Talvisääntö tutuksi - Golflehti
Talvisääntö tutuksi

Talvisääntö tutuksi

Toimikunnilla on vapauksia tilapäiseksi tarkoitetun siirtosäännön määrittelyssä.

Teksti Arto Teittinen
Facebook Whatsapp Linkedin

Nyt kun golfkausi Suomessa vääjäämättä on lopuillaan, monet kentät ovat ottaneet paikallissääntönä käyttöön siirtosäännön eli talvisäännön. Talvisääntö-nimitys tulee Britteinsaarilta, jossa tämä sääntö on käytössä pääsääntöisesti ainoastaan talvikauden aikana eli noin marraskuusta maaliskuuhun kestävän ajanjakson.

Siirtosäännön tarkoituksena on tarjota pelaajille tasavertainen mahdollisuus pelata palloa hyvin hoidetulta nurmelta sallimalla pelaajan siirtää hieman palloa niinä aikoina, kun ruoho ei enää juurikaan kasva, tai kun kasvu ei ole vielä kunnolla alkanut. Samalla, kun pelaaja siirtää palloaan, hänen sallitaan puhdistaa pallonsa poistamalla siihen tarttuneen mudan ja mahdolliset puista pudonneet lehdet.

Siirtosääntö on tarkoitettu tilapäiseksi edellä mainituille ajanjaksoille, mutta useilla kentillä käytetään siirtosääntöä läpi kauden. Perusteluksi kerrotaan, ettei väylien nurmipeite ole aivan virheettömässä kunnossa. Aivan virheettömäksi nurmipeitettä ei koskaan saa, jos kentällä pelataan parisataa kierrosta päivässä. Kaikkien pitäisi muistaa, että golfpeliin kuuluu pallon ajautuminen silloin tällöin huonoon paikkaan hyvänkin lyönnin jälkeen, mutta onneksi pallo löytyy joskus hyvästä paikasta huonon lyönnin jälkeen. Koko kauden siirtosääntöä käyttävillä kentillä ainakin nimitys talvisääntö tuntuu kummalliselta heinäkuun helteillä.

Jos pelaaja nostaa pallonsa puhdistettavaksi, on pallon paikka syytä merkitä.

Ammattilaiskilpailuissa siirtosäännön käyttäminen on hyvin tavallista keskellä kesääkin. Näissä tapahtumissa kenttiä kastellaan, jotta nurmi pysyisi elinvoimaisena kilpailunaikaisen leikkaus-, jyräys- ja muun hoitorumban alla. Pelaajat lähtevät kentälle jo varhain aamulla, jolloin osa kentästä on vielä kosteana. Palloon tarttuu mutaa ja leikattua ruohoa, jotka pallon ja lavan väliin jäädessään heikentävät osuman tehoa ja lyönnit muuttuvat epätarkoiksi. Sama tapahtuu myös sateiden jälkeen. Tällöin kilpailun johto määrää usein paikallissäännön, jolla sallitaan ainakin puhdistaa pallo ja usein myös jonkinlainen pallon siirtäminen siirtosäännön muodossa.

Pallon paikan merkitseminen ei ole nykyisen siirtosäännön mukaan pakollista varsinkaan silloin, kun pelaaja vain hieman siirtää palloaan. Mutta jos pelaaja samalla nostaa pallonsa puhdistettavaksi, on pallon paikka syytä merkitä, jotta pallon paikasta ennen puhdistusta ei tule erimielisyyttä kenenkään kanssa. Sitä, kuinka paljon palloa saa siirtää, ei ole mitenkään kiveen hakattu. Toimikunta voi päättää siirrettävän mitan parhaaksi katsomansa mukaan. Käytettävät mitat ovat sellaisia, jotka pelaajien on helppo tunnistaa ilman mittanauhaa kuten tuloskortin, gripin tai mailan mitta. Siirtosäännöllä pelattu pelikierros on tasoituskelpoinen siirtomitasta riippumatta, sillä eihän siirtosäännöllä palloa saa siirtää estealueella, bunkkerissa tai lähemmäksi reikää.

Toisena asiana nostaisin esille harjoittelun pelikierroksen aikana. Sääntö 5.5 kieltää harjoituslyöntien lyömisen reikää pelattaessa. Harjoitussvingit eivät ole harjoituslyöntejä. Niitä voi jokainen tehdä milloin tahansa, mutta niissäkin tulisi pelin sujuvuuden vuoksi pitäytyä parissa harjoitussvingissä ennen varsinaista lyöntiä.

Sääntö 5.5 kuitenkin sallii jonkin verran harjoituslyöntejä reikien pelaamisen välissä. Pelaaja saa omaa tai muiden peliä viivyttämättä harjoitella puttausta tai lähilyöntejä viimeksi pelatun reiän viheriöllä tai sen läheisyydessä sekä seuraavalla tiiausalueella tai sen läheisyydessä. Reikien pelaamisen välissä myös kaikilla harjoitusviheriöillä ja niiden läheisyydessä puttaaminen ja lähilyönnit ovat sallittuja, kunhan peliä ei viivytetä. Bunkkereista harjoituslyöntejä ei näilläkään alueilla saa lyödä. Edellä mainitulla tavalla harjoituslyöntien lyöminen on sallittua, vaikka viheriö pelattaisiin vielä uudestaan samana päivänä, olipa kyseessä sitten 6-, 9- tai 18-reikäinen kenttä.

Reikää pelattaessa harjoituslyönnin lyöminen tuottaa yleisen rangaistuksen (kaksi lyöntiä/reiän menetys), mutta harjoituslyönneiksi ei katsota seuraavia toimia:

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back