edelleen rannikkoa pitkin, Aberdoveyyn asti, kunnes rautatie kääntyy kohti sisämaata.

Aberdovey soittaa heti kelloja. Aberdovey Golf Club on yksi klassisten links-kenttien helmiä. Kenttä, johon Bernard Darwin, yksi kaikkien aikojen golfkirjoittajista, suorastaan rakastui.

Kolme varttia kestävä ohjelma käytännössä muuttaa unelmani todeksi. Cambrian Line, maailman kauneimpiin kuuluva rautatie, kulkee käytännössä golfkentältä golfkentälle.

On tullut aika lähteä Walesiin – ja matkustaa junalla.

Olemme jo niin syvällä kymrin kielen sydänalueella, että monista kylteistä katoaa englanti.

Yksi keskeinen syy sille, miksi Wales on Britteinsaarten suuri tuntematon, on sen saavutettavuus. Suoraa lentoyhteyttä Suomesta Walesiin ei ole. Walesin pohjoisosiin suuntaavien kannattaa siis lentää Englannin Manchesteriin, josta käsin Walesin puolelle pääsee vuokra-autolla runsaassa puolessa tunnissa. Wales on lopulta lähempänä kuin moni kuvittelee.

Pian rajan takana on yksi Walesin kolmesta aitojen links-kenttien keskittymästä. Noin viidenkymmenen kilometrin pituiselle matkalle Walesin pohjoisrannikolle sijoittuvat Prestatynin, Rhylin, North Walesin ja Conwyn links-kentät.

Autossa on kuitenkin istuttava vielä pari tuntia päästäkseen Pwllheliin ja kenttäkeskittymistä keskimmäiseen.

Rajamuodollisuuksia ei Englannista Walesiin siirryttäessä ole, eikä maan vaihtumista toiseen huomaa muusta kuin tiekylteistä. Heti Walesin puolelle saavuttaessa kyltteihin ilmestyy englannin rinnalle Walesin toinen virallinen kieli, kymri.

Kun pääsemme perille Pwllheliin, olemme jo niin syvällä kymrin kielen sydänalueella, että monista kylteistä katoaa englanti.

Pwllheli-nimikin on kymriä ja tarkoittaa suolaisen veden allasta. Nimen oikeaoppiminen lausuminen ei ilman paikallisapua onnistu. Pwllheli Golf Clubin entinen kapteeni, Diane, osuu paikalle ja auttaa.

”Laita kielesi kitalakeen ja sano ’Puhjheli’.”

Gwyneddin kreivikunnassa kymrien eli kymrin kieltä puhuvien osuu väestöstä on suurin koko Walesissa. Kaksi kolmasosaa asukkaista osaa puhua kymriä ja yli puolet ihmisistä sujuvasti.

Kansallismielisyys on muutenkin voimissaan. Juuri Pwllhelissä perustettiin kansallismielinen keskustavasemmistolainen puolue, Plaid Cymru, joka ajaa Walesin itsenäisyyttä Euroopan unionin jäsenenä.

Noin neljän tuhannen asukkaan kylässä golf on kuitenkin vain golfia. Kaksikielisen golfklubin kentälle sopii, että se on hyvin kaksijakoinen.

Pwllheli Golf Club lasketaan aitojen links-kenttien joukkoon, mutta ensimmäiset seitsemän reikää eivät siitä anna vielä viitteitä. Melko vaatimaton reititys kulkee tasaisessa puistomaisemassa, kunnes saavutaan takaisin klubille. Sitten tunnelma muuttuu kerralla. Kahdeksannelta reiältä alkaa kentän links-osuus, ja väylien profiili muuttuu dramaattisesti. Pwllheli on kuin kahdesta eri kentästä rakennettu 18 reiän kokonaisuus. Se on kuitenkin kotikutoisena sympaattinen golfkokemus, kurkistus walesilaiseen klubigolfiin.

Pwllhelistä matka jatkuu rannikkoa itään.

Snowdonian kansallispuiston jylhiä maisemia.

Cambrian Line -rautatie kulkee Barmouthin sillan yli.

Snowdonian kansallispuiston maalauksellisista maisemista pääsee nauttimaan autoillessakin, mutta auton voi huolettaa jättää myös Pwllheliin ja jatkaa matkaa kiskoja pitkin. Cambrian Linen rautatie kulkee halki idyllisten kylien, yli vanhojen siltojen ja pitkin lampaiden laiduntamia rantapenkereitä. Junalla matkustaminen tarjoaa maisemailoittelun lisäksi autoilua rauhallisemman kurkistuksen paikalliseen elämään ja aimo annoksen kiehtovaa reissuromantiikkaa.

Pwllhelissä bägeineen junaan nousevan golfarin seuraava pysäkki on puolen tunnin junamatkan päässä sijaitseva Porthmadog, lähes täsmälleen Pwllhelin kokoinen pikkukaupunki, jonka golfkentässäkin on paljon samaa kuin lähtöpysäkkimme kentällä.

Links-tunnelmaa saa nimittäin odottaa myös Porthmadog Golf Clubilla. Ulosmeno kulkee puistomaisemassa, osin viereisen kukkulan alusmailla, ja kenttä pääsee vauhtiin vasta kymmenenneltä reiältä.

Sisääntulossa pelataankin sitten täysiveristä links-golfia, jonka kohokohta koittaa kahdennellatoista reiällä. Upean hiekkarannan kaartuvaa muotoa mukaileva lyhyt par-nelonen on kuin toisesta maailmasta. Muotoja, mielenkiintoa ja taktisia vaihtoehtoja riittää myös sisääntulon lopuilla rei’illä.

Porthmadog on toimiva tukikohta myös reissun seuraavalle golfvierailulle. Matkaa voi laukkujen kera toki jatkaa eteenpäinkin, mutta päiväreissu bägin kanssa on junallakin helppo tehdä. Kahdenkymmenen minuutin kiskoilla köröttelyn jälkeen juna pysähtyy pienessä Harlechin kylässä, josta löytyy suuri golfelämys, Royal St. David’s Golf Club.

Majesteettisen Harlechin linnan juurella lepäävä golfkenttä on useassa kenttärankingissa koko Walesin kakkoskenttä Royal Porthcawlin jälkeen.

Huippukuntoinen ja huolellisesti viimeistely Royal St. David’s viettelee vierailijan. Linnan hallitseman kylän ja rantaviivan korkeiden dyynien väliin tasaiselle alueelle reititetty kenttä on monessakin mielessä mestariteos.

Paikalliset kutsuvat useita merkittäviä kansallisia ja kansainvälisiäkin golfkilpailuja isännöinyttä kenttäänsä mielellään ”maailman haastavimmaksi par 69:ksi.” Mikään monsteri ei kyseessä silti ole, vaan kentän haastavuus tulee taktisen pelin vaatimuksista. Palloa on osattava kuljettaa eri ilmansuuntiin kulkevaa reititystä pitkin vaaroja vältellen ja lähestymiset on sijoitettava oikein.

Walesin ensimmäinen Royal-arvonimen saanut kenttä sykähdyttää myös taiteilijasieluja. Harlechin linna ja Snowdonian vuoriston siniharmaat kerrokset loihtivat kierrokselle kulissit, jotka piirtyvät mieleen.

Harlechin linna vartioi Royal St. David's Golf Clubia.

Kahdestoista reikä, lyhyt par-nelonen, on Porthmadogin herkkupala.

Golfelämyksen ohessa Harlechista löytyy myös muuta mielenkiintoista. Linnan vieressä kulkee kapea katu, Fford Pen Llech, joka noteerattiin aikanaan maailman jyrkimmäksi kaduksi. Ylhäältä alas yksisuuntaisena ajettava katu putosi kuitenkin listan kakkoseksi, kun mittaustapaa muutettiin. Maailman jyrkimmän kadun titteliä kantaa nykyisin Uuden-Seelannin Dunedinistä löytyvä Baldwin Street.

Lähistöltä löytyy toinenkin vierailukohde, joka kannattaa matkan ohjelmaan ehdottomasti sovittaa.

Portmeirionin hätkähdyttävä kylä on walesilaisarkkitehti Sir Clough Williams-Ellisin elämäntyö.

Arkkitehti Sir Clough Williams-Ellis oli ihastunut Italian Rivieralla sijaitsevaan Portofinon kalastajakylään ja otti elämäntehtäväkseen suunnitella ja rakentaa samanlaisen koristeellisen kylän kotimaahansa Walesiin. Sopiva paikka löytyi lopulta Porthmadogin ja Harlechin välistä, Dwyryd-joen suistosta.

Portmeirion-nimen saaneen barokkityylisen kylän rakennustyöt alkoivat vuonna 1925 ja päättyivät vasta puoli vuosisataa myöhemmin, vuonna 1975. Hotellina ja muina majoituspaikkoina toimivista hämmästyttävistä rakennuksista koostuvan kylän omistaa nykyisin hyväntekeväisyyssäätiö.

Retki Portmeirioniin onnistuu myös junamatkailijalle. Lähimmältä Minfforddin asemalta on Portmeirioniin noin 20 minuutin kävelymatka.

Kaikista maailman golfkentistä juuri Aberdovey jätti Bernard Darwiniin syvimmän jäljen.

Golfmatka Cambrian Line -rautatietä pitkin jää vaille täyttymystään, ellei Harlechista jatka matkaa edelleen etelään. Junassa saa istua lähes kahden tunnin ajan ennen kuin saavutaan seuraavalle golfpysäkille, Aberdoveyyn. Matka taittuu kuitenkin hetkessä, niin hengästyttävissä rantamaisemissa kiskot kulkevat.

Nyt junalla myös pääsee aivan perille asti. Aivan Aberdoveyn rautatieaseman vieressä sijaitsee Aberdovey Golf Club, kenttä, josta on mahdotonta kertoa Bernard Darwinia mainitsematta.

Bernard Darwin oli maailmankuulun luonnontieteilijän, Charles Darwinin, pojanpoika ja aikansa tunnetuin golfkirjoittaja. Hän oli myös Aberdovey Golf Clubin ensimmäinen kapteeni. Darwin näki urallaan miltei kaiken, mitä golfilla oli yli sata vuotta sitten tarjota, mutta kaikista maailman golfkentistä juuri Aberdovey jätti häneen syvimmän jäljen.

Darwin ei Aberdoveysta kirjoittaessaan pidätellyt ilmaisuaan, ja paljolti hänen ansiostaan Aberdoveysta tuli tuhansien tarinoiden kenttä. Sen folkloreen kuuluu myös tarina kentän syntyhistoriasta.

Darwinin mukaan kentän perusti brittiarmeijan kenraalimajuri, walesilainen Richard Ruck, joka lainasi kylässä asuneelta naiselta yhdeksän kukkaruukkua suunnittelemansa yhdeksänreikäisen kentän reikäkupeiksi.

Nykymuotoiseksi golfkentäksi Aberdoveyn kuitenkin suunnittelivat vuoroillaan aikansa maineikkaat golfarkkitehdit Herbert Fowler, James Braid ja Harry Colt. Hiekkarannan ja rautatien välissä bumerangin muotoisena kulkevaan dyynimaastoon syntyi klassinen links-kenttä.

Aberdoveyn reititys etenee edestakaisena klubilta pohjoiseen ja takaisin, mutta piirteiltään kenttä on ilmeikäs ja leikillinen. Juuri siksi se on jättänyt syvät jälkensä myös Darwinin jälkeisiin sukupolviin.

Kaikista maailman golfkentistä juuri Aberdovey jätti Darwiniin syvimmän jäljen.

Aberdovey on Luoteis-Walesin golflomalle mitä oivallisin päätepysäkki, mutta jos pelihaluja ja päiviä reissukalenterissa on vielä jäljellä, Cambrian Linen varrelta löytyy vielä viideskin kenttä.

Vain runsaat kaksi kilometriä Aberdoveyn eteläisimmästä kohdasta linnuntietä etelään sijaitsee Walesin vanhimpiin kuuluva golfkenttä, Borth & Ynyslas Golf Club. Sinne Aberdoveysta päästäkseen joutuu kuitenkin näkemään hieman vaivaa, sillä kenttien väliin jää Dovey-joen laaja suistoalue, joka on sekä kiskoja pitkin että maanteitse matkatessa kierrettävä.

Cambrian Linen päälinja kääntyy Aberdoveysta kohti sisämaata päättyäkseen vasta parin tunnin junamatkan päässä Englannin Shrewsburyyn. Machynllethin asemalta erkanee kuitenkin haarareitti, joka päättyy puolen tunnin matkan päässä sijaitsevaan Aberystwythin kaupunkiin. Matkan varrelle osuu Borthin kylän pysäkki, josta on vain lyhyt kävelymatka Borth & Ynyslasin kentälle. Maanteitse kentälle ehtii Aberdoveysta käsin noin kolmessa vartissa.

Katso alta Golfpisteen tuottama 13-minuuttinen matkailuvideo, joka saattaa vielä syvemmin ja elävämmin Walesin tunnelmiin.

Matkan golfkierrosten jälkeen kannattaa vielä ottaa kaikki irti myös paluumatkasta Manchesteriin. Nopein reitti Aberdoveyn pohjoispuolella sijaitsevasta Tywynin kaupungista koilliseen kulkee kuvankauniiden laakso- ja maaseutumaisemien halki lähes Englannin rajalle asti. Meni Luoteis-Walesissa sitten lähes mitä reittiä ja millä kulkuvälineellä tahansa, Snowdonian upea kansallispuisto tuntuu ulottuvan kaikkialle. Yhtä vaikuttavaa maisemaa saa Britteinsaarilta kokenutkin kenttien kävijä hakea.

Bonuskenttä

Gwyneddin kreivikunnasta löytyy vielä yksi kenttä, jonne ei kiskoja pitkin pääse, mutta joka kannattaa ehdottomasti reissulla pelata. Manchesterista autolla saapuvan kannattaa poiketa reitiltä hieman ennen Pwllhelin kaupunkia ja kurvata Llŷnin niemimaan pohjoisrannalla sijaitsevalle Nefyn Golf Clubille.

Noin 20 minuutin ajomatkan päässä Pwllhelistä sijaitseva Nefyn on dramaattiseen maisemaan kalliojyrkänteiden päälle rakennettu kenttä, jossa on paljon samaa kuin Irlannin Kinsalessa sijaitsevassa maineikkaassa Old Headissä.

Nefyniä pelattiin pitkään erikoisella 26-reikäisellä reitityksellä, jossa Irlanninmerelle työntyvää niemeä pitkin pelattiin ensin kymmenen reikää kestänyt ulosmeno, jonka jälkeen oli tarjolla kaksi kahdeksan reiän erillistä sisääntuloa. Viimeisimmän kenttäremontin jälkeen Nefyn kuitenkin remontointiin kolmen yhdeksän reiän lenkin kokonaisuudeksi.

Kapea ja tuulelle altis Nefyn on haastava kenttä hallittavaksi, mutta maisemaelämyksenä ja luontokokemuksena kenttä hakee Walesissa vertaistaan.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back