Teksti Jere Jaakkola
Kuvat Jere Jaakkola
Millainen paikka golfilla yhteiskunnassa juuri tällä hetkellä on?
Peilaan asiaa jäsenmäärämme kehitykseen. Koronavuosina meille tuli melkein 50 000 uutta pelaajaa. Kyllähän sen täytyy tarkoittaa sitä, että golfin yhteiskunnallinen hyväksyttävyys on parantunut ja näkymä golfiin on muuttunut. Golf on lähestyttävämpi ja hyväksyttävämpi laji kuin ennen, ja on tärkeää, että teemme sitä entistä tunnetummaksi ja tuttavallisemmaksi. Kaikki tietoisuus golfista on hyväksi.
Miten lajiin ja golfin harrastamiseen yhteiskunnan eri tahoilla suhtaudutaan?
Olisi tärkeää, että meillä olisi päättäjät, jotka ymmärtävät golfia. Ettei golf ole keskusteluissa heti punainen vaate, vaan laji muiden joukossa. Päättäjien tulisi osata katsoa golfia sellaisena kuin se on, eli erinomaisena sosiaalisena alustana ja lajina, jolla on valtavia terveys- ja hyvinvointi-vaikutuksia. Golfilla todella on paikkansa yhteiskunnassa. Näen, että olemme menneet asiassa eteenpäin, mutta paljon töitä on vielä tehtävänä.
Onko golfin puolustettava paikkaansa yhteiskunnassa hanakammin kuin ennen?
Asia, jossa meitä nyt erityisesti haastetaan, on vastuullisuusnäkökulma. Se nousee yhteiskunnassa esiin nyt joka kulmasta, ja siinä meilläkin on työtä. Meidän on vielä lunastettava ne lupaukset, joita olemme itsellemme antaneet. Että olemme vastuullisia toimijoita läpi koko vastuullisuuden kentän. Se ei tarkoita pelkästään sitä, että pidämme hyvää huolta ympäristöstä, vaan myös esimerkiksi hyvää hallintoa, yhdenvertaisuutta ja antidopingtyötä.
Onko golfin olympiastatus helpottanut golfin suhdetta yhteiskuntaan ja sen instituutioihin?
On, ehdottomasti. Unelmoin siitä, että suomalainen golfari menestyisi olympialaisissa. Se nostaisi lajin vielä uudelle tasolle yhteiskunnan tietoisuuteen.
Miten jatkuvasti voimistuva ympäristötietoisuus on muuttanut asetelmaa?
Yhteiskunnasta kohdistuu golfiin koko ajan lisää painetta, kuten EU-tasoista lainsäädäntöä. Esimerkiksi kasvinsuojeluaineita ollaan kieltämässä kokonaan. Golfissakin ollaan sitä mieltä, että suunta on ehdottomasti oikea, mutta se ei voi tapahtua sormia napsauttamalla, vaan siinä on otettava huomioon siirtymäaika ja meillä myös pohjoiset olosuhteet. Euroopan golfliittojen yhteisö EGA lobbaa EU-tasolla sitä, että siirtymä olisi järkevä. Se on ollut hienoa nähdä, että golfyhteisöt ovat tämän myös selkeästi ymmärtäneet ja tekevät oma-aloitteisesti työtä ympäristöasioiden eteen. Olemme tässä jo aika pitkällä. GEO-säätiö tekee parhaillaan laskelmia siitä, ovatko golfyhteisöt ja sitä kautta koko golf laajan viherpeitteen kautta jopa hiilinieluja. Tällä hetkellä näyttäisi jopa siltä.
Kuinka paljon golf vielä kärsii erilaisista mainehaitoista?
Varsin paljon. Törmään siihen aika usein. Kun golfista aletaan puhua, ympäristöasiat nousevat melkein aina ensimmäisenä esiin. Herrojen peli -viittaukset alkavat sen sijaan olla jo asiattomia, sellaista some-keskustelua. Ne kun nousevat esiin, näkökulmat on jo lukittu ja silloin argumentit puuttuvat.
Onko viesti golfin laajoista terveysvaikutuksista saatu läpi?
Osittain kyllä. Toivoisin kuitenkin, että olisimme vielä skarpimpia ja selkeämpiä viestinnässämme, koska golfin terveysvaikutukset ovat hyvin selkeä perustelu lajin olemassaololle ja yhteiskunnalliselle hyväksyttävyydelle. Golf voi oikeasti vaikuttaa kansanterveyteen ja sitä kautta suoraan myös kansantalouteen. Mitä terveempiä kansalaisia meillä on, sitä vähemmän he käyttävät terveys- ja hyvinvointipalveluita. Jokainen golfkentillä kävelty kilometri sataa sekä yksilön että yhteiskunnan laariin.