Millainen pelaaja olet? - Golflehti
Millainen pelaaja olet?

Millainen pelaaja olet?

Tiedosta, millainen pelaaja itse olet ja millaisten henkilöiden kanssa peli samassa ryhmässä sujuu helpoiten.

Teksti Katja Pasanen
Facebook Whatsapp Linkedin

Tämän kauden viimeisessä osassa vastaan ensin yhteen olennaiseen kysymykseen. Sen jälkeen käännämme katseen eteenpäin eli otetaan opit menneestä matkaan ja valmistaudutaan uuteen kauteen.

Miten pelata, kun ryhmässä on erilaisia pelaajia kuin itse on, tai kun edessä on hidas ryhmä, joka tuntuu sotkevan oman ryhmän pelin?

Aina, kun meillä on ryhmä ihmisiä, meillä on erilaisia persoonia yhtä paljon kuin kyseisessä ryhmässä on jäseniä. Kaikilla heistä on oma tapansa pelata, reagoida, hallita ja ilmaista tunteitaan sekä tehdä rutiineja.

Pysähdy miettimään, millaisia erilaisia pelipersoonia ryhmän sisällä saattaisi olla. Entä millainen pelaaja itse olet? Minkä tyylisten pelipersoonien kanssa sinun on helpoin pelata, minkä vaikein ja miksi? Miten edellä mainitut persoonat vaikuttavat sinuun?

Koska emme voi vaikuttaa kuin omaan tapaamme toimia, niin keinotkin mietitään sinulle.

Aiemmissa kirjoituksissa on käsitelty sitä, miten voit vaikuttaa omaan tunnetilaasi ja toimintaasi. Nyt pääset miettimään, millaisia keinoja sinulla on edellä mainittuihin, erilaisten pelipersoonien tuomiin tunnetiloihin, eli miten voit vaikuttaa jonkun sinulle aiheuttamaan tunnetilaan.

Muista myös, että olet itsekin jollekin toiselle pelipersoona.

”Jos et tiedä, minne olet menossa, päädyt jonnekin muualle.”

Tunnetilaa muokkaavana keinona voi olla esimerkiksi seuraava tapa: ”Olen itse aika nopea pelaaja ja menee ihan tunteisiin, jos ryhmässä muut ovat hitaampia kuin minä.” Tai: ”Olen hiljainen, ja minua häiritsee, kun joku puhuu koko ajan.”

Tiedosta, millainen pelaaja itse olet ja millaisten henkilöiden kanssa peli samassa ryhmässä sujuu helpoiten. Mieti sitten keinoja, joilla saat pidettyä oman tunnetilasi sinulle sopivassa suoritustunteessa. Jos olet esimerkiksi nopea pelaaja ja sinulla on joka lyönnin jälkeen aikaa, mihin käytät sen? Voisitko syödä pientä välipalaa, juoda, rentoutua, keskittyä tai hakea energiaa riippuen ihan siitä, mitä kuhunkin hetkeen tarvitset. Tärkeintä on, että sinulla on keinot eri tunnetilojen hallintaan, koska sinä itse määrität, mihin keskittymisesi ja energiasi suuntaat.

Mielen pelikirja talviharjoitteluun

  • Keskity asioihin, jotka tekevät sinusta paremman.
  • Hyödynnä hengittämistä rauhoittuaksesi.
  • Huomaa, miten reagoit eri tilanteisiin ja mieti, miten voit hallita tilanteita.
  • Keskity olemaan hetkessä.
  • Tunnista toimintatavat, jotka sopivat itsellesi.
  • Uskalla astua uudelle mukavuusalueelle. Se tuntuu epämukavalta vain hetken.
  • Siedä erilaisia hetkiä harjoittelussa ja pelissä. Välillä tulee onnistumisia ja välillä epäonnistumisia. Ratkaisevaa on, miten niihin suhtaudumme ja millaisia keinoja niiden käsittelyyn meillä on käytössämme.

Entä kun edessäsi on hidas ryhmä? Mitä sille voi tehdä? Ryhmää ei pysty edeltä nopeuttamaan, mutta voit itse päättää, mihin haluat käyttää pelienergiasi. Käytätkö odottamiseen joka tapauksessa kuluvan ajan ärsyyntymiseen vai käytätkö sen hyödyksi oman pelisi tueksi ja keskityt asiaan, johon voit vaikuttaa?

Kun jokin matka tulee päätökseen, on hyvä kurkata taaksepäin, jotta voi mennä eteenpäin ja elää sen jälkeen taas hetkessä. Vuoden ensimmäisessä numerossa valmistauduimme kauteen, ja samat ohjeet ovat edelleen hyvä pohja, kun lähdet valmistautumaan uuteen kauteen. Voit tarkastella ohjeita niin lajitaidon, fysiikan, jaksamisen kuin mentaalisen valmistautumisen näkökulmasta. Mikä oli menneellä kaudella hyvää, mikä ei toiminut ja mitä haluat kehittää? Miten voit vahvistaa hyviä asioita ja kehittää haluttuja? Tee suunnitelma ja keskity yhteen asiaan kerrallaan.

Mahtavia hetkiä talvikaudelle!

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back