Teksti Juha Hakulinen
Kuvat Juha Hakulinen
Loputtomat loppuasentoposeeraukset. Niitä valokuvaaja Tomi Natri pyrkii välttämään, kun hän kuvaa golfia. Natrille hyvän golfvalokuvan tekevät ilmeet ja eleet. Niistä hänen kuvansa myös tunnistaa.
Natri on kuvannut golfia viimeiset viisitoista vuotta. Ruuhikosken kentällä Seinäjoen kupeessa alkaneesta kuvausharrastuksesta on tullut freelance-kuvaajan yksi lempilapsista jääkiekkokuvauksen ohella. Golfkuvaus työllistää nykyään Helsingissä asuvaa Natria golfkauden aikana yli 30 työpäivän ajan.
Kun Suomessa pelataan iso ammattilaisgolfkilpailu, kuten Challenge Tourin tai Ladies European Tourin osakilpailu, Natri on paikalla. Mutta hän kuvaa paljon muitakin golftapahtumia, ja niissä pelaavat yleensä tavalliset harrastajagolfarit.
”Amatööritapahtumissa on paljon enemmän fiilistä ja tunnetta. Niissä saa pirun hyvän kuvan, jos joku on tehnyt tuplabogin. Sitäkin tuuletetaan. Ammattilaiskilpailuissa pelaajat eivät holarinkaan jälkeen juuri juhli tai eläydy”, Natri vertaa golfkuvauksen kahta ääripäätä.
Ei Natri kilpagolfia ylenkatso, päinvastoin. Hän on käynyt kuvaamassa isoja kilpailuja The Openista lähtien, mutta niissä mennään uutiskuvamaisemmin eteenpäin. Se on oma maailmansa.
Oman maailmansa ovat golfin kuvaajille avanneet myös peilittömät kamerat. Ennen piti odottaa, että pelaaja osui palloon, ennen kuin laukaisinta pystyi painamaan. Nykyaikaiset peilittömät kamerat ovat sen sijaan äänettömiä, joten kuvia voi ottaa hyvällä omallatunnolla mistä kohtaa svingiä hyvänsä.
"Pitää muistaa, että tämä on valon kuvaamista."
”Peilittömällä on päässyt lähemmäksi pelaajia. Kuvat pystyy sommittelemaan kokonaan eri lailla”, Natri sanoo.
Tomi Natrille golfkuvaus on ennen kaikkea valon ja tilanteen ymmärtämistä ja lukemista. Kuvista ei tule hyviä, jos hurauttaa golfautolla tiiboksiin ja sohaisee vain kuvan. Lopputulos ei ole silloin sitä, mitä tilaaja Natrilta odottaa.
”Sijoittuminen on kaiken a ja o. Pitää tietää ennakkoon, minkälaisen kuvan haluaa. Haluatko myötä- vai vastavaloon? Mitä haluat kuvalla kertoa? Pitää muistaa, että tämä on valon kuvaamista”, Natri kiteyttää.
Mitkä ovat sitten tuhansien kuvien miehen omat suosikkikuvat? Mistä parhaat golfvalokuvat syntyvät?
”Tykkään bunkkerikuvista. Niissä on minulle jotain draamaa, kun siinä on hiekanjyvää, katsetta ja toivetta siinä katseessa. Ja pallon olisi hyvä olla jossain katseen korkeudella”, Natri luettelee hyvän bunkkerikuvan elementtejä.
Ensi kesän kuvauspäiviä on jo lyöty kalenteriin, joten Natri nähdään tulevaisuudessakin kameroineen golfkentillä. Hyvät kuvat odottavat ottajaansa, mutta kuva ei tule kuvaajan luokse. Hyvän kuvan ottamiseen on valmistauduttava. Pienen ammattisalaisuudenkin Natri paljastaa.
”Minulta kysytään usein kisan jälkeen, miten olen saanut jostakin henkilöstä niin hienon kuvan. Kuvaan usein jääkiekkoasetuksilla, ettei mikään tilanne mene vahingossakaan ohi. Ja kuvat ovat silloin varmasti tarpeeksi teräviä.”
Golf työllistää Suomessa noin 2000 henkilöä. Tässä juttusarjassa esitellään monenlaisissa tehtävissä golfin parissa työskenteleviä henkilöitä.