Ikoninen vaahtera, tilapäistä vettä – ja muut uutiset - Golflehti
Ikoninen vaahtera, tilapäistä vettä – ja muut uutiset

Ikoninen vaahtera, tilapäistä vettä – ja muut uutiset

Lähtönopeusennätys, golflentokenttä ja tuhoisat tulipalot.

Teksti Sami Sarpakunnas, Krister Jalonen
Kuvat Getty Images, Lassi Pekka Tilander
Facebook Whatsapp Linkedin

Helsingin Golfklubin Master Plan siirtyi toteutusvaiheeseen syyskuun alussa. Pelattavissa on loppukauden ajan kymmenen reikää.

Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan kuuden reiän viheriöt ympäristöineen sekä bunkkereita. Reiät pyritään avaamaan keväällä 2024, jonka jälkeen tehdään kuuden viheriön ja niiden ympäristöjen remontti. Urakan on määrä valmistua keväällä 2025. Master plan on tanskalaisen Philip Spogardin käsialaa.

Remontin yhteydessä kaadettiin Talin yhdeksännen reiän viheriön takana ylväänä seissyt ikivanha vaahtera. Lahottajasieni oli tuhonnut puusta paikoitellen jo kolme neljäsosaa, ja puu oli käytännössä pakko kaataa. Puun kuntotutkimuksesta ja kaatosuosituksesta vastasi Helsingin kaupunki, joka omistaa kentän maat ja päättää, miten alueen puustoa hoidetaan. Puun ikä jäi arvoitukseksi, mutta kaadon suorittanut metsuri arvioi sen olleen pitkälti yli 200-vuotias.

Talin puista kuuluisin oli 2011 myrskyssä romahtanut päätösväylän saarni. Kenttäalueen puusto on hyvin vanhaa. Viime vuosina useita puita on kaatunut, tai ne on jouduttu poistamaan.

Onko sinun kotikentälläsi legendaariseksi muodostunut  puu, johon golfareilla on erityinen suhde? Anna toimitukselle juttuvinkki osoitteeseen: toimitus@golfpiste.com

”Ryder Cup saa majorit näyttämään viikkokisoilta”

Billy Foster, U.S. Open -voittaja Matt Fitzpatrickin caddie.

Tulipalo tuhosi Ryder Cupin jättikatsomon

Marco Simone Golf & Country Club Italian Roomassa toimi Ryder Cupin näyttämönä syys–lokakuun vaihteessa. Kentälle rakennettiin valtava tilapäinen katsomorakennus, jota ei enää ole. Kisaa seuranneen viikon torstaina sosiaalisessa mediassa kiersi video, jossa kolmikerroksinen rakennelma roihuaa ilmiliekeissä. Henkilövahinkoja tulipalosta ei onneksi aiheutunut.

Puheenaiheet

Ei pisteitä LIV:lle

Official World Golf Ranking päätti lokakuun puolivälissä, ettei LIV Golfin kisoista jaeta maailmanlistapisteitä jatkossakaan. Päätös pohjautui LIV:n poikkeavaan rakenteeseen. LIV Golfin kisoissa on 48 pelaajaa, jotka pelaavat 54 reikää, eikä cutia ole. LIV Golfille ei myöskään ole olemassa karsinta-järjestelmää.

Penkkiurheilijan syksy

Challenge Tourin finaali pelataan Mallorcalla 2.–5., DPWT:n finaali Dubaissa 16.–19. ja LET:n finaali Espanjassa 23.–26. marraskuuta. Kaikissa riittää suomalaisittain panosta. Vaikka golfkausi käy vähiin, riittää penkkiurheilijalla jännitettävää.

388,8 km/h

Pituuslyöjä Kyle Berkshire pisti uusiksi golfpallon lähtönopeusennätyksen. Noin 190-senttinen ja lähes satakiloinen järkäle menestyi juniorina golfissa, mutta on aikuisiällä on keskittynyt pituuslyöntiin. Hurjista vauhdeista huolimatta pituuslyönnin maailmanmestaruus lipsahti viime vuonna Berkshiren näpeistä.

LentoGolfkenttä

Etelä-Korean Yeongam-guniin on rakennettu kenttä, joka herättää huomiota suunnittelullaan. Cosmos Links Country Clubin kentän väyliltä ei löydy doglegeja, lampia, puita, rinteitä tai kumpareita, eikä nimeksikään korkeuseroja. Lentokenttää kiitoratoineen muistuttava golfkenttä koostuu neljästä vieri vieressä olevasta 1850 metriä pitkästä ja 100 metriä leveästä kaistaleesta, joissa on 18 toinen toisensa perässä olevaa väylää.

Futuristisella monumentilla on pituutta 6772 metriä, ja sen arvioidaan olevan kokonaispinta-alaltaan yksi maailman suurimmista golfkentistä. Bunkkereita kentällä on 365. Yksi vuoden jokaiselle päivälle ja 20 väylää kohti. Kustannuksista ei ole tietoa, mutta maisemoinnista ei ainakaan ole koitunut kuluja.

Testaa tietosi

1. Mikä oli Mikko Ilosen paras sijoitus majoreissa?
a) 3.
b) 5.
c) 7.
d) 9.

2. Kuinka suuri osa Suomen 155 956 golfarista on jäseninä Uudenmaan seuroissa?
a) 30 %
b) 35 %
c) 40 %
d) 45 %

3. Missä sijaitsee Revontuli Golf?
a) Kangasniemellä
b) Saarijärvellä
c) Laukaalla
d) Hankasalmella

4. Kuka (kuvassa) oli USA:n pistelinko Ryder Cupissa?

a) Scottie Scheffler
b) Patrick Cantlay
c) Max Homa
d) Brian Harman

5. Montako eurooppalaista on miesten maailmanlistalla 50:n joukossa (11.10.2023)? 
a) 8
b) 14
c) 16
d) 20

6. Mikä on golfmailan vähimmäispituus?
a) 18 tuumaa (45,7 cm)
b) 22 tuumaa (55,9 cm)
c) 26 tuumaa (66,0 cm)
d) 30 tuumaa (76,2 cm)

7. Kuinka paljon noin Suomen kokoisessa Skotlannissa oli rekisteröityneitä golfareita 2022?
a) 210 000
b) 310 000
c) 410 000
d) 510 000

(Vastaukset seuraavan jutun alla)

Kuin kaksi marjaa

Suomalainen Patenttimies V. Pitkänen on jättänyt kansainvälisen patenttihakemuksen uudenlaisesta bäginsuojuksesta. Suojus on kovaa materiaalia, ja sen luukun saa avattua näppärästi. Suojan ulkonäkö tuo mieleen 1980-luvun suosikkipelin Pac-Manin sekä Minions-elokuvan (suom. Kätyrit) hahmot. Yhdennäköisyys on ilmeinen.

Vastaukset

1. c – Mikko Ilonen oli seitsemäs vuoden 2014 PGA Championshipissä. Se on toistaiseksi kautta aikojen paras suomalaissijoitus major-turnauksissa.

2. c – Kaksi viidestä eli 40 % golfareista on jäsenenä Uudenmaan golfseuroissa.

3. d – Revontuli Golf sijaitsee Hankasalmella Jyväskylän ja Pieksämäen välissä.

4. c – Kuvassa hymyilee Max Homa, joka pelasi ainoana yhdysvaltalaisena kaikki viisi ottelua. Niissä Homa otti kolme voittoa ja pelasi yhden ottelun tasan.

5. a – Lokakuun puolivälissä miesten maailmanlistan top 50:een mahtui vain kahdeksan eurooppalaispelaajaa.

6. a – Golfmailan ei tarvitse olla kovin pitkä, mutta vähintään 18 tuuman eli 45,7 senttimetrin pituinen sen on kuitenkin oltava.

7. a – Golfin kotimaassa on rekisteröityneitä golfareita vain vähän enemmän kuin Suomessa, noin 210 000. Golfkenttiä on kuitenkin Skotlannissa moninkertainen määrä Suomeen verrattuna, noin 580.

Mizuno lanseerasi uutuutensa ensimmäisenä

Myöhäissyksy on välinelanseerausten aikaa. Isoista merkeistä Mizuno otti etunojan kilpailijoihin nähden lanseeraamalla uuden M-24-wedgensä sekä ST-G-väyläpuunsa ja draiverinsa jo syyskuun lopussa. M-24 on huipputason blade-wedge. ST-G-sarja on tarkoitettu hyville pelaajille ja sen keskiössä on lyöntipituus. Lavat tuottavat äärimäisen vähän alakierrettä, jonka ansiosta lyönnit lentävät pitkälle. Matala painopiste auttaa nostamaan pallon helposti korkealle myös väylältä lyötäessä. Väyläpuiden hinta on 369 euroa, draiverin 599 euroa. Kaikkien uutuuksien testit voit lukea Golfpiste.com:sta.

Seuramestikset jo heinäkuussa?

Suurin osa suomalaisista golfseuroista järjesti seuran mestaruuskilpailut tänä vuonna elokuun puolivälissä. Näin on toimittu jo vuosia. Golfliitto on antanut suosituksen ajankohdasta ja harva golfyhteisö on siitä poikennut.

Kaudella 2024 Suomen Golfliitto suosittelee kahta ajankohtaa, viikkoja 28 (8.–14.7.) ja 33 (12.–18.8.).

Ajankohtia on nyt kaksi, sillä kyseisillä viikoilla on vähiten päällekkäisyyksiä seuramestisten sekä kansallisten ja kansainvälisten kisojen kanssa, joskin näilläkin viikoilla on jonkin verran suomalaisia pelaajia koskevaa kansainvälistä kilpailutoimintaa.

Korealaispelaaja kärähti dopingista

PGA Tour julkisti 11.10. tiedon Byeong Hun Anin dopingkärystä. Eteläkorealaisen Anin näytteestä löytyi Maailman antidopingtoimiston (WADA) kiellettyjen aineiden listalla olevaa ainetta.

PGA Tour langetti Anille kolmen kuukauden mittaisen kilpailukiellon, jonka katsottiin alkaneen 31.8. eli kun näyte annettiin. An voi palata kilpakentille siis jo 1.12.2023.

An kertoi saaneensa kiellettyä ainetta elimistöönsä yskänlääkkeestä. Selitys on sinänsä uskottava, sillä useissa yskänlääkkeissä käytetään dopingaineiksi luokiteltavia ainesosia, joista moni urheilija on kärynnyt.

Anin saama rangaistus on varsin heppoinen, sillä muissa lajeissa vastaavista dopingrikkomuksista on annettu vuoden tai kahden vuoden mittaisia kilpailukieltoja.

Skotlannin klassikkokentillä St Andrewsin Old Coursella, Carnoustiessä ja Kingsbarnsissa lokakuun alussa pelattava Alfred Dunhill Links Championship meinasi tänä vuonna jäädä pelaamatta loppuun. Kaksi ensimmäistä kierrosta pelattiin kauniissa syyssäässä, ja tulokset olivat sen mukaisia, mutta sitten auringonpaiste oli muisto vain. Tuuli ja sade yltyivät Skotlannin itärannikolla sellaisiin lukemiin, että kisa pystyttiin viemään loppuun vasta maanantaina ja silloinkin kolmen kierroksen mittaiseksi typistettynä. Vettä lanattiin kentältä urakalla, jotta kentät ylipäänsä saatiin jonkinlaiseen pelikuntoon.Sami Välimäki pelasi loistavan kilpailun tehden tuloksen -14 (68–67–67). Erityisesti päätöskierros vaikeudestaan kuululla Carnoustien kentällä oli upea suoritus. Välimäki jakoi kilpailussa kuudennen sijan. Samalla toiveet sarjanoususta PGA Tourille saivat uutta virtaa, ja pankkitili lihoi lähes 130 000 eurolla. Välimäki kilpailee loppukauden aikana ahkerasti, sillä PGA Tourin pelioikeuden saadakseen hänen on oltava DPWT:n pisteistalla 20 parhaan ja niiden 10 pelaajan joukossa, joilla ei ennestään pelioikeutta PGA Tourille ole. 

Pallotehdas räjähti Taiwanissa

Taiwanilaisella Launch Technologies Co:n golfpallotehtaalla sattui syyskuun lopussa kaksi räjähdystä ja niitä seurannut tulipalo. Kymmenen ihmistä kuoli ja yli sata loukkaantui. Kuolleiden joukossa oli neljä palopelastajaa. Pingtung Cityssä Taiwanin eteläosissa sijaitseva tehdas romahti räjähdyksen seurauksena lopulta kokonaan.

Räjähdysten syy on viranomaisten mukaan toistaiseksi tuntematon. Uutistoimisto AP:n mukaan tehtaalla varastoitiin yli 3000 tonnia golfpallojen ytimien valmistuksessa käytettäviä orgaanisia peroksideja, vaikka tehtaalla oli lupa vain sadan tonnin varastoon. Lisäksi materiaali olisi pitänyt varastoida erilliseen rakennukseen, mutta Launch Technologiesin tehtaalla herkästi syttyvät peroksidit oli varastoitu tuotantotiloihin. Sama tehdas on aiemminkin tuomittu tuotantoturvallisuuden laiminlyönneistä.

Taiwan on maailman suurin golfpallojen tuottajamaa. Launch Technologies -yhtiö tuottaa noin viidenneksen maailmassa valmistettavista golfpalloista. Lähes koko tuotanto viedään Yhdysvaltoihin, mutta traaginen onnettomuus voi vaikuttaa myös Euroopan golfpallomarkkinoihin.

Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Ulkoasu Olli-Mikko Muroke, Aste Helsinki Oy
Kannen kuva Janne Mikkilä

Tässä lehdessä avustivat Marika Voss, Juha Hakulinen, Krister Jalonen, Iida-Lotta Juura, Tarja Hurme, Marko Kuivasaari, Arto Teittinen, Heini Haapala, Ari Savolainen, Jouni Bergdahl, Janne Mikkilä, Tuure Lahti

Liiketoimintajohtaja Sami Markkanen
Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Mediamyynti Tommi Lammi
Henkilökohtainen sähköposti etunimi.sukunimi@otava.fi
Juttuvinkit ja palaute toimitus@golfpiste.com

Julkaisija ja kustantaja Otavamedia Oy,
Firdonkatu 2 T 151 00015 Otavamedia Puh. (09)156 61
Printtiaineistot ilmoitukset@otavamedia.fi
Verkkoaineistot adops@otava.fi yrityksille.otavamedia.fi
Osoitteenmuutokset Ota yhteyttä omaan kotiseuraasi
Sivunvalmistus Janne Nyman, Aste Helsinki Oy
Painopaikka PunaMusta, Joensuu

Golflehti on Suomen Golfliiton virallinen jäsenlehti ja aikakauslehtien liiton jäsen. ISSN 2670-1626

Suomen Golfliitto ry
Valimotie 10, 00380 Helsinki
www.golf.fi  Puh. +358 40 530 5733 Email office@golf.fi
Henkilökohtaiset etunimi.sukunimi@golf.fi

Toiminnanjohtaja Juha Korhonen 0400 722 876
Talouspäällikkö Teemu Savolainen 0400 265 680
Palvelukoordinaattori Pia Kangasmäki 0400 300 401
Head of sales and marketing Kimmo Rantamäki 050 541 7577
Kenttäasiantuntija Jari Koivusalo 040 663 1277
Viestintäpäällikkö Marika Voss 040 707 2281
Asiantuntija (tietopalv.) Aarni Nordqvist 040 539 5903
Asiantuntija (kilpailut, IT, säännöt) Mika Wikström 0400 739 877
Seuratoimintapäällikkö (vetovoima, naiset)
Kirsi Erofejeff-Engman 044 240 6607
Asiantuntija (vetovoima, seniorit, paragolf)
Johanna Ahti 040 590 0998
Asiantuntija (vetovoima, juniorit) Mika Hollo 0440 888 400
Asiantuntija (kilpailut, koulutus) Annika Nykänen 050 412 2709
Kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen 040 561 5863
Valmennuspäällikkö Eero Kangasniemi 040 761 3352

Golfliiton liittohallitus

Puheenjohtaja Antti Tiitola, MGC 050 648 72
Varapuheenjohtaja Marko Leiviskä, OGK 044 231 4601
Hallituksen jäsenet Janne Pelkonen, PGC 040 770 899, Osmo Ruuska, Tarina 040 553 4728, Esko Heikkinen, VaG 0400 264 196, Saara Vahvaselkä, ERG 040 740 3418 Minna Nenonen, AlGo 050 539 4281, Jussi Rouhento, TawG 040 512 9577

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back