Vaikeat paikat – bunkkerilyönnit - Golflehti
Vaikeat paikat – bunkkerilyönnit

Vaikeat paikat – bunkkerilyönnit

Neljä vaikeaa paikkaa bunkkerissa.

Teksti Ari Savolainen ja Sami Sarpakunnas
Kuvat Janne Mikkilä
Facebook Whatsapp Linkedin

Bunkkeriin eksynyttä palloa ei kannata säikähtää. Opettelemalla yhden toimivan bunkkerilyönnin saat pallon useimmiten kunnialla takaisin nurmelle. Joskus eteen tulee tilanteita, joissa peruslyönti ei enää toimi. Tilanne on osattava ratkaista toisella tavalla. Esittelemme tässä jutussa muutaman hankalan, mutta tyypillisen bunkkerilyönnin.

Uponnut pallo

Pallon ollessa painautuneena omaan alastulojälkeensä sen saa nousemaan ylös käyttämällä mailanlapaa oikein. Mailan on nyt tultava hiekkaan lavan etuosan terävällä kulmalla, eikä mailan pohjalla eli bouncella, kuten bunkkerilyönti tavallisesti lyödään. Mailan bouncen vähentyessä lapa kaivautuu paremmin hiekkaan, ja uponneen pallon saa kohotettua ulos bunkkerista.

Voit asettaa mailan hieman etukenoon, kohti kohdetta jo alkuasennossa tai käyttää seuraavaa helppoa kikkaa: aseta mailan lapa hiukan suljettuun asentoon alkuasennossa, eli käännä lavan kärkeä hieman kohteen suuntaan. Lavan sulkemisen seurauksena normaali reaktio on työntää käsiä kohteen suuntaan, jolloin lapa suoristuu mailan varren nojatessa kohteen suuntaan ja lavan etureuna tulee pallolle ensimmäisenä.

Uponnutta palloa ei tarvitse lyödä kovaa.

Lyöntiä ei tarvitse lyödä kovaa. Riittää, kun pallon saa tulemaan griinillä alas. Kannattaa huomioida, että näin lyötynä pallo yleensä rullaa melko pitkälle laskeuduttuaan.

Korkeassa bunkkerilyönnissä alkuasento on ratkaiseva

Korkea lyönti

Pallon saa nousemaan bunkkerista tavallista korkeammalle kaarelle, kun mailan varsi on matala ja lapa avoin: lavan nostokulma lisääntyy ja mailan kaaresta tulee laakeampi, mikä edistää lyönnin korkeaa kaarta.

Korkeassa bunkkerilyönnissä alkuasento on ratkaiseva. Perusversiossa riittää, kun ottaa tavallista leveämmän stanssin, jolloin mailan varsi asettuu automaattisesti tavallista matalampaan asentoon. Käsiä ja mailan grippiä voi myös painaa tietoisesti alemmas, jolla varmistetaan varren laakea asento. Lisäksi lapaa avataan alkuasennossa.

Voit kääntää alkuasennossa polvia ulospäin ja passivoida näin jalkojen käyttöä, jolloin liike siirtyy enemmän käsivarsille. Aktiivisten käsivarsien liikkeen myötä maila liikkuu hieman jyrkemmin palloon, jolloin saadaan aikaan puhdas kontakti pallon alle hiekkaan, eikä liike ole liian laakea. Kun alkuasento on oikein otettu, lyönti voidaan lyödä normaalin bunkkerilyönnin tavoin.

Kokeile tätä

Vaativammassa versiossa alakäden ote käännetään sisäkiertoon yläkäden päälle, jolloin mailan pohja eli bounce tulee paremmin käyttöön. Taakseviennissä mailan lapaa avataan kääntämällä yläkäden ranne kupille. Osumassa mailan lapaa joutuu vapauttamaan rajusti. Mailan lavan aktiivinen liike osumassa lisää pallon alakierrettä.

Läpimenossa mailan liikkeen tulee olla pyöreä ja loppuasennossa lavan lyöntipintaa ”peilataan” itseään kohti. Kädet säilyvät lähellä kehoa.

Pallo alarinteessä

Hankalin perusbunkkerilyönneistä on ehdottomasti alarinnelyönti, sillä alarinne syö lyönnistä korkeutta ja pallon nostaminen ylös bunkkerista vaikeutuu. Alkuasennossa mailan lavan on oltava auki, jota nostokulmaa saadaan riittävästi.

Lavan saaminen pallon alle voi alarinteestä lyötäessä olla haastavaa. Svingin kaari saadaan rinteen muotoiseksi linjaamalla hartiat bunkkerin maanpinnan suuntaisesti. Muut asetukset, kuten pallon paikka, säilyvät samana kuin normaalissa bunkkerilyönnissä. Alarinne siirtää paineen automaattisesti kohteenpuoleisen jalan päälle.

Luota siihen, että mailan nostokulma ja osuma pallon alle hiekkaan riittävät nostamaan pallon pois bunkkerista.

Itse lyönti on normaalin bunkkerilyönnin kaltainen. Läpimenossa maila liikkuu rinnettä myötäillen hiekan läpi. Tyypillistä on, että palloa halutaan kohottaa ylös käsiä nostamalla – unohda se ajatus alkuunsa! Luota sen sijaan siihen, että mailan nostokulma ja osuma pallon alle hiekkaan riittävät nostamaan pallon pois bunkkerista. Pallon lentokaari on alarinteestä lyötynä matalampi ja lyönti rullaa pidemmälle. Tämä kannattaa huomioida lyönnin suunnittelussa.

Pallo lipan alla

Harmittavan usein täydellinen lyönti jää hieman vajaaksi ja päätyy bunkkerin etureunaan lipan alle. Pallo makaa yleensä ylärinteessä. Rinteen kaltevuutta voidaan käyttää hyväksi ja sen avulla pallo saadaan nostettua griinille, vaikka bunkkerin etulaita olisi aivan lähellä.

Pallon olisi alkuasennossa oltava jokseenkin keskellä rintakehää. Jotta asennon ottaminen onnistuu, etummainen jalka on ehkä astuttava lipan päälle. Alkuasennossa mailan lavan tulee olla hieman auki, jotta nostokulma säilyy riittävänä koko lyönnin ajan ja pallo nousee jyrkässä kulmassa ylös.

Hartialinja on vaakatasossa, jotta pystymme svingaamaan jyrkässä kulmassa rinnettä vasten. Hiekkaan pyritään osumaan muutamia senttejä pallon alapuolelle, jolloin hiekka ja rinne heittävät pallon ilmaan. Lyönnistä tulee todella korkea ja pallo pysähtyy nopeasti griinille. Ari Savolainen näyttää alla olevalla videolla, miten se käy.

Ylärinteessä makaavaa palloa lyötäessä lyönnistä tulee todella korkea.

Ari Savolainen

Ari Savolainen on golfvalmentaja ja entinen golfammattilainen. Savolainen voitti urallaan lyöntipelin Suomen mestaruuden ja Ruotsin avoimen mestaruuden, pelasi NCAA:n 1. divisioonan parhaaksi rankatussa University of Floridan joukkueessa ja sai ensimmäisenä suomalaisena pelioikeuden Asian Tourille.

Nykyään hän toimii Liettuan maajoukkueen päävalmentajana. Savolainen valmentaa useita suomalaisia ja kansainvälisiä huippuamatöörejä.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back