Huippukenttien hoitaja - Golflehti
Huippukenttien hoitaja

Huippukenttien hoitaja

Kentänhoitajan työ ja elämän ihmeelliset sattumat ovat vieneet Daniel Sellin Nurmijärveltä maailmalle ja aina takaisin, kunnes hän asettui Irlantiin.

Teksti Jere Jaakkola
Kuvat Jere Jaakkola ja Daniel Sell
Facebook Whatsapp Linkedin

Golfarkkitehtien rokkitähti, Tom Doak, on järjestänyt kutsukilpailun uusimmalla kentällään, vuonna 2021 avatulla St. Patrick’s Linksillä, Irlannin Rosapennassa. Yli 80 työkaveria ja tuttavaa Doakin laajasta verkostosta ympäri maailman on saapunut Irlantiin.

Varsinaisen kilpailun ulkopuolella kenttää kiertää kuuden hengen ryhmä, jossa pelaa Doakin lisäksi muun muassa yhdysvaltalainen miljardööri Richard Kayne, pääomasijoittaja ja Uudessa-Seelannissa sijaitsevan maailmankuulun Tara Itin upporikas omistaja. Kaynen caddienä toimii eloisa ja supliikki nuorimies. Hän kantaa Kaynen mailoja, mittailee matkoja ja pitää ryhmässä muutenkin tunnelmaa yllä. Kun kierros on ohi, Kayne ja caddie alkavat keskustella kyydistä golfkentältä hotellille.

”Onko sinulla autoa”, Kayne kysyy.

”On, mutta se ei ole kovin siisti”, caddie vastaa.

”Ei se mitään haittaa, ihan hyvä se on”, Kayne sanoo.

"Voit pelata kentän, mutta älä järjestä mitään kohtausta."

Caddie hakee Peugeotinsa huoltohallilta ja laittaa Kaynen bägin auton takakonttiin, joka on täynnä vaatteita. Hän tyhjentää kuskin viereisen penkin tavaroista, ja Kayne istahtaa autoon. He alkavat keskustella Tara Itistä. Caddie sattuu tietämään yhtä ja toista huippukentästä, jonka Golf Digest rankkasi tuoreimmassa listauksessaan maailman (Yhdysvallat pois lukien) parhaiden golfkenttien listallaan sijalle kaksi.

Caddie, oikealta ammatiltaan St. Patrick’s Linksin kentänhoitaja, on suomalainen Daniel Sell.

Daniel Sellistä tuli kentänhoitaja 14-vuotiaana. Hänen isoisänsä oli jäsenenä Nurmijärvi Golfissa ja oli saanut sähköpostin, jossa Nurmijärvelle etsittiin kesätyöntekijöitä.

Sell siimasi ensin kaksi kesää reuna-alueita. Pari seuraavaa kautta hän leikkasi raffeja. Hän kipusi kentänhoitajien hierarkiassa hiljalleen ylöspäin, pääsi ajamaan viheriöitä ja siirtämään lipunpaikkoja.

Sell suoritti golfkentänhoitajan tutkinnon Hämeen ammatti-instituutissa Lepaalla, mutta mieli vei nuorta miestä maailmalle. Sell hankki viisumin ja matkusti Australiaan. Hän jätti lukion kesken ja kaiken muun taakseen.

”Matkustaessani mulla on ollut strategiana, etten tee mitään suunnitelmia. Kun olen saapunut maahan, hoidan ensin pankkiasiat kuntoon ja sitten ostan auton. Lähden ajamaan siihen suuntaan, johon musta tuntuu hyvältä lähteä ajamaan. Kun sitten tuntuu, että olen hyvässä paikassa, menen Google Mapsiin ja kirjoitan hakukenttään ’golf’. Karttaan ilmestyy punaisia pisteitä. Sitten alan kirjoittaa työhakemuksia. Kerron, mitä olen tehnyt ja sanon, että voin aloittaa heti”, Sell kertoo.

Daniel Sell Richard Kaynen caddienä St. Patrick's Linksin kierroksella.

Sell pääsi kentänhoitajan taustansa ansiosta töihin kahdelle eri golfkentälle. Hän työskenteli viisi kuukautta Melbournessa ja kolme kuukautta Sydneyssä. Sitten hän palasi reilun vuoden ajaksi Suomeen, työskenteli taas Nurmijärvellä kentänhoitajana ja kävi kesken jääneen lukion loppuun. Australia ja tällä kertaa erityisesti Uusi-Seelanti pyörivät yhä Sellin mielessä. Hän lähti Uuteen-Seelantiin.

Sell toisti taas maahantulorutiininsa ja löysi itsensä Uuden-Seelannin pohjoissaaren kärjestä. Yksi kentistä, joihin hän työhakemuksensa lähetti, oli Tara Iti, Tom Doakin suunnittelema kenttä, josta ei maailmalla tiedetty vielä mitään.

Sellin työhakemuksen sattui lukemaan Tara Itin rakennusprojektin kakkosmies, George Helly. Hän oli kiinnittänyt huomionsa siihen, että Sell oli matkojensa jälkeen otettu aina heti takaisin töihin samalle kentälle, Nurmijärvelle. Helly päätti antaa nuorelle suomalaiselle mahdollisuuden.

”Se oli aivan tuuria, että satuin hakemaan Tara Itiin töihin. Koko projekti oli silloin vielä täysin salainen. Sen piti olla Richard Kaynen takapiha”, Sell sanoo.

Tara Itistä tuli liian hyvä golfkenttä. Sitä oli mahdotonta pitää salassa.

Siitä tuli myös ristiriitojen kenttä. Rakentamisen kokonaiskustannukset kohosivat noin sataan miljoonaan dollariin, mikä teki Tara Itistä yhden maailman kalleimmista koskaan rakennetuista 18-reikäisistä golfkentistä. Tara Itissä työskenteli ensiluokkaisissa olosuhteissa lähes 90 ihmistä. Pelkille golfautoille oli oma huoltohalli ja kaksi palkattua mekaanikkoa.

”Raha ei ollut Tara Itissä millään tasolla ongelma. Mutta jos budjetti on loputon, ei ole myöskään tekosyitä”, Sell sanoo.

Vaikka sana kentästä kiiri, sen yksityisyys säilyi. Tara Iti on edelleen Richard Kaynen leikkikenttä, jossa kierrokselle lähtee noin 30 pelaajaa päivässä. Kaynen perheen ja ystäväpiirin lisäksi pelilupia on myönnetty muun muassa Barack Obamalle, muutamalle huippugolfarille ja harvalukuiselle joukolle muita silmäätekeviä – ja tietenkin Daniel Sellille.

”Projektijohtaja CJ Kruescher sanoi, että voit pelata kentän, mutta älä järjestä mitään kohtausta”, Sell sanoo.

”Enhän mä kehdannut sitä pelata. Eikä mulla ollut edes omia mailoja mukana. Olisin kuitenkin vetänyt vuokramailoilla hirveää monsterislaissia.”

Kaiken yltäkylläisyyden keskellä Tara Iti edusti arkkitehtuuriltaan minimalismia, josta on tullut Tom Doakin suunnittelutoimisto Renaissance Golf Designin tavaramerkki. Maata siirretään vain sen verran kuin on tarpeen, ja kentän viimeistely tehdään mahdollisimman luonnonmukaisesti.

”Luonnon, ympäristön, aluetta miljoonia vuosia runnoneiden tuulten jälkien on annettava näkyä enemmän kuin ihmisen kädenjäljen. Luonnollinen näyttää aina kauniimmalta”, Sell sanoo.

”Kun tuntuu, että olen hyvässä paikassa, menen Google Mapsiin ja kirjoitan haku-kenttään ’golf’

Daniel Sellin piti jäädä Tara Itiin pidemmäksikin aikaa. Viisumit ja parin vuoden työsopimukset oli jo tehty, mutta Suomesta kantautui perhepiiristä ikäviä uutisia. Sell palasi Suomeen ja takaisin töihin Nurmijärvelle. Hän viipyi hetken, kunnes alkuvuonna 2020 tuli taas aika lähteä.

George Helly oli palannut kotiseudulleen Irlantiin. Hän oli laittanut Sellille Facebook-viestin, jossa hän kertoi uudesta projektistaan. Helly pyysi Selliä töihin.

”Vastasin heti, että totta kai mä tulen sulle töihin!” Sell sanoo.

Hän jätti jälleen kaiken taakseen ja suuntasi Irlannin Donegaliin. Rosapennan kuuluisaan golfkeskukseen oli nousemassa jo kolmas 18-reikäinen kenttä, Tom Doakin piirtämä St. Patrick’s Links. Kentän viheriöt oli juuri rakennettu, mutta väyliä ei ollut vielä olemassa. Sell pääsi ensimmäistä kertaa mukaan golfkentän rakentamiseen ja toimi viimeistelijänä Doakin shapereille, eli pintojen muotoilijoille. Hän on myös vastannut lähes kaikesta jyräyksestä, joka kentälle on tehty.

Sitten tuli koronapandemia ja sulkutila. Sell palasi jälleen Suomeen.

”Lockdownkin kääntyi onnekseni. Olin suorittanut aiemmin kenttämestarin opinnoista kaiken muun paitsi näyttötutkinnon. Olin lopulta kolme kuukautta Suomessa ja sain sinä aikana tehtyä tutkinnon loppuun”, Sell kertoo.

”Mitään kokemusta mulla ei johtamisesta vieläkään ole, mutta ainakin paperit löytyvät”, hän nauraa.

Matkustusrajoitusten helpotuttua Sell palasi Irlantiin, jossa on siitä asti viihtynyt, yhteensä kolmen golfkauden ajan.

”Täällä on vähän sellainen farmimeininki. Kaikki on niin käytännöllistä, ja kaikki laitetaan toiminaan. Esimerkkinä, hotellin kokit olla talvisin kentällä purkamassa siirtonurmea ja auttamassa muissa hoitotoimenpiteissä. Siinä on jotain maanläheistä”, Sell sanoo.

Vapaa-ajallaan Daniel Sell harrastaa muun muassa drone-kuvausta. Kaikki tämän gallerian kuvat ovat hänen ottamiaan. Kuvissa näkyvä golfkenttä on St. Patrick's Links.

Golfkenttien lisäksi Sell on käynyt kuvaamassa myös Donegalin upeaa luontoa.

Daniel Sell seisoo vuoren päällä lennättämässä dronea, jolla kuvakin on otettu.

Maanläheinen on ollut myös St. Patrick’s Linksin kenttäprojekti. Kentän kokonaiskustannus on ollut vain murto-osa Tara Itin investoinnista.

”Tom Doak halusi todistaa, että tällaisen kentän voi rakentaa pienemmälläkin budjetilla. Siinä hän myös onnistui.”

Golf Magazine arvioi äskettäin St. Patrick’s Linksin omalla maailman top 100 -listallaan sijalle 55. Taakse jäivät muun muassa sellaiset kenttävaliot kuin Royal Troon, Bandon Dunes ja Kingsbarns.

Daniel Sellin kentänhoitajan CV on suomalaisittain ainutlaatuinen. Hän on siitä itsekin vähän hämillään.

”Lähdin nuorena matkustamaan ja satuin olemaan oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Satuin olemaan monta kertaa – ja elämä toi minut toistaiseksi tänne.”

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back