Aurinko ei aina ole armas - Golflehti
Aurinko ei aina ole armas

Aurinko ei aina ole armas

Paljon pelaava golfari on auringon armoilla. Yksi keino suojautumiseen löytyy auringonsuojavaatteista.

Teksti Juha Hakulinen
Kuvat Getty Images
Facebook Whatsapp Linkedin

Auringossa vietetty tuntimäärä kohoaa golfareilla kauden aikana vaarallisen korkeaksi. Jos itseään ei suojaa auringon vaaralliselta ultraviolettisäteilyltä riittävän hyvin, vaikutukset voivat olla ikäviä.

Yleisin apukeino ihon palamisen estämiseksi on aurinkorasva, mutta tehokkaampiakin tapoja auringolta suojautumiseen on olemassa. Erilaiset auringonsuojavaatteet ovat tulleet golfkauppoihin viime vuosien aikana vauhdilla.

Myymäläpäällikkö Mika Gyldén Golf Centeristä kertoo, että useimmilla golfvaatevalmistajilla on myynnissä uv-suojattuja vaatteita. Golfarit osaavat niitä kaupoissa myös kysyä.

”Yleisin yksittäinen juttu, jota kysytään, ovat irtohihat. Lisäksi kysellään pitkähihaisia pikeepaitoja, joissa on uv-suoja”, Gyldén sanoo.

Osassa uv-suojavaatteista on uv-suojauksesta kertova UPF-merkintä, mutta kaikista vaatteista merkintää ei löydy, vaikka suojaus olisikin olemassa. Ostoshetkellä kannattaakin aina tiedustella, mikä on asian laita.

Etenkin miehillä ovat viime vuosina yleistyneet australialaistyyliset lierihatut, jotka suojaavat kasvoja ja niskaa erittäin hyvin. Ne ovat hauskan näköisiä mutta myös tehokkaita.

Tämän kesän järkevin golfteko jokaiselle voisi olla auringon kanssa järkevästi pelaaminen.

Gyldén nostaa esiin vielä yhden tuotteen, joka suojaa erityisen hyvin kierroksen aikana porottavalta auringolta.

”Osassa sateenvarjoista on uv-suoja, jonka tunnistaa yleensä hopeanvärisestä sisävuorauksesta. Sitä voi käyttää kärryjen kanssa uv-suojana.”

Tavalliset harrastajat voivat valita, milloin auringossa ovat, mutta kiertueammattilaisilla sitä vaihtoehtoa ei ole. Ladies European Tourilla pelaava Noora Komulainen on hyvin valveutunut auringolta suojautumisessa, sillä hän koki 15-vuotiaana juniorina kivuliaasti auringonvalon voiman.

”Poltin huuleni pahasti Espanjan-leirillä. Huulten iho on sen jälkeen ollut tosi herkkä. Käyn näyttämässä niitä ihotautilääkärille aina säännöllisesti”, 50:n suojakertoimen huuli- ja aurinkorasvaa käyttävä Komulainen kertoo.

Komulaisen bägistä löytyvät myös uv-hihat, joita hän on käyttänyt muutaman vuoden ajan osassa kisoista.

”Hihat ovat kätevät, koska silloin ei tarvitse rasvata käsivarsia. Ne suojaavat myös kuumuudelta, jos on oikein kova helle.”

Ihon lisäksi Komulainen on opetellut suojaamaan myös silmänsä. Hän on viime aikoina käyttänyt pelatessaan aurinkolaseja, sillä silmätkin kärsivät suojaamattomina auringosta.

”En ole aiemmin pitänyt aurinkolaseja pelatessa. Ne vaativat oman totuttelunsa. Olen pitänyt niitä jo kisoissa, ja käytän niitä treenatessakin”, Komulainen sanoo.

Tämän kesän järkevin golfteko jokaiselle voisi olla auringon kanssa järkevästi pelaaminen. Vain ennakolta varautumalla voi välttää harmit tulevaisuudessa.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back