Vaikeat paikat – korkea vai matala? - Golflehti
Vaikeat paikat – korkea vai matala?

Vaikeat paikat – korkea vai matala?

Opettele neljä erilaisiin tuuliin sopivaa lyöntiä.

Teksti Ari Savolainen ja Sami Sarpakunnas
Kuvat Janne Mikkilä
Facebook Whatsapp Linkedin

Tuuli on golfkentällä haaste, joka on syytä ottaa vakavasti. Tuulta vastaan ei kannata kamppailla riuhtomalla, vaan valitsemalla olosuhteisiin nähden sopivin lyönti.

Myötätuuli painaa palloa alaspäin, joten se kannattaa lähettää ylös.

Korkea draivi

Myötätuuli antaa golfarille mahdollisuuksia etenkin tiipaikalla. Jotta tuulesta saa parhaan hyödyn irti, kannattaa avaus lyödä korkeaan kaareen. Tuuli painaa palloa alaspäin, joten se kannattaa nyt lähettää ylös.

Korkeassa draivissa tiin korkeus kannattaa säätää mahdollisimman korkeaksi. Korkea tii auttaa mailaa kulkemaan nousevassa kaaressa osumaan, jolloin pallon lähetyskulma on mahdollisimman korkea. Mailan nousevaa kaarta voi myös auttaa ottamalla leveämmän alkuasennon. Leveämpi alkuasento auttaa kohteesta kauempana olevaa olkapäätä tipumaan alemmaksi jolloin hartioiden kulma on kohteeseen nähden selvästi ylöspäin.

Kun mailan lapa kulkee osumassa ylöspäin, niin yleensä se kulkee samalla kohteesta vasemmalle. Huomioi tämä tähtäyksessä.

Matala draivi

Jos tuuli on vastainen, tai jos pallo halutaan pelata mahdollisimman varmasti peliin, kannattaa draivi lyödä matalana ja kontrolloituna. Tämäkin lyönti lähtee rakentumaan jo tiin asettamisesta. Nyt tii kannattaa pitää matalampana, jotta mailan liikerata olisi myös mahdollisimman loiva. Palloa kannattaa myös siirtää alkuasennossa pallon mitan verran tavallista taaemmas.

Mailaan tartutaan normaalia alempaa. Gripin alaosasta otettu ote jäykistää vartta, jolloin lyöntiin ei tule nostavaa korkeutta edistävää alakierrettä.

Testaa, miten otekorkeus vaikuttaa omaan lyöntimittaasi.

Kontrolloitu rauta

Tuuli tarttuu lähestymislyöntiin herkästi saaden sen ajautumaan sivuun kurssistaan tai jäämään lyhyeksi viheriöstä. Tuulisessa kelissä lähestymislyönnit kannattaakin pitää matalampina ja samalla kontrolloida alakierteen määrää.

Nytkin mailaan tartutaan normaalia alempaa. Alempi otekorkeus vaikuttaa alakierteen määrään, mutta myös lyönnin mittaan. Minulla nyrkkisääntö on, että jokainen tuuma (2,5 cm) tarkoittaa noin kolme metriä lyhyempää lähestymislyöntiä. Kannattaa testailla, miten otekorkeus vaikuttaa omaan lyöntimittaan.

Alkuasennossa pallo on normaalia taaempana, ja stanssi on kapeampi. Kavennetun stanssin vuoksi emme pysty tuottamaan jaloista niin paljon voimaa ja mailanpään nopeutta, jolloin pallon kaari pysyy kontrolloidumpana ja matalampana. Palloon tulee myös vähemmän alakierrettä. Taaksevienti kannattaa pitää noin 3/4-mittaisena, jolloin lyönnin kontrollointi on helpompaa.

Alkuasentoon ja svingiin tehdyt muutokset vaikuttavat lyönnin mittaan lyhentävästi. Yleensä kannattaakin valita numeroa isompi maila, jotta pallo lentäisi halutun matkan.

Lyö puolikkaalla, pitch-lyöntiä muistuttavalla svingillä rauhallisesti ja kontrolloidusti. 

Matala pelastus­lyönti metsästä

Joskus pallo on metsässä puiden lomassa paikassa, josta se on mahdollista pelata pois vain erittäin matalana. Tämä pelastuslyönti kannattaa harjoitella, koska tiukassa paikassa se voi helposti säästää lyönnin tai kaksi.

Valitse tarpeeksi iso rautamaila, tyypillisesti rauta-6 tai rauta-5. Pidemmissä mailoissa on vähemmän nostokulmaa, jolloin pallon lähtö­korkeus pysyy varmasti matalana, ja pallon laskeutuessa väylälle se rullaa pitkälle.

First things first. Metsästä on aina päästä ensimmäisen esteen ohi.

Alkuasennossa pallon paikka saisi olla hieman normaalia taaempana, ­jotta saamme pienennettyä nosto­kulmaa ja varmistettua puhtaan osuman palloon. Stanssin leveys saisi olla kapeampi, jotta liike painottuisi käsivarsien ja yläkropan liikkeeksi.

Otekorkeus on tavallista huomattavasti matalampi, aivan gripin alaosasta. Matalassa pelastuslyönnissä alempi ote helpottaa lyönnin ja svingin kontollointia, jolloin lähetyssuunnan hallitseminen on helmpompaa. Pallo on alkuasennossa tavallista taaempana.

Lyönti lyödään puolikkaalla, pitch-lyöntiä muistuttavalla svingillä rauhallisesti ja kontrolloidusti.

Pallon kaari pysyy matalana, lähtösuuntaa on helppo kontrolloida ja pallo vierii laskeutuessaan väylälle mukavan pitkälle.

Ari Savolainen

Ari Savolainen on golfvalmentaja ja entinen golfammattilainen. Savolainen voitti urallaan lyöntipelin Suomen mestaruuden ja Ruotsin avoimen mestaruuden, pelasi NCAA:n 1. divisioonan parhaaksi rankatussa University of Floridan joukkueessa ja sai ensimmäisenä suomalaisena pelioikeuden Asian Tourille.

Nykyään hän toimii Liettuan maajoukkueen päävalmentajana. Savolainen valmentaa useita suomalaisia ja kansainvälisiä huippuamatöörejä.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back