Harvinainen saavutus, luonto tutuksi – ja muut uutiset - Golflehti
Harvinainen saavutus, luonto tutuksi – ja muut uutiset

Harvinainen saavutus, luonto tutuksi – ja muut uutiset

Ennätysten US Open, Koivulan viimeinen kausi ja hämmästyttävä hole in one.

Teksti Sami Sarpakunnas, Krister Jalonen
Kuvat Getty Images, Lassi Pekka Tilander ja kentät
Facebook Whatsapp Linkedin

Naisten huippugolfissa ei ole ollut pitkään aikaan yhtä, selkeää hallitsijaa. Kilpailu on koventunut, eikä dominoivaa supertähteä ole noussut esiin. Yhdysvaltojen Rose Zhangista voi kasvaa sellainen.

Vuonna 2020, 17-vuotiaana, Zhang voitti amatöörikilpailuista arvostetuimman, U.S. Women’s Amateurin. Sen jälkeen huippulupaus vietti kaksi vuotta Stanfordin yliopistossa. Hän pelasi 20 kilpailua, joissa otti 12 voittoa. NCAA-yliopistosarjan mestaruuden hän saavutti kummallakin kaudellaan, historian ensimmäisenä naispelaajana.

Ennen ammattilaiseksi siirtymistä Zhang ehti olla amatöörien maailmanlistan ykkösenä 141 viikon ajan. Ammattilaisdebyytti tapahtui LPGA Tourin Mizuho Americas Openissa kesäkuun alussa. Zhang jatkoi siitä, mihin amatöörinä jäi – hän voitti kilpailun.

Näinkö sitä lyödään?

Kysyi Sakari Lahdesmäki hetkeä ennen kuin löi hole in onen elämänsä ensimmäisellä golflyönnillä Käki Golfissa toukokuun lopussa.

US Openissa rikottiin ennätyksiä

Los Angelesissa pelattuun miesten kauden kolmanteen majoriin, US Openiin, tavoitteli pelioikeutta ennätysmäärä pelaajia, yhteensä 10 187 kokelasta.Aivan kuka tahansa ei edes pääse karsintoihin, sillä amatöörien tasoitus saa olla korkeintaan 1,4. Karsintojen viimeistä vaihetta kutsutaan Yhdysvalloissa "golfin pisimmäksi päiväksi". Yhden päivän aikana pelataan 36 reikää, joten raastavan karsintapäivän jälkeen tiensä US Openiin selvittäneet saavat todella onnitella itseään paikasta auringossa.Ennätykset paukkuivat myös palkintopotin kohdalla – US Openin palkintopotti, 20 miljoonaa dollaria, on suurin majoreissa koskaan jaettu.

Puheenaiheet

Yhdistyminen

Miesten pääkiertueiden yhdistymissuunnitelmista puhutaan nyt ja puhutaan vielä pitkään. Käänteet ovat olleet niin dramaattisia ja yllättäviä, että ennustamisesta on luovuttu. Nyt vain odotetaan, mitä on seuraavaksi luvassa.

Helteet

Kesä on vasta alkanut, mutta vedenpinnat ovat järvissä ja meressä jo hälyttävän alhaalla. Sateista ei ole ollut tietoakaan pitkään aikaan. Jos sama säätila jatkuu kauan, ovat golf­kentätkin jälleen kovilla.

Lentohinnat

Lentolippujen hinnat ovat nousseet merkittävästi, eikä paluuta vanhaan enää ole näköpiirissä. Kaiken kukkuraksi Finnair uudisti hinnoitteluaan siten, että golfvarusteet ovat aina lisämaksullinen matka­tavara. Kotimaa ja lähikohteet alkavat nyt kiinnostaa ihan uudella tavalla.

Luonto tutuksi

Vipera berus, meles meles ja rhododendron tomentosum tulevat tutuiksi Hirsala Golfissa. Viimeksi mainittuja pääset aina näkemäänkin ja hyvällä tuurilla kahta muutakin. Luontoarvoja hienolla tavalla esille tuova Hirsala on lisännyt väylätauluihinsa lyhyitä lajiesittelyjä luontokappaleista, joita kentän alueella elää. Hieno innovaatio tarjoaa etenkin vieraspelaajille mielenkiintoisia opintohetkiä tiipaikkojen tuntumassa.

Testaa tietosi

1. Missä sijaitsee Wiurila Golf?
a) Salossa
b) Nilsiässä
c) Vaasassa
d) Tammisaaressa

2. Mikä kenttä isännöi US Openia kesäkuussa?
a) Shinnecock Hills
b) Erin Hills
c) Torrey Pines
d) Los Angeles Country Club

3. Milloin golfkentällä tiettävästi otettiin käyttöön ns. tiiauspaikat?
a) 1825
b) 1875
c) 1925
d) 1975

4. Minkä maalainen on maailmanlistan viitonen, Minjee Lee (kuvassa)?

a) japanilainen
b) yhdysvaltalainen
c) australialainen
d) saksalainen

5. Mikä on Matilda Castrenin uran paras sijoitus maailmanlistalla?
a) 23.
b) 43.
c) 63.
d) 83.

6. Montako golfkenttää on Marokossa?
a) 15
b) 25
c) 35
d) 45

7. Mikä on golfpallon enimmäispaino?
a) 45,93 grammaa
b) 65,93 grammaa
c) 95,93 grammaa
d) 115,93 grammaa

(Vastaukset seuraavan jutun alla)

 

Garminilta uusi huipputason golfkello

Garmin esitteli uuden Approach® S70 -malliston, markkinoiden parhaimpiin lukeutuvan golfkellon. Kellosta löytyy liuta kuntoilu- ja hyvinvointiominaisuuksia, mutta varsinainen pihvi on golf.

Kirkkaalta Amoled-värinäytöltä on helppo lukea väylän tiedot. Uutuutena (kuvassa) kellossa on tarkat griinikartat kallistuksineen, joskin toiminto edellyttää lisämaksullista Garmin Golf -jäsenyyttä. Muiltakin osin golfominaisuudet omat markkinoiden ehdotonta aatelia. Kellosta löytyy esiladattuna yli 43 000 golfkentän tiedot.

Akunkestoksi luvataan jopa 16 päivää älykellotilassa, ja GPS-tilassa virtaa riittää ainakin neljälle peräkkäiselle kierrokselle. Kelloja on kahta kokoa. Hinnat alkavat 729 eurosta.

Vastaukset

1. a – Wiurila Golf sijaitsee entisessä Halikon kunnassa, joka liittyi vuonna 2009 kuntaliitoksessa Salon kaupunkiin.

2. d – US Open pelattiin ensimmäistä kertaa Los Angeles Country Clubin kentällä Kaliforniassa.

3. b – Tiiauspaikat ovat olleet käytössä tiettävästi ”vasta” vuodesta 1875 alkaen. Sitä ennen avauslyönnit lyötiin tyypillisesti aina edellisen reiän läheltä.

4. c – Minjee Lee on australialainen. Hän on voittanut urallaan kaksi majoria: vuoden 2021 The Evian Championshipin ja vuoden 2022 U.S. Women’s Openin.

5. b – Matilda Castren on ollut urallaan parhaimmillaan naisten maailmanlistan 43:s. Tämän lehden ilmestyessä hänen sijoituksensa on 138:s.

6. d – Marokossa on vain noin 45 golfkenttää, vaikka se on tullut kohtuullisen tunnetuksi golfturismistaan.

7. a – Golfpallo saa painaa korkeintaan 45,93 grammaa.

Putti tiesi paikkansa

Kotimaansa Kanadan avoimen mestaruusturnauksen voittanut Nick Taylor upotti koko ammattilaisuransa pisimmän, 23-metrisen putin kilpailun neljännellä jatkoreiällä. Onnistuminen osui oikeaan paikkaan, ja eagle toi voiton uusinnassa Tommy Fleetwoodista. Taylorin suoritus sai katsomon repeämään liitoksistaan. Juhlimaan riensi myös kilpailussa sijalle 12 päätynyt maanmies Adam Hadwin. Turvamies ei kuitenkaan tunnistanut siviilivaatteisiinsa vaihtanutta Hadwinia, vaan taklasi samppanjapulloa heiluttaneen juhlijan tylysti maan pintaan.

71–265 m

Los Angeles Country Clubin US Open -kentältä löytyy viisi par-kolmosta. Niistä lyhimmän ja pisimmän ero on valtava.

Kausi 2022 jäi viimeiseksi Kotkan Koivulassa

Koivulan golfkentän, jolla Kymen Golf aloitti taipaleensa ennen siirtymistään nykyiselle paikalleen Mussaloon, toiminta lakkaa pysyvästi. Kuluvana vuonna kentällä ei enää ole pelattu.

Vuonna 1975 avatun ja sittemmin yhdeksänreikäiseksi laajentuneen par 3 -kentän käyttömääriin nähden sen ylläpito nähtiin Kotkassa liian hintavaksi. Kaikille avoimen kentän green fee on ollut viisi euroa ja alle 18-vuotiailta kolme euroa.

Kentän ylläpidosta on vastannut Kymen Golf. Kenttäyhtiö ei kuitenkaan enää halunnut kuitata ylläpidosta koituvia tappioita. Se neuvotteli Kotkan kaupungin kanssa mahdollisuudesta siirtää kustannus kaupungin harteille, mutta kun ratkaisua ei löytynyt, päätetiin kentän pyörittämisestä luopua.

Etenkin vanhemmat kotkalaisgolfarit ovat pelanneet Koivulassa viime vuosiin asti aktiivisesti. Kymen Golfin toimistoon onkin tullut useita yhteydenottoja aiheesta.

”Ymmärrän hyvin ihmisten reaktioita. Mekin haluaisimme vaalia historiaa, mutta kenttäyhtiön on välttämätöntä ajatella taloudellisia realiteettejaan”, toimitusjohtaja Tommi Nousiainen sanoo.

Kun päätoimittaja Erkko golfkentän halusi

Helsingin Sanomien päätoimittaja Eljas Erkko seikkailee golfmailoineen Jukka Paakin romaanissa 1930-luvun Suomessa. Sittemmin Suomen pääministerinä toiminut Erkko tunnettiin intohimoisena golfmiehenä, jonka tavoitteena kirjassa on saada Suomeen golfkenttä. Kirjassa yhdistellään rohkeasti tositapahtumia ja puhdasta fiktiota. Suomalaisen golfin historiikkinä sitä ei voi pitää, mutta teos valottaa mielenkiintoisella tavalla lajin alkumetrejä Suomessa.

Tunnin juna uhkaa Espoon Golfseuran kenttää

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vihjasi Talouselämä-lehdessä, että meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa olisi tehty päätös Tunnin juna -radan rakentamisesta Helsingistä Turkuun. Hanke on ollut vireillä pitkään, mutta kannattavuuslaskelmat ovat vilkkuneet punaisella, eikä hanketta siksi ole edistetty.

Radan linjauksen on suunniteltu kulkevan Espoon Golfseuran kentän yli niin, että sen alle jäisi kolme väylää: 2, 3 ja 14. EGS:n kenttä sijaitsee Espoon kaupungilta vuokratuilla mailla. Seura on jo käynnistänyt keskustelut kaupungin kanssa mahdollisuudesta löytää korvaava maa-ala radan alle jäävien väylien tilalle. Radan rakentamisen on määrä alkaa aikaisintaan 2025.

CaddyTalk Cube tekee mitä lupaa

Testasimme mittatarkkuuden eri toimintoja käyttäen, eikä moitittavaa löytynyt. Näytöt, niin laitteen sivussa oleva kuin optinenkin, ovat hyviä, ja säätövaraa on kirkkauden suhteen tarpeeksi.

CaddyTalk Cube -laseretäisyysmittari painaa vain 140 grammaa. Hieman tupakka-askia suurempi laite mahtuu vaivatta housuntaskuun. Silti ominaisuudet ovat etäisyysmittareiden kärkipäätä ja osin ylikin.

Mittari osaa huomioida korkeudenvaihteluiden lisäksi myös lämpötilan, ilmanpaineen ja kosteuden vaikutukset lyönnin mittaan.

Todellinen pihvi on kuitenkin ainutlaatuinen kolmiomittaus-toiminto, jonka avulla mitan voi ottaa vaikkapa pelikaverin pallolta lipulle siirtymättä pois omalta palloltaan. Vaihtoehtoisesti toimintoa voi hyödyntää, jos pelaa golfautolla. Mitan voi ottaa autosta käsin, ajamatta autoa pallolle, jonka jälkeen lyöntipaikalle tarvitsee ottaa mukaan vain sopiva maila.

Akku on mallia ladattava. Pölystä tai vesiroiskeista laite ei ole moksiskaan, mutta kaatosadetta se ei kestä.

Hintaa uutuudella on 429 euroa. Se on tavanomaista etäisyysmittaria enemmän, mutta vastineeksi saa ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Saavutus, johon vain aniharva pystyy

Golfissa on monenlaisia saavutuksia ja rajapyykkejä, joihin yltämisestä pelaajat unelmoivat. Alle oman ikänsä pelaaminen on merkkipaaluista upeimpia – ja vaikeimmin saavutettavia. Yleensä siihen on käytännössä mahdotonta yltää ennen kuin ikä alkaa seiskalla tai kahdeksikolla.

Simo Palomäki, 80, pelasi Sea Golf Rönnäsissä tuloksen 79 kesäkuun alussa. Loviisassa asuva Palomäki pelaa satakunta kierrosta vuodessa tasoituksella 13. Kierros syntyi Meri-kentän punaiselta tiiltä.

”Tämä on muutaman vuoden ollut tavoitteenani, ja nyt se onnistui. Pelit olivat sujuneet pitkin kevättä hyvin, joten osasin hieman odottaa tällaista”, hän kommentoi.

Seuraavaksi Palomäki aikoo rikkoa ennätyksiä toisessa suosikkilajissaan keilailussa.

Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Ulkoasu Olli-Mikko Muroke, Aste Helsinki Oy
Kannen kuva Janne Mikkilä

Tässä lehdessä avustivat Marika Voss, Juha Hakulinen, Krister Jalonen, Iida-Lotta Juura, Juha Nykänen, Arto Teittinen, Heini Haapala, Ari Savolainen, Janne Mikkilä

Liiketoimintajohtaja Sami Markkanen
Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Mediamyynti Tommi Lammi
Henkilökohtainen sähköposti etunimi.sukunimi@otava.fi
Juttuvinkit ja palaute toimitus@golfpiste.com

Julkaisija ja kustantaja Otavamedia Oy,
Firdonkatu 2 T 151 00015 Otavamedia Puh. (09)156 61
Printtiaineistot ilmoitukset@otavamedia.fi
Verkkoaineistot adops@otava.fi yrityksille.otavamedia.fi
Osoitteenmuutokset Ota yhteyttä omaan kotiseuraasi
Sivunvalmistus Janne Nyman, Aste Helsinki Oy
Painopaikka PunaMusta, Joensuu

Golflehti on Suomen Golfliiton virallinen jäsenlehti ja aikakauslehtien liiton jäsen. ISSN 2670-1626

Suomen Golfliitto ry
Valimotie 10, 00380 Helsinki
www.golf.fi  Puh. +358 40 530 5733 Email office@golf.fi
Henkilökohtaiset etunimi.sukunimi@golf.fi

Toiminnanjohtaja Juha Korhonen 0400 722 876
Talouspäällikkö Teemu Savolainen 0400 265 680
Palvelukoordinaattori Pia Kangasmäki 0400 300 401
Head of sales and marketing Kimmo Rantamäki 050 541 7577
Kenttäasiantuntija Jari Koivusalo 040 663 1277
Viestintäpäällikkö Marika Voss 040 707 2281
Asiantuntija (tietopalv.) Aarni Nordqvist 040 539 5903
Asiantuntija (kilpailut, IT, säännöt) Mika Wikström 0400 739 877
Seuratoimintapäällikkö (vetovoima, naiset)
Kirsi Erofejeff-Engman 044 240 6607
Asiantuntija (vetovoima, seniorit, paragolf)
Johanna Ahti 040 590 0998
Asiantuntija (vetovoima, juniorit) Mika Hollo 0440 888 400
Asiantuntija (kilpailut, koulutus) Annika Nykänen 050 412 2709
Kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen 040 561 5863
Valmennuspäällikkö Eero Kangasniemi 040 761 3352

Golfliiton liittohallitus

Puheenjohtaja Antti Tiitola, MGC 050 648 72
Varapuheenjohtaja Marko Leiviskä, OGK 044 231 4601
Hallituksen jäsenet Janne Pelkonen, PGC 040 770 899, Osmo Ruuska, Tarina 040 553 4728, Esko Heikkinen, VaG 0400 264 196, Saara Vahvaselkä, ERG 040 740 3418 Minna Nenonen, AlGo 050 539 4281, Jussi Rouhento, TawG 040 512 9577

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back