Golfin nautinto - Golflehti
Golfin nautinto

Golfin nautinto

Paikallaan oleva pallo aiheuttaa kummallista ajattelua. Oman mielentilan hallitseminen on taito, jota on harjoiteltava.

Teksti Timo Rauhala
Facebook Whatsapp Linkedin

Mielikuvissa golf on useimmille mukava ja rentouttava peli, jossa saa samalla sopivasti stressitöntä liikuntaa. Golf on kuitenkin myös armoton ja kova peli, joka vie meidät helposti kauas mukavuuden maailmasta. Paikallaan oleva pallo aiheuttaa kummallista ajattelua ja sujuvat liikeradat vääristyvät kulmikkaiksi.

Epäonnistumisia tapahtuu kaikilla tasoilla enemmän kuin onnistumisia. Siitä huolimatta uudelle kierrokselle lähteminen on lähes aina toivoa täynnä.

Pelaaminen sisältää paljon elementtejä, joista on mahdollista saada nautintoa. Yksikin kunnon onnistuminen antaa uskoa jatkoon. Jo pelkästään hyvässä peliseurassa luonnossa liikkuminen voi olla todella nautittava asia. Uuden kentän pelaaminen herättää aina uteliaisuuden ja innostuksen.

Minulle pelaaminen on antanut tänäkin vuonna paljon. Nautin suunnattomasti Abu Dhabi Golf Clubin kierroksesta Mikko Korhosen ja Kalle Samoojan kanssa. Siellä pelataan aina autoilla, mutta nyt poikkeuksellisesti kävelimme. Kallella oli oma caddie mukana ja fysiomme Pierre hoiti Mikon ja minun bagien kuljetuksen. Nautinnollisuus syntyi siitä, että kuljimme hienolla kentällä yhdessä ilman, että kukaan tulisi toisen alueelle. Katsoimme toistemme onnistumisia ja epäonnistumisia, mutta annoimme jokaisen hoitaa itse oman tekemisensä arvioinnin.

Golf on seikkailua, josta kannattaa nauttia.

Takalenkillä harmonia hieman katkesi, koska aloin seurata pelaajia valmentajan roolista.

Aika usein unohdamme, kuinka etuoikeutettuja olemme saadessamme kuljeskella ja leikkiä golfkenttien olosuhteissa. Liian monet meistä muuttuvat pelin edetessä kiukuttelijoiksi.

Haluaisimme onnistua enemmän unohtaen tykkänään, että onnistunut kierros vaatii pelaajalta todella paljon malttia ja henkistä lujuutta. Tunnistan itseni liian usein kentällä kiukuttelijaksi. Onneksi olen oppinut unohtamaan kiukuttelun ja siirtymään pelissä eteenpäin – taito, joka lisää pelaamisen nautinnollisuutta.

Erilaiset pelot ovat isoimpia nautinnon viejiä. Odotamme innolla tulevaa kilpailua, mutta h-hetken lähestyessä epäilys valtaa mielen. Mitähän tästä taas tulee? Jännittää! Mitä jos taas ajaudun negatiivisuuden kierteeseen, enkä saakaan itsestäni parasta esiin?

Tämä asia koskee meitä kaikkia. Ja varsinkin silloin, kun menee pelissään uusiin tilanteisiin. Hyvä puoli on se, että noidenkin kokemusten jälkeen lähdemme taas innolla uuteen yritykseen. Pelin yllätyksellisyyden nautinto kutsuu.

Olen golfurani aikana tavannut paljon kilpapelaajia, jotka nauttivat suunnattomasti harjoittelusta. He ovat totuttaneet itsensä loputtomaan etsimiseen. Vaikka olet kuinka pitkällä, niin aina on uutta opittavaa. Nämä pelaajat ovat sisäistäneet vanhan sanonnan – sinulla ei tule koskaan olemaan päivää, jolloin ehdit harjoittelemaan kaiken sen, mitä pitäisi tai mitä haluaisit. Me voimme oppia näiltä pelaajilta harjoittelun ytimen. Tee jotain, jolla saat oman mielentilasi haltuun, ja ala harjoittelemaan.

Kiertuepelaajat tekevät lämmittelyt ja liikeratojen avaukset. Juniorit hyppivät ja heiluvat. Joku ottaa rauhassa kupin kahvia ja pyörittelee kevyesti kroppaa. Kuka mitenkin, mutta opettele oma tapasi.

Harjoittelun nautinto kasvaa nopeasti, kun oppii pois turhasta kontrollista ja suorittamisesta. Useimmille isoin este oppimiselle on yritys tehdä asiat oikein. Ehkä tuo sama yritys on myös isoin este harjoittelusta nauttimiselle?

Jokaisella kierroksella tapahtuu hyviä ja huonoja asioita. Ovela pelaaja osaa ottaa kierroksilta onnistumiset talteen ja treenata niitä harjoitusalueilla. Toiset näkevät mielessään komeat kaaret. Jotkut muistavat osuman voimakkaan tunteen. Joillekin liikkeen vahvuus ja osuman oikea-aikaisuus tuovat voimakkaan kehollisen tunteen. Olemme erilaisia, mutta kannattaa opetella tuomaan kierroksen onnistumiset ja omat vahvuudet treenin maailmaan.

Epäonnistuneet bunkkerilyönnit saattavat nostaa henkisen lujuuden pintaan, jolloin pelaaja päättää tehdä asialle jotain. On aika opetella perusasiat bunkkeripeliin ja antaa itselle mahdollisuudet onnistua. Treeni voi olla aluksi repivää, mutta saattaa päättyä nautinnolliseen tunteeseen, kun on saanut kaiken turhan siivottua pois onnistumisten tieltä.

Golf on kova peli, mutta antaa pelaajalle paljon, jos vain uskaltaa pelata ja harjoitella avoimin mielin. Golf on seikkailua, josta kannattaa nauttia.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back