Golfia ja gastronomiaa - Golflehti
Golfia ja gastronomiaa

Golfia ja gastronomiaa

Ranska ei ole niin tuttu ja arvostettu golfkohde kuin sen laaja ja tasokas kenttätarjonta antaisi olettaa.

Teksti Juha Hakulinen
Kuvat Juha Hakulinen ja kentät
Facebook Whatsapp Linkedin

Hyvä ranskalainen illallinen koostuu viidestä ruokalajista. Keittiön tervehdyksen ja alkuruoan jälkeen on vuorossa pääruoka, ja jälkiruokaa odotellessa on hyvä hetki tutustua juustojen mielettömään makumaailmaan.

Samaa viidellä jaollista teemaa voidaan käyttää, kun puhutaan Ranskan golfalueista. Selkeitä golfkeskittymiä Ranskassa ovat Välimeren seutu Nizzan ja Cannesin ympäristössä, Alppien alue, koko lounaisrannikko, Normandian alue sekä tietenkin Pariisi.

Pariisista Alpeille päin siirryttäessä ajetaan Burgundin alueen läpi. Burgundin aluekeskus ja pääkaupunki on gastronomiasta maailmankuulu Dijon, maailman sinappipääkaupunki. Kun suuntaa Peugeotin, Citroenin tai Renaultin keulan Dijonista länteen, päätyy reilun puolen tunnin ajelun jälkeen kuvankauniin Chateau de Chaillyn pihaan. Siellä on aika kaivaa golfbägi peräluukusta.

Vuonna 1990 avattu Chateau de Chaillyn kenttä on suunniteltu tavallisesta poikkeavasti, sillä ensimmäiset yhdeksän reikää kiertävät 75 hehtaarin kenttäalueen ulkoreunoja jälkimmäisen yhdeksikön soljuessa alueen keskellä, ulompien väylien syleilyssä.

Vaikka kenttä on tasainen, monet pienet yksityiskohdat tekevät siitä mielenkiintoisen. Historialliset kivimuurit siellä täällä antavat kentälle ilmettä, ja mukavasti muotoillut viheriöalueet lisäävät haastetta.

Kokonaan oma lukunsa on Chaillyn 1500-luvulta peräisin oleva linna, joka seisoo jyhkeänä molempien yhdeksikköjen päätösviheriöiden taustalla. Historian havina soi korvissa, kun lyö lähestymistä linnaa kohti.

Majoituskäytössä olevia vanhoja linnoja löytyy Ranskan maaseudulta toki muitakin, mutta harvan linnan takapihalle on rakennettu golfkenttää.

Tätä nykyä japanilaisomistuksessa oleva linna tarjoaa neljän tähden hotelliksi todella korkeatasoiset majoitus- ja ravintolapalvelut. Hotellin alakerrasta löytyvät myös saunat ja spa. Huokeimmillaan majoitus järjestyy alle 250 eurolla, joka on varsin normaali hinta linnamaisesta majoituksesta Ranskassa. Hintahaitarin toiseen päähän osuvat sviitit rokottavat matkailijan kukkaroa yli kaksinkertaisesti.

Kierros golfia järjestyy ranskalaisen high seasonin (huhti–lokakuu) aikana 77 eurolla, talvikuukausina reilun kympin halvemmalla. Suomalaisittain hintaa voi pitää hitusen kovana, mutta Euroopan suosituimpien golfkeskittymien hintatasoon verrattuna se on jopa maltillinen.

Chateau de Chaillyn kenttä avattiin vuonna 1990.

Ranskan Alppien alueen tunnetuin kenttä on Evian Resort Genevenjärven rannalla.

Ranskan golfin kruununjalokivi on Ryder Cup -kenttä Le Golf National Pariisin lähellä. Kentällä pelataan myös vuoden 2024 olympiaturnaus.

Normandian rannikolla golfia pelataan hulppeissa maisemissa.

Chateau de Chaillyn l'Armançon-ravintolassa makuelämysten loihdinnasta vastaa kolmen Michelin-tähden kokki ­Alexandre Clochet-Rousselet. Hänen käsissään paikalliset raaka-aineet heräävät eloon, ja golfmatka muuttuu käden käänteessä todelliseksi gastronomian ilotulitukseksi.

Ruoka- ja juomakulttuuri on Ranskan kruununjalokivi. Myös Burgundin alueelle suuntaavien golfareiden takaraivossa on varmasti jo reissuun lähdettäessä ajatus golfin ja makumatkan yhdistelmästä – ja niin se pitää ollakin.

Pelkästään Burgundin alueelle ei kannata tehdä golfmatkaa, mutta se kannattaa ehdottomasti ottaa mukavaksi välipysäkiksi Alpeille tai Välimerelle ajeltaessa. Burgundista Alpeille siirryttäessä maisemat muuttuvat jylhemmiksi, samoin golfkentät.

Alppikentistä ehkä tunnetuin on Genevejärven rannalla sijaitseva Evian Resort Golf Club. Naisten major-kenttänäkin mainetta niittänyt Evian tarjoaa henkeäsalpaavia maisemia, joita ihastellessa golf-tuloskin menettää merkitystään. Alppikentillä golfauto on usein järkevä valinta, sillä korkeuserot voivat olla huomattavia.

Alppigolfin jälkeen turistin silmissä kiiluu kirkkaana kimalteleva Välimeri. Nizzan ja Cannesin seutu loihtii golfturistin elämään ripauksen luksusta ja aimo annoksen aurinkoa. Välimeren rannoilla golfkenttätarjonta on runsasta ja pelata voi läpi vuoden. Muualla Ranskassa tämä ei ole itsestäänselvyys, sillä talviaikaan lämpötilat laskevat monesti pakkasen puolelle.

Luksuksesta puhuttaessa Hotel Barriere Le Majestic Cannes nousee esiin. Tavallisten huoneiden hinnat mahtuvat normaalimatkaajan budjettiin, mutta kahden makuuhuoneen sviitti merinäköalalla vaatii yli 3500 euron satsauksen yöltä. Hintaharmitusta hieman lieventää se, että green feet alueen seitsemälle kentälle kuuluvat majoituksen hintaan.

Rivieran alueen kentillä green feet ovat yleisesti hieman muuta Ranskaa korkeammalla tasolla, ja pelikierroksen hinnat nousevat sesongin aikana helposti yli 100 euron, eikä 150 euroakaan ole poikkeuksellinen hinta laatukentällä.

Ranskalla riittää rantaviivaa viitisen tuhatta kilometrejä, joten turistin ei välttämättä tarvitse mennä Rivieralle päästäkseen pelaamaan golfia meren äärellä. Maan lounaisrannikko on täynnä toinen toistaan komeampia merenrantakenttiä.

Bordeaux on Lounais-Ranskan tärkeimpiä kaupunkeja. Jo pelkkä Bordeaux’n nimen mainitseminen saa viini-ihmisen lipaisemaan huuliaan ja ruokafanaatikon hyppimään ilosta. Kenttävalikoimakin maan lounaiskolkassa on runsasta, sillä pelattavaa löytyy yli 80 kentän verran.

Atlantin rannikon links-kentät ovat piristävä poikkeus Ranskalle tyypillisten puistokenttien joukossa. Mieleenpainuvia links-kokemuksia voi käydä kartuttamassa esimerkiksi Golf de Molietsin 27-reikäisellä kentällä. Reilut 30 vuotta sitten avattu kenttä tarjoaa links-golfia upeimmillaan, sillä Atlantin pauhun voi kokea aivan meren rannassa kulkevilla väylillä.

Ranskalainen keittiö on maailmankuulu.

Rannikkoa on maan pohjoisosassakin, Normandiassa, johon suuntautunut maihinnousu oli ratkaisevassa osassa Toisessa maailmansodassa. Sotaturismi on alueella edelleen suurta, mutta rannikko on myös maisemiltaan todella upeaa golfseutua.

Vanhoja links-kenttiä on useita ja maisemiltaan vaikuttavinta golfia Normandiassa on tarjolla Golf D’Etretat -kentällä. Pystysuoraan merestä nousevat kalliot toimivat rantakallion päällä olevan estradin tukipilareina. On sanomattakin selvää, että näkymät kentällä ovat vaikuttavat.

Ranskan ympäriajon tapaan Ranskan golfkierroskin on hyvä päättää Pariisiin. Pariisista löytyvät kulttuurihoukutukset ja suurkaupungin vilske, mutta golfista puhuttaessa ei voi olla nostamatta esiin vuonna 2018 Ryder Cupia isännöinyttä Le Golf Nationalia.

Ranskan golfliiton omistuksessa oleva kenttä on osa eurooppalaista golfhistoriaa. Monet suomalaisetkin ovat käyneet tunnelmoimassa Albatros-kentän väylillä kuvitellen olevansa osa Euroopan voittoisaa Ryder Cup -joukkuetta.

Aina Le Golf Nationalissa ei kuitenkaan tarvitse itse pelata, vaan pelaamisen voi jättää huippupelaajien hommaksi. Näin tekivät syyskuun lopulla Janne Järvinen ja Marianna Loikala, jotka olivat seuraamassa Open de France -turnausta paikan päällä. Helsingistä matkaan lähtenyt pariskunta oli tullut Le Golf Nationaliin pelkästään seuraamaan huippugolfia, eikä omia mailoja ollut mukana.

”Kisa sattui osumaan synttäreideni lähelle. Olimme jo pidempään miettineet, että voisimme lähteä katsomaan European Tourin kilpailua paikan päälle. Valittiin sitten lopulta tämä kisa”, Loikala avaa reissun taustoja.

"Onhan tämä hienoa nähdä, miten huippupelaajat pelaavat", sanovat Janne Järvinen ja Marianna Loikala.

Huippugolfia kotisohvalla ahkerasti katsova pariskunta nautti täysin siemauksin kokemuksestaan Ranskassa.

”Olemme seuranneet Pulkkasta ja Välimäkeä pari päivää. Emme ole aiemmin olleet katsomassa ET-kisaa paikan päältä, mutta LET-kisaa olimme kyllä viime kesänä seuraamassa Turussa. Onhan tämä hienoa nähdä, miten huippupelaajat pelaavat”, kaksikko jatkoi.

Le Golf Nationalin huuma ei ole lähivuosina himmenemässä, päinvastoin. Vuoden 2024 Pariisin olympiakisojen golfkilpailut pelataan Albatros-kentällä, joten golfkenttien pyhiinvaelluskohteeksi noussut ranskalaishelmi pysyy golfkansan korvamerkkaamana vielä pitkään.

Ranskan golftarina alkoi jo 1800-luvun puolessa välissä, kun Pau Golf Club perustettiin. Se on manner-Euroopan vanhin golfkenttä. Vanhojen ja todella eksklusiivisten kenttien rinnalle on vuosien saatossa rakentunut tavallisten harrastajien riemuksi todella runsas kenttäverkosto. Ranskassa on noin 700 golfkenttää, ympäri maata. Ranskalainen golf kannattaa käydä kokemassa.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back