Ponnistavasta liikkeestä lisää potkua lyöntiin - Golflehti
Ponnistavasta liikkeestä lisää potkua lyöntiin

Ponnistavasta liikkeestä lisää potkua lyöntiin

Jaloista saadaan voimaa lyöntiin ponnistavalla ja lantiota ojentavalla liikkeellä. Avainasemassa on lihasketjujen toiminta, jota voi ja kannattaa harjoitella.

Teksti Heini
Kuvat Janne Mikkilä
Facebook Whatsapp Linkedin

Jalkojen ja lantion toiminnalla on merkittävä rooli golfsvingin voimantuotossa. Kun lantio käännetään läpimenossa kohti kohdetta, syntyy kiertovoimaa. Jalkojen ojennuksesta ja ponnistuksesta saadaan vastavoimaa maasta. Harva kuitenkaan osaa hyödyntää jalkojen ponnistavaa voimaa lyönnissä optimaalisesti niin, että se siirtyy tehokkaasti lyöntiin.

Iso osa voimantuotosta tapahtuu lihasketjuissa, joita emme näe. Kun liike starttaa jaloista, kineettinen ketju mahdollistaa energian siirtymisen itse lyöntiin.

Jalkojen ponnistavaa liikettä on mahdollista harjoitella esimerkiksi pilatesliikkeiden avulla. Kun lihasketjut opitaan aktivoimaan täsmällisissä ja hallituissa liikkeissä, on ponnistuksen voima helpompi siirtää myös golfsvingiin.

Lyöntiin tuotetaan voimaa jalkojen ponnistavalla ja lantion ojentavalla liikkeellä. Ponnistuksessa hyödynnetään jalkojen lihastoimintaketjujen voimaa.

Voimantuotollisesti jalkojen ja lantion liike on hyvin lähellä kuntosalilla tehtävää maastavetoa, joka onkin golfarille erinomainen liike voimatasojen lisäämiseksi. Maastavedossa lantio ojennetaan ylös ja eteen, mikä on identtinen liike lyönnin läpimenoa ajatellen – samanaikaisesti tapahtuvaa kiertoliikettä toki unohtamatta. Golflyönnin alkuasennossa lantiossa ja polvissa on oltava kulmaa, jotta lantion ojentava liike on mahdollista tehdä. Lantio kääntyy lyönnin aikana kohteen suuntaan ja on loppuasennossa täysin ojentunut.

Ponnistavan liikkeen avulla hyödynnetään maan reaktiovoimaa. Toisilla pelaajilla ponnistus näkyy jopa niin, että hypätään ilmaan, mutta suurimmalla osalla pelaajista ponnistava liike on hienovaraisempi ja näyttäytyy kohteenpuoleisen jalan suoristumisena.

Pilatesharjoitteet ponnistuksen kehittämiseen

Vie sama lihasketjutus myös lyöntiin ja tarkkaile lihasten aktiivisuutta erityisesti loppuasennossa.

Lantion rullaus selinmakuulla

Asetu selinmakuulle ja koukista polvet noin lantion leveydelle toisistaan. Aseta kädet kehon sivuille kämmenet alaspäin maata vasten. Paina aluksi kantapäitä alustaa vasten, ja purista kolikko alapakaroiden väliin, jolloin saat takaketjun aktivoitumaan. Aloita lantion rullaus kääntämällä ”häntää koipien väliin” ja jatka rullausta ylös saakka lantiota samalla ojentaen. Pidä ylhäällä tauko ja rullaa alas rintakehästä alkaen nikama nikamalta alustaan laskeutuen. Toista 5–10 kertaa. Vie sama lihasketjutus myös lyöntiin, ja tarkkaile lihasten aktiivisuutta erityisesti loppuasennossa.

Yhden jalan maastaveto

Aseta vastuskuminauha toisen jalan alle, ja pidä kuminauhan päistä kiinni. Alkuasennossa saa tuntua pieni veto. Voit lisätä vastusta voimien kehittyessä. Tee golflyönnin ylikorostettu alkuasento niin, että lantiossa on tavanomaista enemmän kulmaa ja nojaat ylävartalolla selkeästi alaspäin kohti palloa. Ojenna jalka painamalla sitä alustaa vasten. Ojenna polvi ja lantio suoraksi. Työnnä lantiota eteen ja ylös, ja käännä jälleen ”häntä koipien väliin” istuinkyhmyjä samalla toisiaan lähentäen. Toista 5–10 kertaa ja toista sama toisella jalalla. Voit tehdä liikkeen myös molemmilla jaloilla samaan aikaan.

Jalkojen ja lantion liike läpimenossa

Aseta vastuskuminauhan toinen pää taaemman jalan alle, ja ota toisesta päästä kiinni kuten mailasta. Varmista, että lantiossa on kulmaa, ja ojenna kädet kohtisuoraan alaspäin. Liikuta vastuskuminauhaa käsivarsien ja hartioiden kolmiolla kohti kohdetta siirtämällä paino vasemman jalan päälle. Liikuta taaempi polvi vasemman viereen, ja käännä ja ojenna lantio kohti kohdetta kohteenpuoleisen jalan päälle. Paina samalla kohteenpuoleista jalkaa maata vasten sitä samalla ojentaen, jolloin saat jalan lihakset ketjuttumaan ja tuottamaan voimaa. Sytytä pakaralihasten aktivaatio puristamalla niitä yhteen. Pidä selän kulma alhaalla. Se onnistuu, kun pidät pään mahdollisimman paikoillaan. Tee sama liike mailan kanssa. Pidä mailan liike lyhyenä, chipinomaisena.

Heini Haapala

Vuonna 1999 golfopetuksen aloittanut Heini Haapala on työskennellyt Tuusulan Golfklubin prona kohta 20 vuotta. Vuonna 2021 hän julkaisi teoksen Heinin Golfkirja – Kohti täydellistä svingiä (Otava). Hän on kehittänyt golfpilateksesta uuden menetelmän svingitekniikan oppimiselle. Haapalalla on myös oma golfsovellus, Heinin Golf, josta löytyy myös Golfpilates-harjoituksia.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back