Varapallo – lyödäkö vai eikö lyödä? - Golflehti
Varapallo – lyödäkö vai eikö lyödä?

Varapallo – lyödäkö vai eikö lyödä?

Varapalloa ei voi aina lyödä vaikka haluaisi.

Teksti Arto Teittinen
Facebook Whatsapp Linkedin

Varapallon pelaamisen on tarkoitus nopeuttaa peliä, jos lyöty pallo saattaa olla ulkona kentältä tai kadonnut estealueen ulkopuolelle. Varapalloa ei voi ilman paikallissääntöä lyödä, jos tiedetään pallon olevan estealueella. Varapallon lyöminen ei myöskään ole sallittu harjoitusmetodi, jos edellinen lyönti oli pelaajan mielestä huono tai epäonnistunut. Tällainen varapallon lyöminen katsotaan harjoitteluksi.

Kun pelaaja aikoo lyödä varapallon, hänen on ilmoitettava siitä selkeästi pelikumppaneilleen niin pian kuin mahdollista. Ilmoituksesta on selkeästi tultava ilmi, että kyseessä on varapallo. Hiljainen mumina uudelleen lataamisesta tai maininta toisen pallon lyömisestä ei riitä kertomaan pelikavereille, että tarkoituksena on lyödä varapallo. Fiksut pelikaverit voivat toki varmistaa asian kysymällä pelaajalta ennen toisen pallon pelaamista, onko kyseessä varapallo vai uusi peliin laitettava pallo.

Mikäli varapallon lyönti jää lyhyemmäksi kuin alkuperäisen pallon lyönti (kuvassa paikkaan A), pelaaja voi pelata varapalloaan varapallona aina siihen asti, kunnes hän saapuu alkuperäisen pallon oletetulle sijaintipaikalle tai sen tasolle.

 

Pelaajan on jatkettava alkuperäisellä pallolla silloin, kun alkuperäinen pallo löytyy kentän rajojen sisäpuolelta kolmen minuutin sisällä sen etsimisen aloittamisesta tai, kun pelaaja saa tiedon tai varmistuksen, että pallo on päätynyt estealueelle. Jos pelaaja on kuitenkin pelannut varapalloa eteenpäin kohdasta, joka on lähempänä reikää kuin alkuperäisen pallon oletettu paikka (kuvassa paikka B), varapallosta tulee pelissä oleva pallo, vaikka kolmea minuuttia alkuperäisen pallon etsimisen aloittamisesta ei olisi kulunut. Tämän jälkeen alkuperäisellä pallolla ei voi enää jatkaa.

Varapallon lyötyään pelaaja ei voi hylätä alkuperäistä palloa tai julistaa sitä kadonneeksi ja jatkaa varapallolla. Mikään sääntö ei kuitenkaan vaadi pelaajaa etsimään alkuperäistä palloa. Hän voi siis halutessaan jatkaa peliä varapallolla ilman, että menee etsimään alkuperäistä palloa.

Varapallon lyöminen on henkisesti paljon helpompaa.

Mikään sääntö ei myöskään kiellä pelikavereita menemästä etsimään pelaajan palloa, vaikka pelaaja haluaisi jatkaa varapallollaan. Tällöin pelaajan varapallosta tulee pelipallo ainoastaan edellä mainitulla tavalla, eli hänen on ehdittävä pelata varapalloaan lähempää reikää kuin alkuperäisen pallon oletettu sijaintipaikka on ennen kuin pelikaverit löytävät pelaajan pallon. Jos pelikaverit löytävät jonkin pallon ennen tätä, on pelaajan mentävä tunnistamaan löydetty pallo. Jos pallo osoittautuu pelaajan palloksi, hän ei voi enää jatkaa peliä varapallolla.

Pelaaja voi tietenkin aina ilmoittaa lyövänsä heti uuden pallon varapallon sijaan, jolloin tällaisilta tilanteilta säästytään, mutta kuten kaikki tietävät, varapallon lyöminen on henkisesti paljon helpompaa ja siten sen lyömisen onnistuminen todennäköisempää.

Varapallon lyöminen nopeuttaa joka tapauksessa aina peliä, jos alkuperäistä palloa ei löydy. Samalla säästyy kävelyltä takaisin edellisen lyönnin paikalle.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back