300 pelaajan projekti - Golflehti
300 pelaajan projekti

300 pelaajan projekti

Naisten saaminen golfyhteisöjen jäseniksi on koettu kansainvälisestikin haastavaksi. Tähän yritetään vastata Naiset golfaa -projektilla.

Teksti Krister Jalonen
Kuvat Kajaanin Golf
Facebook Whatsapp Linkedin

Golfliiton alkuvuonna käynnistämä Naiset golfaa -projekti saa jatkoa myös ensi vuonna. Nimensä mukaisesti projektin tarkoituksena on saada naisia mukaan golfin pariin. Naispelaajissa piilevä potentiaali on huomattu koko Euroopan tasolla. Tällä hetkellä Tanska on Naiset golfaa -projektin suunnannäyttäjä, ja mielenkiintoista on, että myös vanhoillisena ja miehisen ummehtuneena pidetty R&A on kiinnostunut projektista.

Naiset golfaa -projektissa naisia houkuteltiin golfin äärelle kohdemarkkinointia hyödyntämällä. Kohdennetun Facebook-mainonnan avulla golfista kiinnostuneet naiset ovat voineet suoraan ilmoittautua projektissa mukana olevan seuran tutustumispäivään. Seurat ovat saaneet järjestää tutustumispäivät haluamallaan tavalla, mutta Golfliitolta on tullut työkaluja heidän avukseen. Tutustumispäivän jälkeen golfista kiinnostuneet naiset ovat voineet edelleen jatkaa intensiivikursseille.

Ensimmäisellä kaudella mukaan lähti viisitoista pilottiseuraa. Eri alueet olivat hyvin edustettuina. Vain Pohjanmaalta ei ollut yhtään seuraa mukana.

”Tavoitteena oli saada kymmenen pilottiseuraa mukaan ja saimme viisitoista, mikä on mielestämme hyvin. Yhteensä näiden seurojen tutustumispäivissä oli lähes 300 golfista kiinnostunutta naista mukana”, sanoo Golfliiton seuratoimintapäällikkö Kirsi Erofejeff-Engman.

Vertailun vuoksi kansainvälisen projektin ykkösmaana porhaltavassa Tanskassa lukemat ovat noin 30 seuraa ja 600 naista, eli Suomen luvut ovat tämän kanssa linjassa.

Naisille golfin aloittaminen ei ole niin suoraviivaista kuin miehille.

Golfliiton panos projektin alkuun saattamisessa oli merkittävä.

”Kampanja sai kiitosta siitä, että se oli avaimet käteen -konsepti. Se oli suoraan golfyhteisöille rakennettu. Heidän tarvitsi vain ottaa naiset vastaan ja järjestää heille ohjelmaa”, Erofejeff-Engman sanoo.

Keväällä myöhään alkanut golfkausi toi haasteita matkaan. Esimerkiksi ensimmäisenä seurana projektiin lähtenyt Archipelagia Golf joutui järjestämään tutustumispäivänsä sisähallissa.

Golfliiton ohjeistuksessa oli painotettu, että niin tutustumispäivillä kuin intensiivikursseilla ohjelmassa on oltava muutakin kuin golfia. Pääsääntöisesti se tarkoitti joogaa ja pilatesta.

”Halusimme, että kentät tuovat yhteisöllisyyttä esiin. Intensiivikursseilla oli kaikenlaista muuta kuin golfia, jumpista muotinäytöksiin. Tarkoituksena oli, että tutustumispäivä eroaa normaalista green card -kurssista.”

Suomessa samat haasteet kuin muualla Euroopassa

Madridissa pidetyssä Pelaaja Ensin -konferenssissa Suomi ja Tanska esittelivät projektinsa tuloksia. Naisten saamisessa golfiin mukaan on samanlaisia koetinkiviä useammassa maassa.

”Golfliitoissa naisten mukaansaamisen haaste tunnistetaan. Naisille golfin aloittaminen ei ole niin suoraviivaista kuin miehille. Siksi tällainen projektikin on laitettu pystyyn”, Erofejeff-Engman kertoo.

Karkeasti sanottuna naiset haluavat ja odottavat golfilta erilaisia asioita kuin miehet. Miehet ovat harrastajina usein tuloskeskeisiä, naisille voivat olla tärkeämpiä toisenlaiset asiat.

”Olemme halunneet panostaa nimenomaisesti siihen, että naiset tuntevat itsensä tervetulleiksi golfyhteisöön. Yksin ja tiedottomaksi ei saa jäädä. Naiset tarvitsevat samalla tavalla ajattelevia ihmisiä ympärilleen enemmän kuin miehet”, Erofejeff-Engman sanoo.

Suomessa on viimeisimmän tilaston mukaan hieman alle 40 000 naisgolfaria. Määrä laski viime vuodesta kolme prosenttia. Kaikkiaan golfareita on noin 154 000.

Pienellä vaivalla mahtava päivä

Yhtenä seurana Naiset golfaa -projektiin lähti mukaan Kajaanin Golf. Kauden alussa järjestettyyn tutustumispäivään osallistui Kajaanissa kolmisenkymmentä naista.

Jumppien ja alkumaljojen jälkeen naiset pääsivät lyömään pron opastuksella. Innokkaimmat jäivät vielä puttailemaan varsinaisen tapahtuman päätteeksi.

”Pienellä vaivalla saimme järjestetyksi aivan mahtavan päivän. Meidän pienessä golfyhteisössämme tällaisella tapahtumalla oli suuri merkitys”, Kajaanin Golfin ladykapteeni Kati Junkkari iloitsee.

Kajaanissa tapahtumasta informoitiin muun muassa muutamissa alueen suurissa yrityksissä, joissa naisia työskentelee.

”Valmiista markkinointimateriaalista oli meille valtava hyöty”, Junkkari sanoo.

Tapahtuman vaikuttavuudesta, eli siitä, moniko mukana ollut alkaa golfia pelaamaan, ei ole vielä tietoa. Osa on sanonut miettivänsä golfin aloittamista toden teolla ensi vuonna.

Naisia on todennäköisesti helpompi saada osallistumaan vain naisille järjestettäviin tapahtumiin, ennen kaikkea golftaipaleen alussa.

”Aiemmin naiset ovat kiinnostuneet kokeilemaan golfia työpaikan mukana. Nyt saimme paljon hyvää palautetta siitä, että tapahtuma oli suunnattu vain naisille. Se lisää yhteisöllisyyden tunnetta ja madaltaa kynnystä tulla mukaan.”

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back