Saare Golf on pala rauhaa - Golflehti
Saare Golf on pala rauhaa

Saare Golf on pala rauhaa

Levollinen Saarenmaa tarjoaa golfarille tiukan pelillisen haasteen, mutta samalla lepoa ja rauhaa.

Teksti Sami Sarpakunnas ja Krister Jalonen
Kuvat Lassi Pekka Tilander ja kentät
Facebook Whatsapp Linkedin

Tunnelma Viron suurimmalla ja Itämeren toiseksi suurimmalla saarella, Saarenmaalla, on vahva ja omanlaisensa. Ei tarvitse ajaa kuin hetki lauttarannasta, niin elämisen tahti tuntuu jo hidastuvan ja mieli rauhoittuvan. Molemmin puolin levittäytyvät sekametsät ja laajat niityt ovat kuin pikakelaus menneeseen. Ollaan keskellä luontoa ja rauhaa. Vaikutelma vain vahvistuu saaren suurimmassa kaupungissa, etelärannikolla sijaitsevassa Kuressaaressa.Kuressaari on täynnä vanhoja, kauniita rakennuksia. Pitkän historian aistii heti. Aika ei silti ole seisahtunut. Kaupungissa järjestetään läpi kesän erilaisia tapahtumia. Myös pienet kylpylähotellit vastaavat nykymatkailijan tarpeisiin, mutta hienosti miljöötä ja historiaa kunnioittaen.

Aivan Kuressaaren kupeessa on saaren ainoa golfkenttä, Saare Golf. Heti avajaistensa jälkeen 2007 se sai osakseen suitsutusta, mutta talousongelmat iskivät hiljalleen, ja jokin aikaa näytti jo siltä, ettei toimintaa pystytä jatkamaan. Ongelmat onneksi selätettiin, ja golfarit kutsuttiin takaisin Saare Golfin väylille.

Kovin lukuisasti heitä ei omasta takaa ole. Saarelaisille golf on turhan tyyris ja ehkä vieraskin harrastusmuoto. Kesäasukkaiden ja turistien joukossa golfareita on enemmän. Kuumimman sesongin, joka Saarenmaalla kestää juhannuksesta elokuun ensimmäisille viikoille, ulkopuolella kentällä on väljää ja lähtöajan saa lyhyellä varoitusajalla. Myös hinnat ovat silloin edullisimmillaan.

Saare Golf onkin avauslyöntien kenttä.

Ottaen huomioon, kuinka tasaista Saarenmaalla on, kentällä on runsaasti pinnanmuotoja. Muotoja, ja kokoa,  on myös griineillä. Griiniosumia on helppo saada aikaan, mutta hyvien birdiepaikkojen rakenteleminen on kokonaan toinen tarinansa.

Jos griinibunkkerointi onkin suhteellisen maltillista, väylillä tilanne on toinen. Lähes läpi linjan bunkkereita on avauslyöntien alastulon kohdalla, ellei toisella puolella väylää sitten ole vettä. Vesi on pelillisenä elementtinä muutamaa vaille jokaisella väylällä.

Saare Golf onkin avauslyöntien kenttä. Tiiltä on oltava tarkkana. Oman mausteensa peliin tuo usein navakka tuuli, saarella kun ollaan. Kentän piirtänyt Lassi Pekka Tilander on ottanut suunnittelussa tuulen oivallisesti huomioon. Pelisuunta vaihtuu jatkuvasti, joten tuulen suuntaa ja vaikutusta joutuu usein puntaroimaan.

Tunnelma Saare Golfin kierroksella on rauhallinen. Kuin luontoretkellä olisi.

Niitvälja on hyvällä tavalla peruskenttä, mutta erinomainen sellainen.

Entistä parempi Niitvälja

Niitväljassa on keskitytty perusasioihin. Ne on tehty viimeisen päälle, ja siksi lopputulos on loistava.Vaikka Niitväljassa on vilkasta jo omasta takaa, vieraspelaajiin on siellä totuttu, erityisesti suomalaisiin. Sen huomaa heti klubitalolla, samoin kentällä. Olo on tervetullut.

Niitväljaa sanotaan Viron golfin kodiksi. Suurin osa maan golfareista on aloittanut lajin siellä, ja kentän suosio kestää yhä. Jäseniä Niitväljassa on noin 1400. Suurin osa heistä tulee Tallinnasta, jonne on reilun puolen tunnin ajomatka.

Kasvanut suosio on täyttänyt kentän kirstut, joista hyvä on laitettu kiertämään, siis sijoitettu kenttään. Niitvälja on jo toukokuussa loistavassa kunnossa, yksityiskohdat viimeisteltyjä ja yleisilme huoliteltu.

Laajennuspaineita ja -haluja kentällä on ollut jo pitkään.

Hyvää makua ei kuitenkaan ole unohdettu. Niitvälja on niin sanotusti peruskenttä, jossa ei ole sorruttu kikkailuun tai koreiluun. Viidennentoista reiän, par-viitosen, saarigriini on toki tietynlainen erikoisuus, joka ihastuttaa kerrasta toiseen. Väylä on reilulla tavalla vaativa ja mieleenpainuva – siis hyvä golfreikä.

Olennaista on kuitenkin se, että kenttäympäristö on kauttaaltaan erinomaisessa kunnossa, kenttä istuu luontevasti maisemaan ja pelaaminen on mutkattoman nautinnollista.

Niitväljassa käynnistyi jo 41. pelikausi. Laajennuspaineita ja -haluja kentällä on ollut jo pitkään. Master plan on ollut olemassa jo vuosia, samoin pitkälle viedyt suunnitelmat. Ensimmäisessä vaiheessa oli tarkoitus rakentaa yhdeksän uutta reikään, myöhemmin vielä toiset yhdeksän lisää.

Niitvälja kannattaa valloittaa Tallinnasta käsin. Pelipäivänä ei kannata kiirehtiä. Viisireikäinen par 20 -kenttä toimii hyvänä lämmittelynä, ja kierroksen jälkipelit tai revanssit hoituvat klubin edustalta löytyvällä upealla, kukkaistutuksin koristellulla puttigriinillä, jolle on reititetty yhdeksän pelattavaa reikää. Puttikisailu radalla on sekä hauskaa että opettavaista – aivan kuten golf Niitväljassa!

Jurmala tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia golfin ulkopuolisiin aktiviteetteihin.

Uudelleen­rakennettu Jurmala

Jurmala Golfiin pääsee Suomesta vaivattomasti. Perillä odottaa haastava kenttä ja kahden kaupungin monet mahdollisuudet.Jurmala Golf & Hotel sijaitsee Latviassa, varsin kätevän yhteyden päässä. Riikaan menee suora lento Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Riian lentokentältä on 15 kilometrin lyhyt siirtymä Jurmala Golfiin, jonka yhteydessä on myös hotelli.

Mielikuvat golfista Latviassa ovat monilla hatarat, mikä onkin luonnollista, sillä maassa on vain kaksi täysimittaista kenttää. Riian eteläpuolella sijaitsevan Jurmalan lisäksi Latvian pääkaupungin pohjoispuolelta löytyy Ozo Golf.

Jo saapuminen Jurmala Golfin alueelle antaa vaikutelman, että nyt ollaan vähän paremmassa osassa Latviaa. Portilla vartioidulle alueelle ei esimerkiksi ole asiaa yöaikaan, ei ainakaan ajoneuvoilla. Huvilat ja merkkiautot kertovat alueen olevan hyvin toimeentulevien henkilöiden suosiossa.

Viheriöt ovat klubipelaajillekin lempeät.

Jurmala Golfin fasiliteetit ovat erinomaiset. Viihtyisä ja siisti hotelli toimii myös klubitalona, joten palvelut ovat helposti saatavilla.

Jurmalan alueella sijaitsi aiemmin suomalaisen Pekka Wesamaan suunnittelema ja vuonna 2007 avattu 27-reikäinen golfkenttä, jonka golfklubi halusi remontoida. Jack Nicklausin suunnittelutoimisto vakuutti kuitenkin asiakkaansa siitä, että tilalle kannattaisi rakentaa kokonaan uusi kenttä. Vuonna 2018, viisi vuotta kestäneen intensiivisen rakennusurakan jälkeen, alueelle avattiin tasokas 18-reikäinen kenttä sekä 9-reikäinen par 3 -kenttä. Alueella on myös katetuilla lyöntipaikoilla ja lyöntitutkilla varustettu tasokas range.

Kenttää hallitsevat bunkkerit, vesiesteet ja syvät raffit. Bunkkerit on sijoitettu strategisesti, ja avauslyönneissä on oltava tarkkana käytännössä jokaisella reiällä. Bunkkerointi pitää huolen myös siitä, ettei griineille lasketella vielä avauslyöntienkään jälkeen. Viheriöt ovat sitä vastoin klubipelaajillekin lempeät.

Kivenheiton päässä golfkentältä sijaitseva Jurmalan kaupunki tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia golfin ulkopuolisiin aktiviteetteihin. Kaupunki tunnetaan pitkästä hiekkarannastaan, kylpylöistään ja tasokkaista ravintoloistaan. Hintataso on suomalaisittain edullinen.

Riian keskustaan on Jurmala Golfista matkaa puolisen tuntia. Vilkas kaupunki on täynnä nähtävää ja koettavaa. Muutaman päivän pelireissulla kannattaa varata ainakin yksi ilta Latvian pääkaupunkiin tutustumiseen.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back