Tyylilaji - Golflehti
Tyylilaji

Tyylilaji

PGA Tourilla pelaava Carl Yuan on viihdyttäjä ja mestarillinen pallonlyöjä.

Teksti Jere Jaakkola
Kuvat Getty Images
Facebook Whatsapp Linkedin

Golf on tekniikkalaji, mutta jopa muihin tekniikkalajeihin verrattuna golfsvingiä rakennetaan lähes loputtomalla tarkkuudella pienintäkin yksityiskohtaa hioen. Vain asteen heitto vaikkapa lavan asennossa tai mailan tulokulmassa osumahetkellä voi vaikuttaa metrikaupalla siihen, mihin pallo päätyy. Ja kuitenkin, svingien rakentelun lopputuloksena on mitä moninaisin kirjo erilaisia tapoja lyödä golfpalloa, myös maailman ammattilaiskenttien terävimmällä huipulla.

Miesten huippugolfissa on nähty muun muassa Jim Furykin korkkiruuvit, John Dalyn villi taaksevienti ja Bryson DeChambeaun monet svingikokeilut, mutta tuskin yksikään huippupelaaja lyö yhtä omintakeisella tavalla kuin Carl Yuan.

25-vuotias kiinalainen nousi täksi kaudeksi PGA Tourille pelattuaan huippukauden haastajakiertue Korn Ferry Tourilla ja sijoituttuaan rankingin kakkoseksi. Yuan on ollut yksi kiertueen väriläiskistä. Siinä roolissa hän ottanee paikkansa myös pääkiertueella.

Yuanin svingi on elastisuudessaan hurja (ks. alla oleva video) ja näyttää usein siltä, ettei sillä voi golfia pelata – ei ainakaan ammatikseen. Osumahetkellä Yuan on kuitenkin siellä missä pitää ja sen jälkeen, kun pallo on irronnut golfmailan lavasta, ei lyönnin lopputulokseen voi enää vaikuttaa. Yuanin maila ja jalat liikkuvat usein villisti ja hän päätyy loppuasentoihin, joissa selkä saattaa osoittaa suoraan kohteeseen.

Yuan on kirkastanut show-miehen brändiään myös harjoittelemalla rangella tahallisia soketteja ja taaksepäin lyömistä. Myös luovat lähipeliratkaisut saavat kilpailujen selostajat välillä haukkomaan henkeään. Kaiken taustalla on kuitenkin ilmiömäinen taito lyödä golfpalloa. Siitä – pelaajan kyvystä toimittaa pieni valkoinen pallo paikasta A paikkaan B – tyylilajissa nimeltä golf on lopulta kysymys.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back