Åland 100 Ladies Open – Näytöt on annettu - Golflehti
Åland 100 Ladies Open – Näytöt on annettu

Åland 100 Ladies Open – Näytöt on annettu

Suomi kuuluu Ladies European Tourille – ja Ladies European Tour Suomeen.

Teksti Krister Jalonen
Kuvat Tristan Jones/LET, Juha Hakulinen, Tomi Natri
Facebook Whatsapp Linkedin

Suomessa pelattiin Ladies European Tourin osakilpailu vuosina 2005–2011. Pelipaikkana toimi joka kerta Helsingin Golfklubi. Noilta ajoilta kirkkaimpana suomalaismuistona on Minea Blomqvist-Kakon ja Ursula Wikströmin kaksoisvoitto vuodelta 2008.

Kymmenen vuoden tauon jälkeen LET rantautui Suomeen jälleen viime vuonna. Aura Golfissa pelattu kilpailu jäi paikallaolleiden mieliin upeana golfkarnevaalina, jollaista Suomeen on kaivattu. Matilda Castrenin voitto oli paras mahdollinen huipennus, mitä kilpailulle sinivalkoisin lasein katsottuna saattoi toivoa.

Castren aloitti tietämättäänkin uuden luvun suomalaisessa golfissa. Ruissalon tammien katveesta lähti Euroopan pääkiertueen suuntaan sellainen signaali, että Suomi on pidettävä kilpailukalenterissa mukana.

Linda Osala pelasi Ahvenanmaalla yhden uransa parhaista kilpailuista.

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Ahvenanmaa sai olla eurooppalaisen naisten huippugolfin päänäyttämönä. Ålands Golfklubbin Slottsbanan-kenttä kirvoitti toinen toistaan mairittelevimpia lausuntoja ennen muuta pelaajilta. Moni sanoi kyseisen kentän olevan paras, missä koko kaudella on pelattu. Taas yksi osoitus siitä, että Suomi kuuluu LET-kartalle. Vaikka kotimaan pelaajat puolustavatkin omaansa ja vierailijat heittelevät kohteliaisuuksiaan, heidän sanomassaan on kiertueen suuntaan vankka viesti.

Moni sanoi kentän olevan paras, missä koko kaudella on pelattu.

Ahvenanmaan heikkoutena on sijainti. Suomesta tultaessa nopeimmillaan viiden tunnin lauttamatka on pitkä. Se on merkittävin tekijä sille, ettei kunnon kansanjuhlaa päässyt Kastelholman linnan kupeeseen syntymään. Toinen oli kilpailun ajankohta, joka ei osunut suomalaisten lomasesonkiin. Tyhjällä areenalla Slottsbananilla ei tietenkään pelattu, mutta yleisö tekee tunnelman, ja se täytyy ottaa tulevina vuosina tarkasti huomioon. Tämän vuoden osalta on toki todettava, että kilpailu piti järjestää jo kesällä, mutta alkuperäinen ajankohta osui päällekkäin toisen ison Maarianhaminassa pidetyn tapahtuman kanssa. Golfkilpailu väistyi ja tapahtuma siirrettiin syyskuulle.

Katso alta kilpailun päätöskierroksen kohokohdat.

Moni nimekäs LET-pelaaja jätti Ahvenanmaan kilpailun väliin. Niin meinasi tehdä myös kisan voittanut Ranskan Anne-Charlotta Mora. Hän oli luonnollisesti onnensa kukkuloilla, kun ei niin tehnyt.

Tämä voisi olla yksi seikka, jota pitää Suomen kilpailun osalta parantaa. Millaisilla keinoilla kiertueen parhaimmisto suhtautuisi Suomen kisaan suurella mielenkiinnolla? Kilpailun jälkeen vaikutti selvältä, että ainakin viesti huippuolosuhteista kulkee suusta suuhun, pelaajalta toiselle.

Kilpailu on tärkeä myös niille suomalaisille pelaajille, jotka eivät vielä pelaa vakituisesti LET:llä. Villien korttien ansiosta moni tulevaisuuden nimi pääsee mittaamaan taitojaan kovimmassa mahdollisessa eurooppalaisessa ympäristössä.

Ahvenanmaalla pelaajien esiinmarssi jäi vaisuksi, mutta suurta aihetta huoleen ei ole. Näyttöpaikkoja tulee lisää. Hyppy eurooppalaiseen huippukilpailuun vain on suuri. Ei siis ole sattumaa, että Suomen lippua pitivät korkeimmalla yllä kokeneet ja maailmaa nähneet pelaajat Ursula Wikströmin, Linda Osalan ja Noora Komulaisen johdolla.

Kisa jatkunee Suomessa

Golfliiton ja Ladies European Tourin kesken käydään parhaillaan neuvotteluja ensi vuoden kilpailun paikasta ja ajankohdasta. Näyttää kuitenkin siltä, että Suomi vakiinnuttaa asemansa LET-kiertueella. Kahden edellisen vuoden näytöt ovat kovat. Kilpailun järjestäminen on myös kisan promoottorina toimineen Golfliiton tahtotila.

”LET:n kanssa on ollut koko ajan hyvä keskusteluyhteys. Sopimus oli mallia 1+2, ja se tarkistetaan vuosittain. Vielä meillä ei ole nimiä paperissa, mutta lokakuun lopulla pitäisi olla enemmän tietoa asiasta sekä kilpailun ajankohdasta ja kentästä”, sanoo Golfliiton viestintävastaava Marika Voss.

Ladies European Tourin suopeasta suhtautumisesta Ahvenanmaan kilpailua kohtaa kertoo kiertueen myöntämä 25 000 euron lisäpanos palkintopottiin, joka oli tänä vuonna yhteensä 250 000 euroa.

Golfliitolla on vahva aikomus edelleen kasvattaa kilpailua. Se tarkoittaa sekä itse kisaa palkintopotteineen että sen ympärille rakennettavia tapahtumia.

”Esimerkiksi junnuleirejä voisi järjestää kilpailun yhteydessä. Meillä on halu tehdä siitä tapahtuma, jonka ympärille kaikki golfarit voivat kerääntyä”, Voss sanoo.

Golfliitolla on vahva aikomus edelleen kasvattaa kilpailua.

Ålands Golfklubb omistautui asialle tänä vuonna ja muun muassa järjesti pelaajille bussikuljetuksen edellisellä viikolla pelatusta Ruotsin kisasta Ahvenanmaalle.

”Melkein puolet pelaajista tuli tällä kyydillä pelipaikalle. Tällaiset kilpailun eteen tehtävät panostukset ovat hienoja.”

Golfliitto on osannut järjestää kaikin puolin LET:n arvoisen tapahtuman, jossa ihmiset ovat viihtyneet.

”Lähes kaikki palaute yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä on ollut positiivista. Se kertoo, että tarvetta ja halua pitää LET-kisa Suomessa löytyy.”

Kiertueen tähtipelaajien saaminen kilpailuun on periaatteessa yksinkertaista, mutta kallista.

”Mitä suurempi palkintopotti on, sitä enemmän se parhaita pelaajia kiinnostaa”, Voss tiivistää.

Ensikertalaisen jännittävä kokemus

Golfliitto sai jaettavakseen yksitoista villiä korttia Ahvenanmaan LET-kilpailuun. Korttien ansiosta muun muassa Suomen kärkiamatöörit pääsivät testaamaan pelinsä tason ammattilaisia vastaan.

Yksi villin kortin saaneista oli Henni Mustonen, joka voitti heinä-elokuun taitteessa ensin Itävallan amatöörimestaruuden ja seuraavalla viikolla Erkko Trophyn.

”Erkko Trophyssa tavoitteeni oli voitto. Se oli viimeinen mahdollisuuteni saada villi kortti Ahvenanmaalle, vaikka sitä kesän mittaan olin jo useamman kerran kysellyt”, Mustonen sanoo.

”Seuraavaa LET:n kisaa pystyn lähestymään vähän erilaisin silmin ja uudella asenteella.

Uransa ensimmäisessä LET-kisassa Mustonen jäi lyönnin päähän jatkopaikasta. Viimeisellä reiällä hän sortui tuplabogiin, ja unelma kolmen kierroksen kilpailusta mureni. Vielä viimeisen avauksen jälkeen hän oli hyvissä asemissa, mutta toisen lyönnin lähdettyä vasemmalle kainaloon ongelmat kertaantuivat.

”Viimeisessä tiiboksissa sydän hakkasi varmaan kahtasataa. Mietin siinä, että tähän par ja toivottavasti se riittää. Griinillä bogey-putissa olikin jo kokovartalotärinä päällä. Olin päivän päätteeksi pettynyt”, Mustonen muistelee.

”Kilpailu antoi kuitenkin sellaisen itseluottamusbuustin, että pystyn pärjäämään isommissakin ympyröissä. Pitkällä kentällä, tuulisissa olosuhteissa ja vaikeilla griineillä suoriuduin mielestäni ihan hyvin.”

Syyskuun LET-kisa saattaa tulevaisuudessa nousta arvokkaaksi kokemukseksi Mustosen – ja miksei myös muidenkin ensikertalaisten – kohdalla.

”Nyt se ensimmäinen kisa on käyty. Uskon, että pääsen pelaamaan jatkossakin LET:lle ja menemään niissä cuteista läpi. Seuraavaa LET:n kisaa pystyn lähestymään vähän erilaisin silmin ja uudella asenteella.”

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back