Pitääkö golfarin osata säännöt? - Golflehti
Pitääkö golfarin osata säännöt?

Pitääkö golfarin osata säännöt?

Sääntöjen osaaminen tuo levollisuutta omaan peliin.

Teksti Arto Teittinen
Facebook Whatsapp Linkedin

Phil Mickelson puttasi vuoden 2018 U.S. Openissa parimetrisen viidennen lyöntinsä ohi reiän, ja pallo jatkoi matkaansa alamäkeen. Pallon vauhti kiihtyi, ja alkoi uhkaavasti näyttää siltä, että pallo vierisi pois viheriöltä ja alamäkeen jopa parinkymmenen metrin päähän reiästä. Mickelson juoksi pallon perään, löi liikkuvaa palloa takaisin reikään päin ja käytti tämän jälkeen vielä kaksi puttia saadakseen pallon reikään. Mickelson sai lisäksi kahden lyönnin rangaistuksen lyödessään liikkuvaa palloa saaden näin tuloksekseen 10.

Vuonna 2020 Pro Golf Tourilla pelaaja oli uusimassa voitosta lyöden pallonsa lähelle metalliaitaa. Pelaaja vapautui aidasta ilman rangaistusta ja teki birdien voittaen näin uusinnan ja koko turnauksen. Hetken päästä pelaajan suoritus kuitenkin hylättiin, koska tämä oli vapautunut aidasta väärään paikkaan.

Golfkaudella 2023 lukuisia pelaajia rangaistiin Suomen Golfliiton kilpailuissa yhdellä, kahdella tai jopa useammalla rangaistuslyönnillä, ja muutama pelaaja jopa diskattiin kilpailusta, koska he eivät osanneet sääntöjä.

Mickelson väitti tienneensä kahden lyönnin rangaistuksesta, mutta piti sitä hyvänä ratkaisuna. Oikeasti hänen olisi tilanteessa kannattanut käyttää pelaamattoman paikan sääntöä ja palauttaa pallo paikkaan, josta hän puttasi pallon ohi. Tällöinhän hänellä olisi lähtenyt vasta seitsemäs lyönti paikasta, josta oli jo kerran kokeiltu. Pro Golf Tourilla vapautuminen aidasta ei tapahtunut lähimmän vapauttavan paikan, vaan lähimmän hyvän paikan kautta, ja siksi paikka meni väärin. Pro Golf Tourilla samoin kuin useimmissa Golfliiton kisojen edellä mainituissa tilanteissa olisi ollut mahdollista pyytää tuomari paikalle auttamaan. Tilanteista olisi selvitty ilman rangaistuksia tai ainakin vähemmillä rangaistuslyönneillä.

Itsekin heitän pallon pois sysihuonosta paikasta hupikierroksella.

Golf poikkeaa useista muista lajeista siinä, että kilpailuissakaan peliä ei ole koko ajan tarkkailemassa tuomareita. Ja jos tuomareita on, eivät he näe koko ajan kaikkialle. Niinpä pelaajien oma sääntötuntemus on elintärkeässä osassa pelisuorituksen onnistumisessa. Hyvänä alkuna pelaajan sääntötietämykselle on tiedostaa, että säännöistä voi kysyä pelikavereilta tai tuomareilta, jos ei itse tiedä. Tosin pelikaveritkaan eivät aina tiedä ja pelikavereiden antamasta virheellisestä sääntöneuvosta pelaaja on silti itse vastuussa.

Pian sen jälkeen kun itse aloitin golfin, huomasin, että useista tilanteista oli mahdollista päästä pois pudottamalla pallo uuteen paikkaan rangaistuksella tai jopa ilman. Niinpä päätin opetella säännöt riittävän hyvin, jotta voisin aina valita mielestäni parhaan vaihtoehdon pelin jatkamiselle. Useimmin se on pelata pallo paikaltaan, mutta varsinkin ilman rangaistusta vapauduttaessa on hyvä tietää, mihin saa vapautua. Vapautumisalue on yllättävän suuri ja antaa joskus mahdollisuuden hyötyä tilanteesta. Myös tietämys siitä, että osaan säännöt ja pystyn käyttämään niitä edukseni tapahtuipa pelissä melkein mitä tahansa, antaa levollisuutta omaan pelaamiseen silloinkin, kun vinoonkin suuntautuneita pallojani etsitään.

Nyt varmaan joku jo kysyy, tarvitseeko pelata sääntöjen mukaan silloin, kun pelataan vain kaverien kanssa ja ulkoilumielessä omaksi iloksi. Ei tietenkään tarvitse. Itsekin heitän pallon pois sysihuonosta paikasta hupikierroksella ja kerron pelikavereilleni, että merkitään X tuloskorttiin. Mutta usein näillä hupikierroksillakin pelataan jostakin – kahvista, lounaasta, pienestä tai jopa isostakin rahasta – ihan vain kavereiden kesken. Silloin viimeisten reikien skinejä ratkottaessa olisi varmasti hyvä, jos olisi muutama sääntökikka taskussa ja sääntökirjan tavallisimmat koukerot hallussa. Joskus siitä saattaisi saada itselleen sen pienen edun, jolla kääntää tilanteen omaksi voitokseen.

Sääntökirjan lukeminen ja sääntöjen opiskelu on varmasti kuivaa puuhaa, myönnän sen, mutta on muitakin tapoja opiskella sääntötuntemusta. Internetistä löytyy paljon varsinkin englanninkielistä materiaalia videoina, kuvina ja artikkeleina. Varsinkin randa.org- ja usga.org-sivustoilta löytyy paljon luettavaa, nähtävää ja jopa tehtäviäkin. Itse tulen lukemaan sääntökirjan taas kertaalleen talvikauden aikana läpi. Iltalukemisena erinomaista unilukemista. Ei tarvita unilääkkeitä, ja eteneminen tapahtuu sopivan rauhalliseen tahtiin.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back