Vauhtia mailanpäähän - Golflehti
Vauhtia mailanpäähän

Vauhtia mailanpäähän

Käsien laaja liike auttaa tuottamaan lyöntiin tehoa ja voimaa.

Teksti Heini Haapala ja Sami Sarpakunnas
Kuvat Janne Mikkilä
Facebook Whatsapp Linkedin

"Pidä kohteen puoleinen käsi suorana”. Tämä ohje on monelle tuttu ja toimiva, mutta se on saanut kritiikkiäkin. Kritiikillä on myös pohjaa, sillä huippuammattilaisetkaan eivät pidä kättä suorana.

Hyvilläkin pelaajilla kohteenpuoleinen kyynärpää koukistuu hieman taakseviennin aikana, muttei niin paljon, mitä saatamme nähdä monen klubipelaajan tekevän. Pyrkimys laajuuteen on olemassa, sillä se ketjuttaa lihakset hyvään yhteistyöhön.

Laaja mailan liikerata tuottaa vauhtia mailanpäähän ja mahdollistaa pitkät lyönnit. Käsien laajaan liikerataan kannattaakin pyrkiä, mutta huomaa, että taaemman käden koukistus backsvingissä on vauhdintuotossa ja toistettavuudessa tärkeää.  Taaemman käden pitää antaa koukistua taakseviennissä samoin kuin kohteenpuoleinen käsi koukistuu läpilyötäessä ja loppuasentoon mentäessä.

Osuma-alueella, hieman osuman jälkeen, käsien liikelaajuus on suurimmillaan.

Käsien liikelaajuuksiin liittyy nivelten, lihasten, ja jopa hermojen kireydet, mutta myös kyky käsien kaksisuuntaiseen aktivaatioon. On osattava työntää laajuutta poispäin kehosta samalla kun ylläpidetään pieni veto tai pito vastakkaiseen suuntaan. Kyse ei ole käden suorana pitämisestä vaan siihen pyrkimisestä. Näin lihakset ketjuttuvat tuottamaan voimaa lyöntiin.

Hieman osuman jälkeen käsien liikelaajuus on suurimmillaan ja kädet suoristuvat täysin. Tapahtuu mailan ja käsien release, jonka avulla kehoon ja mailaan varastoitunut energia vapautetaan palloon. Tämä näyttäytyy läpimenossa käsien laajana svinginä kohdelinjan suuntaisesti.

Harjoita käsien liikelaajuutta lyöntiin

Käsien koukistuminen lyönnin aikana johtuu monesti yksinkertaisesti hermotuksesta. Istuma- ja päätetyökulttuurissa emme ole tottuneet ojentamaan raajoja ääriasentoihin. Lihakset ja nivelet ovat kireät, ja taito laajoihin liikeratoihin on surkastunut. Tällöin liikelaajuutta pitää vain harjoittaa ja ”käskyttää”. Huomaa kuitenkin, että yksilölliset rakenne-erot luustossa ja nivelissä voivat estää täyden liikelaajuuden, mutta lihasten ketjutusta voi tällöinkin harjoittaa.

Tee oheisia harjoitteita pyrkien pitkiin liikelaajuuksiin. Pidä olkapäät alhaalla ja vedä lapaluita kohti takataskuja. Näin saat yläselän ryhdin säilymään, mistä saat vastavoimaa käsien ojennukselle. Työnnä käsiä poispäin kehosta lihasten liikelaajuutta lisäten, ja vie sama tunne lyöntiisi. Älä kuitenkaan yliojenna niveliä, vaan pyri ojentamaan raajat pitkiksi niin, että nivelet ovat linjattuina peräkkäin.

Pilatesharjoitteet liikelaajuuden kehittämiseen

Heini Haapala

Vuonna 1999 golfopetuksen aloittanut Heini Haapala on työskennellyt Tuusulan Golfklubin prona kohta 20 vuotta. Vuonna 2021 hän julkaisi teoksen Heinin Golfkirja – Kohti täydellistä svingiä (Otava). Hän on kehittänyt golfpilateksesta uuden menetelmän svingitekniikan oppimiselle. Haapalalla on myös oma golfsovellus, Heinin Golf, josta löytyy myös Golfpilates-harjoituksia.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back