Krista Bakker jätti kilpakentät – ja muut uutiset - Golflehti
Krista Bakker jätti kilpakentät – ja muut uutiset

Krista Bakker jätti kilpakentät – ja muut uutiset

Avautumisia, päättymisiä, edustussopimuksia ja chipperin paluu.

Teksti Sami Sarpakunnas, Krister Jalonen, Jere Jaakkola
Facebook Whatsapp Linkedin

Krista Bakker, 28, jätti kisakentät jo kertaalleen vuonna 2019, mutta teki paluun puolentoista vuoden tauon jälkeen. Lokakuun puolivälissä ura päättyi uudelleen New Yorkissa. Nyt paluuta ei kuitenkaan ole luvassa, vaan Bakkerin mukaan päätös pitää. Uusi urakin on jo aluillaan. Bakker opiskelee kiinteistönvälittäjäksi.

”Henkilökohtaiset kilpailuni eivät sujuneet uuden tulemisen jälkeen niin hyvin kuin olisin toivonut, mutta se ei vaikuttanut päätökseeni. Olisin vaihtanut alaa, vaikka olisin saavuttanut voittoja. Elämäni on nyt sellaisessa pisteessä”, hän kertoi syyskuussa.

Bakker sanoo, ettei ole kokenut ammattilaisuraa kuluttavana, vaativana kylläkin.

”Jokaisesta hetkestä olen nauttinut, vaikka golfammattilaisen arki on kovaa työntekoa ja matkustamista.”

”Korkealle arvostan myös MM-joukkueturnauksen henkilökohtaisen kisan kakkostilan heti Lydia Kon jälkeen. Ammattilaiskentiltä ykköseksi nousee viime lokakuussa Espanjassa saavutettu LET-kilpailun kolmas sija.”

Amatöörinä Bakker saavutti pronssia MM- ja EM-joukkuekisoista sekä henkilökohtaisista EM-kisoista.

Kahdeksan vuotta ja yhteensä 95 kisaa Ladies European Tourilla pelannut Bakker sanoo jäävänsä kaipaamaan kiertueella eniten suomalaisia ”tour-siskojaan”. Golfia hän aikoo harrastaa jatkossakin. Bakkerin mukaan on mahdollista, että hän osallistuu aikataulujen niin salliessa joskus myös Finnish Tourin kilpailuihin.

”Eikä golfista taida päästä eroon uudessa työpaikassakaan. Täällä tuntuu olevan paljon lajin harrastajia”, Bakker naureskelee.

”En hirveästi tykkää lyödä palloja rangella. Tykkään ottaa golfauton ja mennä lyömään kentälle erilaisia lyöntejä maisemaan. Se on pelinomaisempaa, ja siellä on kiva olla yksikseen.”

Golfpiste Podcast -jaksossa vieraillut Ursula Wikström.

Covid-19 -pandemia pakotti monet siirtämään matkailuhaaveitaan, ja nyt patoutunut kysyntä on täyttänyt matkanjärjestäjien tilauskirjat.”Syksy on käytännössä jo loppuunmyyty. Enää on joitain hajapaikkoja. Marraskuussa joissain Espanjan kohteissa ja Kanariansaarilla on vielä vähän tilaa. Belekiin on muutamia paikkoja siellä täällä”, kertoo OnGolfin Tuomas Kiiskinen.Pitkien reissujen sijaan nyt reissataan lähialueilla. Aasian suuntaan matkustushalukkuutta ei takavuosien malliin ole, vaikka kysyntä on kasvussa. Venäjän hyökkäyssodan takia monia lentoja on peruttu, ja lentoreittejä jouduttu miettimään uudestaan.”Koko Eurooppa haluaa matkustaa tällä hetkellä nimenomaan Euroopan sisällä”, Susanna Särkinen Golf Tailorsilta sanoo.

Puheenaiheet

Puheenjohtajan valinta

Suomen Golfliiton liittokokous valitsee uuden puheenjohtajan seuraavalle kaksivuotiskaudelle 26. marraskuuta. Istuva puheenjohtaja Hanna Hartikainen on toiminut tehtävässä sääntömääräisen maksimiajan eli kolme kaksivuotiskautta.

Lämmin syksy, millainen on talvi?

Viime talvi rusikoi eteläisen Suomen golfkentät paikoin huonoon kuntoon, kun sahaavat lämpötilat saivat lumimassat jäätymään kenttien pintaan. Kentänhoitajien toiveissa on luminen talvi, mutta ilmaston lämmetessä epävarmuus lisääntyy.

Miesten Amerikan valloitus…

…odotuttaa vielä itseään, sillä miesten kovatasoisimmalla golfkiertueella, PGA Tourilla ei ole pelannut vakituisesti yhtään suomalaista. Naisten LPGA Tourilla sen sijaan pelaa ensi kaudellakin vähintään kaksi suomalaista. Askel jenkkikiertueille on iso, mutta otettavissa.

PeGo Garden avautuu talvella

PeGo Golf School rakennuttaa oman harjoitushallin Vantaalle Kehä III:n ja Hämeenlinnanväylän välimaastoon. Avajaisia juhlitaan alkuvuodesta. Hallissa on pinta-alaa 1250 neliömetriä. Talviharjoittelun suosio on jatkanut kasvuaan, ja sen ansiosta yritys uskalsi investoida omaan halliin.

”Talvikurssit ovat olleet meillä suosittu tuote. Saimme siitä rohkaisua oman hallin rakentamiseen”, Juha-Pekka Peltomäki kertoo.

PeGo Gardenissa hyödynnetään uusinta teknologiaa.Halliin tulee seitsemän simulaattoripaikkaa, lähipelialue ja 12–15 lyöntipaikkaa. Palveluihin kuuluvat myös fysiikkanurkkaus sekä pro shop, jonka kautta mailojen fittaus on mahdollista.

Testaa tietosi

1. Missä kenttä järjestää Solheim Cupin vuonna 2023?
a) Finca Cortesin, Espanja
b) Oitavos Dunes, Portugali
c) Marco Simone, Italia
d) Le Golf National, Ranska

2. Kuinka moni suomalainen on pelannut Solheim Cupissa?
a) ei yksikään
b) yksi
c) kaksi
d) kolme

3. Missä sijaitsee Pielis-Golf?
a) Nilsiässä
b) Nurmossa
c) Nurmeksessa
d) Kuhmossa

4. Mitä mailaa kutsuttiin entisaikoina nimellä ’cleek’?
a) draiveria
b) puuviitosta
c) wedgeä
d) rautaykköstä

5. Kuka on maailmanlistalla korkeimmalle rankattu (15:s) eurooppalainen nainen (kuvassa)?

a) Charley Hull
b) Leona Maguire
c) Celine Boutier
d) Georgia Hall

6. Uuden-Seelannin väkiluku on Suomea pienempi, paljonko siellä on golfareita?
a) 80 000
b) 280 000
c) 480 000
d) 680 000

(Vastaukset seuraavan jutun alla)

Taloussotkut soviteltiin

Suomen Golfkentät ry (SGK) ja Suomen Golfjohtajat ry (FGMA) ovat neuvotelleet yhdistysten yhteisenä toiminnanjohtajana työskennelleen Antti Hiltusen kanssa sovintosopimuksen korvauksista, jolla tapahtuneet laiminlyönnit ja väärinkäytökset sovitetaan. Hiltunen korvaa yhdistyksille toimintansa aiheuttamat vahingot. Korvaussumma on merkittävä.

Yhdistysten toiminta on ollut selvityksen ajan rajoittunutta.

Yhdistysten teettämän erityisen tarkastuksen perusteella toiminnanjohtajan vastuulla olevista tehtävistä löytyi yhdistysten hallintoon ja taloudenhoitoon liittyviä epäselvyyksiä sekä perusteettomia rahansiirtoja.

Yhdistyksillä on mahdollisuus tehdä vielä tutkintapyyntö Hiltusen toiminnasta, mikäli niiden vuosikokoukset niin päättävät. Molempien yhdistysten toiminta on ollut selvityksen ajan rajoittunutta.

Vastaukset

1. a – Solheim Cup pelataan ensimmäistä kertaa Espanjassa, Finca Cortesinin kentällä Malagan ja Gibraltarin välissä.

2. b – Syyskuussa 2021 Solheim Cupissa pelannut Matilda Castren on toistaiseksi ainoa haasteottelussa pelannut suomalainen.

3. c – Pielis-Golf sijaitsee Nurmeksessa, Pielisen pohjoisrannalla.

4. d – Mailaa, joka vastasi nykyistä rautaykköstä, ja joskus rautakakkosta, kutsuttiin aikoinaan cleekiksi.

5. c – Kuvan pelaaja on Ranskan Celine Boutier.

6. c – Uusi-Seelanti on kokoaan suurempi golfmaa, jossa on noin 400 golfkenttää ja noin 480 000 golfaria.

Tom Kim nousi Tigerin rinnalle

Etelä-Korean Tom Kim on ainoa pelaaja Tiger Woodsin lisäksi, joka on pystynyt voittamaan PGA Tourilla kaksi kilpailua alle 21-vuotiaana. Kesäkuussa 20 vuotta täyttänyt Kim voitti ensimmäisen kerran elokuussa ja jo toistamiseen lokakuun alussa.Tilillä on useita ykkössijoja myös Korean Tourilta sekä Asian Tourilta ja sen haastajakiertueelta.Kim, oikealta etunimeltään Joo-hyung, on itse lanseerannut kutsumanimensä Tom piirrossarja Thomas the Tank Enginen, suomeksi Tuomas Veturi, mukaan.Ehkä länsimaalaisittain helposti muistettava kutsumanimi ja sujuva englanninkielen taito ovat vaikuttaneet asiaan, mutta Kim on lyhyessä ajassa noussut hyvin suosituksi hahmoksi PGA Tourilla. amerikkalaisyleisön tietoisuuteen hän löi itsensä myös Presidents Cupissa, jossa hän ihastutti otteillaan. ”Olen kuin viisivuotias lapsi Disneylandissa. Tähän ei voi kyllästyä”, hän kuvaili pelaamista PGA Tourilla.”Muutama kuukausi sitten minulla ei ollut pelioikeutta kiertueelle. Nyt olen kaksinkertainen voittaja ja jaan ennätyksen Tigerin kanssa. Sitä on vaikea uskoa! Se on kunnia ja unelmien täyttymys.”

Season Golf Academy lakkautettiin

Season Golf Academyn toiminta päättyi syyskuun lopussa. Season Golfin hallitus ja Season Golf Academyn päävalmentaja David Da Silva eivät päässeet yhteisymmärrykseen akatemian kasvustrategiasta. Seitsemän vuotta toimineen akatemian riveistä ovat ponnistaneet muun muassa Kim Koivu ja Sanna Nuutinen. Nykyisten valmennettaviensa kanssa Da Silva kertoo toimivansa ainakin kuluvan kauden loppuun saakka.

Season Golfin uusi, tilava harjoitushalli valmistui Espoon Suomenojalle alle vuosi sitten. Kilpa-akatemian tarpeet on huomioitu hallissa esimerkillisesti niin harjoitustilojen kuin oheisharjoittelunkin osalta. Jatkossa ne palvelevat tavallisia harrastajia ja valmentajia.

Sami Välimäki kovaan tiimiin

Sami Välimäki ja TMG Management Oy kertoivat lokakuun alussa solmineensa monivuotisen edustussopimuksen. TMG Management on Helsingissä 2022 perustettu urheilu- ja vaikuttajamarkkinoinnin yritys, jonka asiakkaita ovat myös hiihdon kolminkertainen olympiakultamitalisti Iivo Niskanen sekä rallin tuore maailmanmestari Kalle Rovanperä.

Välimäen liittyminen kovaan seuraan kertoo osaltaan siitä potentiaalista, jota hänessä nähdään.

”Sami on lyhyessä ajassa tehnyt suuren vaikutuksen minuun. Olen vakuuttunut, että hän tulee tekemään menestyksekkään uran, joka on vasta alussa”, TMG Management Oy:n toimitusjohtaja Miro Rousku kertoo.

Myös rallifaniksi tunnustautuva Välimäki on innoissaan yhteistyöstä.

”Selkeä tavoitteeni on pelata taas DP World Tourin kisavoitoista ja rankingin kärkisijoista. Olen todella innoissani tulevaisuudesta ja pääsystä samaan tiimiin Rovanperän ja Niskasen kanssa.”

Tuoteuutuuksia isoilta välinevalmistajilta

Niin hyvä kuin Titleistin kuutisen vuotta sitten lanseeraama 917-malli olikin, se vaati optimaalisesti toimiakseen paljon säätöä, siis fittaamista. Kaikkinensa sitä oli hieman liian vaikeaa saada toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Syntyi pienoinen mainehaitta, josta kärsi myös seuraava malli TSi.Titleist halusi katkaista kierteen kerralla ja suunnitteli uuden draiverinsa – TSr:n – kokonaan puhtaalta pöydältä.Tänä syksynä julkaistiin kolme mallia. Keväällä kauppoihin tulee vielä malliston neljäs versio. Uutuudet ovat saaneet osakseen suitsutusta. J.T. Poston on jo ehtinyt voittaa PGA Tourilla TSr-draiveri bägissään. TSr-sarja pitää sisällään myös väyläpuut ja hybridit.

Rautamailoistaan tunnetun japanilaisbrändin kaksi vuotta sitten lanseeraama JPX921-mallisarja oli myyntimenestys. Tänä syksynä markkinoille marssitetaan entistäkin laajempi kavalkadi JPX-rautoja, joiden perässä on nyt luku 923.Siinä missä huipputunnokkaat Tour- ja Forged-mallit puhuttelevat parempia pelaajia, on Hot Metal -mallit suunnattu keskitasoisille harrastajille, jotka kaipaavat lyönteihinsä helppoutta ja tulivoimaa. Hot Metal -lapamalleja on yhteensä kolme: Hot Metal, Hot Metal Pro ja Hot Metal HL. Uutuusmalli Hot Metal HL:ssä (High Lauch) on perusmallia 2–3 astetta suuremmat nostokulmat.JPX Fli-Hi on pitkien rautojen korvaajaksi suunniteltu hybridi. Se on suunniteltu täydentämään rautasettiä optimaalisesti, ja mailassa käytetään lähtökohtaisesti samaa vartta kuin raudoissakin. Fli-Hi -hybrideistä löytyy malli rautanelosesta aina rautaseiskaan asti. Fli-Hi -hybridit sopivat ennen kaikkea niille, jotka mieltävät hybrideillä lyömisen pitkillä raudoilla lyömistä helpommaksi.

Hintakategoriassa edulliseen päähän asettuvat Wilson Staff Infinite -putterit ovat pärjänneet hyvin testeissä ja loistaneet myyntitilastoissa. Niiden rinnalle Wilson tuo markkinoille neljä mallia käsittävän Wilson Staff Model -sarjan. Jos nimi on klassisen vähäeleinen, sitä ovat myös muotoilu ja teknologia.Putterit on tarkkuusjyrsitty erittäin pehmeästä 304-teräksestä. Kolmessa mallissa painotusta voi hienosäätää lavan pohjassa olevien painoruuvien avulla. Tuntuma on ensitestien perusteella samettisen pehmeä ja tasapainotus erinomainen.Uutuudet puhuttelevat etenkin esteetikkojen ja traditionalistien silmää. Kilpailu on huippulaadukkaiden, jyrsittyjen puttereiden tuoteryhmässä kovaa, mutta tyylikäs uutuus huomataan.

Golfareiden määrä laski hieman

Suomen Golfliiton 134 jäsenseuran jäsenmäärä oli elokuun lopussa tehdyn vuositarkastuksen mukaan 154 338. Vuoden takaisesta jäsenmäärä on laskenut reilulla 2800 pelaajalla eli 1,8 %. Huolestuttavampi kehityssuunta on se, että suhteellisesti eniten laski juniori-ikäisten golfareiden määrä.”Takana on kaksi huimaa ennätysvuotta, kun golfin pariin on tullut kymmeniä tuhansia uusia pelaajia. Osasimme odottaa tiettyä rekyyliä”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoo ja jatkaa, ”Golfin vetovoima jatkuu yhä vahvana, vaikkei aloittajien määrä pysynytkään ennätystasolla.”

Golfliiton hallinnoimassa uusien jäsenten kyselyssä suurimpana lajin aloittamisen syynä on yhä perheen tai ystävän suosittelu, joka korostuu varsinkin nuorilla aikuisilla.

Golfliitto on Suomen suurin lajiliitto rekisteröityneillä harrastajilla mitattuna. Green cardin suoritti tänä vuonna yli 11 500 henkilöä.

Chipperin paluu!

Pingin suunnitteluorganisaatiossa on selvästi huomattu, että golfin harrastajapelaajilla on usein haasteita griinin ympäristössä. Haasteiden ratkaisemiseksi Ping kehitti ratkaisun, joka ei ole golfissa ihan uusi: chipperin!

Ping ChipR on maila, joka tuo chipperin uudelle vuosituhannelle.

ChipR on ulkonäöltään erilainen kuin perinteiset chipperit. Ping kertoo mailassa olevan ominaisuuksia sekä putterista että wedgestä, siksi lyöntitekniikkakin muistuttaa puttia. Varsinkin alle 40-metrisiin lyönteihin Ping on halunnut tuoda helpon vaihtoehdon wedgejen rinnalle.

Ping ChipR:ssä on 38,5° nostokulma, mikä vastaa rautakahdeksikkoa. Mailan hinta on noin 180 euroa.

Matkatoimisto Detur keskeytti toimintansa

Kansainvälinen matkanjärjestäjä Detur ilmoitti syyskuussa keskeyttävänsä tuotannon ja operatiiviset toiminnot vuoden loppuun saakka. Yrityksellä on ollut vaikeuksia selvitä maksuvelvoitteistaan.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää tilannetta yhdessä pohjoismaisten viranomaisten kanssa. Detur Finland on perustettu vuonna 1998.

Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Ulkoasu Olli-Mikko Muroke, Aste Helsinki Oy
Kannen kuva Janne Mikkilä

Tässä lehdessä avustivat Marika Voss, Juha Hakulinen, Krister Jalonen, Heikki Hartiala, Arto Teittinen, Timo Rauhala, Heini Haapala, Katja Pasanen, Markku Nord, Joona Keskitalo, Savuava Soketti, Janne Mikkilä, Timo Hölttä, Vesa Koivunen, Teppo Hulkkonen.

Liiketoimintajohtaja Sami Markkanen
Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Mediamyynti Tommi Lammi
Henkilökohtainen sähköposti etunimi.sukunimi@otava.fi
Juttuvinkit ja palaute toimitus@golfpiste.com

Julkaisija ja kustantaja Otavamedia Oy,
Firdonkatu 2 T 151 00015 Otavamedia Puh. (09)156 61
Printtiaineistot Tuotepäällikkö Marjut Moske
Verkkoaineistot adops@otava.fi yrityksille.otavamedia.fi
Osoitteenmuutokset Ota yhteyttä omaan kotiseuraasi
Sivunvalmistus Janne Nyman, Aste Helsinki Oy
Painopaikka PunaMusta, Joensuu

Golflehti on Suomen Golfliiton virallinen jäsenlehti ja aikakauslehtien liiton jäsen. ISSN 2670-1626

Suomen Golfliitto ry
Valimotie 10, 00380 Helsinki
www.golf.fi  Puh. +358 40 530 5733 Email office@golf.fi
Henkilökohtaiset etunimi.sukunimi@golf.fi

Toiminnanjohtaja Juha Korhonen 0400 722 876
Talouspäällikkö Teemu Savolainen 0400 265 680
Palvelukoordinaattori Pia Kangasmäki 0400 300 401
Head of sales and marketing Kimmo Rantamäki 050 541 7577
Kenttäasiantuntija Jari Koivusalo 040 663 1277
Viestintävastaava Marika Voss 040 707 2281
Asiantuntija (tietopalv.) Aarni Nordqvist 040 539 5903
Asiantuntija (kilpailut, IT, säännöt) Mika Wikström 0400 739 877
Seuratoimintapäällikkö (vetovoima, naiset)
Kirsi Erofejeff-Engman 044 240 6607
Asiantuntija (vetovoima, seniorit, erityisgolf)
Johanna Ahti 040 590 0998
Asiantuntija (vetovoima, juniorit) Mika Hollo 0440 888 400
Asiantuntija (kilpailut) Arto Teittinen 050 521 3654
Asiantuntija (koulutus) Hannu Paatelo 0400 722 407
Kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen 040 561 5863
Valmennuskoordinaattori Eero Kangasniemi 040 761 3352

Golfliiton liittohallitus
Puheenjohtaja Hanna Hartikainen, HGK 050 387 7244
Varapuheenjohtaja Marko Leiviskä, OGK 044 231 4601
Hallituksen jäsenet Janne Pelkonen, PGC 040 770 899, Osmo Ruuska, Tarina 040 553 4728, Jussi Jokinen, ÄG 040 556 5434, Saara Vahvaselkä, ERG 040 740 3418 Minna Nenonen, AlGo 050 539 4281, Jussi Rouhento, TawG 040 512 9577

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back