Teksti Krister Jalonen
Kuvat Getty Images
Kapteeni. Termi herättää kunnioitusta ja arvostusta. On ympäristö ja asiayhteys lähes mikä hyvänsä, kapteeni on paikalla ollessaan se, joka johtaa tilannetta. Tiukan paikan tullen laivassa tai lentokoneessa kapteenin sana on laki, jonka mukaan toimitaan. Urheilujoukkueessa kapteeni on vahva ja esimerkillinen persoona, joka näyttää omalla toiminnallaan suuntaa pelikavereilleen.
Golfseurassa kapteenin roolin ei ainakaan lähtökohtaisesti pitäisi olla yhtä vakava ja virallinen. Kenenkään turvallisuus ei ole uhattuna, eikä ainakaan kapteenin kontolla. Oman pelinsä kehittämiseenkään golfarit eivät tarvitse klubin kapteenia esikuvakseen.
Kapteeni on monessa yhteydessä edustanut seuraansa ulospäin ja valinnut ja johtanut klubin joukkueen seurojen välisiin otteluihin.
Mitä golfareiden sitten tulisi odottaa oman seuransa kapteenilta?
Kapteeneita on ollut siitä lähtien kuin on ollut golfseurojakin. Kapteenin tehtävä on syntynyt tarpeesta rakentaa yhteisöllisyyttä golfseuroihin. Golfin historiassa kapteenin rooliin on kuulunut myös valvoa, että sääntöjä ja varsinkin etikettiä golfklubeilla noudatetaan. Kapteeni on monessa yhteydessä edustanut seuraansa ulospäin sekä esimerkiksi valinnut ja johtanut klubin joukkueen seurojen välisiin otteluihin.
Persoonina kapteeneilta on edellytetty luotettavuutta ja sosiaalisen kanssakäymisen taitoja. Kapteeni on toiminut viestinvälittäjänä ja huolehtinut osaltaan siitä, että klubin johdon ja pelaajien välinen keskusteluyhteys toimii. Ongelmatilanteissa juuri kapteeni on ollut se henkilö, jolle on voinut puhua luottamuksella ja jonka on uskottu olevan luottamuksen arvoinen.
Suomalainen kapteenikäytäntö on ottanut merkittäviltä osin vaikutteita Britteinsaarilta. Siellä kapteenin tehtävä koetaan suurimmaksi kunnianosoitukseksi, jonka golfari voi saada. Suomessa kapteeniuden arvostaminen ei samankaltaisesta rakenteesta huolimatta ole ihan Britteinsaarten tasolla, vaikka arvostettu kunniatehtävä kapteenin rooli on meilläkin.
Kapteeni on toiminut viestinvälittäjänä ja huolehtinut osaltaan siitä, että klubin johdon ja pelaajien keskusteluyhteys toimii.
Golfin lajikulttuuri on kehittynyt erityisesti 2000-luvulla aiempaa sallivampaan suuntaan ja hierarkiat golfin harrastamisen ympäriltä ovat alkaneet karista. Sillä on ollut vaikutuksensa myös kapteeni-instituutioon. On kysytty sitäkin, vieläkö kapteenia tarvitaan?
Se, millä tavoin kapteeni seuran toiminnassa erityisesti golfkauden aikana näkyy, riippuu paljon sekä seurasta että kapteeniksi valitusta henkilöstä. Jonkun kapteenin olemassaolon huomaa lähinnä nimetyllä parkkipaikalla toisinaan seisovasta autosta, kun taas toinen viestii tärkeiksi kokemistaan asioista aktiivisesti eri kanavissa. Rooli on aina kapteenin näköinen.
Riittävästi ajankäyttöä ja tietysti myös mielenkiintoa hoitaa kunnialla tehtävää kapteenin pesti toki vaatii. Golfseuran kapteenius ei ole kenenkään päivätyö, eikä tarvitse ollakaan, mutta joustava kalenteri erityisesti pelikauden aikana tekee tehtävän hoitamisesta helpompaa.
Tässä ajassa jako mies- ja naiskapteeneihin tuntuu vähintäänkin vanhanaikaiselta.
Kaikkien kapteeni
Suomessa on ollut pitkään vallalla käytäntö, että golfseuroissa on kaksi kapteenia, kapteeni – yleensä mies – ja naiskapteeni. Sukupuolittunut käytäntö on peruja vuosikymmenten takaa ja rantautunut Suomeenkin Britteinsaarilta. Tässä ajassa jako mies- ja naiskapteeneihin tuntuu vähintäänkin tarpeettomalta.
Osassa seuroja onkin jo siirrytty vain yhteen, kaikkien pelaajien kapteeniin, mutta käytäntö on vielä melko harvinainen. Esimerkiksi Itä-Suomen 24 seurassa viidessä on vain yksi kapteeni.
Lappajärvellä sijaitsevassa Järviseudun Golfseurassa siirryttiin tällä kaudella yhden kapteenin käytäntöön, kun toisella kapteeneista ei jäänyt siviilitöiltään riittävästi aikaa hoitaa tehtävää. Kaksi vuotta naiskapteenina toiminutta Sirpa Viljanmaata kysyttiin tehtävään, eikä hän epäröinyt ottaa sitä vastaan. Viljanmaa kokee, että kapteenin tärkeimpiä tehtäviä on luoda seuraan hyvää yhteishenkeä.
”Kun minua ensimmäisen kerran kosiskeltiin naiskapteeniksi, sen sanottiin olevan likasankona toimimista. Itse sanoisin ennemminkin olevani jonkinlainen suodatin pelaajien ja toimitusjohtajan välillä”, Viljanmaa heittää.
”Yritän luoda tänne hyvää henkeä. Olen kova ideoimaan, ja yritän esimerkiksi keksiä erilaisia kisoja. Ehdotan niitä toimarille, enkä ole vielä toistaiseksi saanut kieltävää vastausta”, Viljanmaa nauraa.
Viljanmaan mielestä yhden kapteenin malli on toiminut Lappajärvellä hyvin. Tilanne voisi hänen mukaansa olla toinen jossain suuremmassa seurassa.
Pelaajille kapteeni on parhaimmillaan kuin pääluottamushenkilö, "yksi meistä".
Kapteenien ja naiskapteenien lisäksi seuroissa on usein erikseen nimetyt kapteenit senioreille ja junioreille.
”Kaikesta tästä päästäisiin, jos olisi vain kapteeneja. Ovat he sitten miehiä tai naisia. Isommissa seuroissa voisi hyvin olla useampi kapteeni”, Viljanmaa ehdottaa.
Golfklubien kapteenikäytännössä voi nähdä piirteitä, jotka eivät täysin seuraa aikaansa, mutta yhtä lailla käytäntö on edelleen perusteltua. Seuran pelaajien ja operatiivisen johdon välissä on hyvä olla henkilö, jonka kautta viesti kulkee molempiin suuntiin. Pelaajille kapteeni on parhaimmillaan kuin pääluottamusmies, ”yksi meistä”, ja golfyhteisön johdolle puolestaan tuntosarvi siihen, mitä kentällä tapahtuu ja mitä seurassa toiminnasta ajatellaan.
Seuran kannalta olennaista on, ettei kapteenikäytäntöä tai ainakaan sen nykyaikaan sopimattomia piirteitä ylläpidetä vain sen takia, että niin on aina ennenkin toimittu. Vuosikymmenten aikana juurtuneet toimintamallit on kyettävä aina haastamaan ja golfklubin kapteeninkin rooli päivittämään nykyiseen golfkulttuuriin sopivaan muotoon.