Voittamisesta - Golflehti
Voittamisesta

Voittamisesta

Monesti onnistumisen ja jopa voiton voi aistia etukäteen. Taito on osata antaa sen tapahtua.

Teksti Timo Rauhala
Facebook Whatsapp Linkedin

Pelasin tänään kierroksen golfia. Peliseuranani oli kolme nuorta kilpapelaajaa. Olo oli epävarma kierrokselle lähdettäessä. Teimme aamulla pitkät lämmittelyt salilla, sen päälle rangea ja lähipeliä. Löin myös itse. En osunut palloon kunnolla, ja lähipelistäkin oli herkkyys kadoksissa. Päätin, että keskityn täysillä jokaiseen vetoon ja kestän epäonnistumiset ilman selittelyjä.

Kierros oli hyvä kokemus. Löin hyviä lyöntejä ja vastapainoksi heikkoja. Puttasin läheltä ohi, mutta annoin taas seuraavalla mahdollisuuden onnistumiselle. Tulos oli minulle hyvä, mutta vielä tärkeämpää oli se, että voitin kentällä niin monta kamppailua. Löin hyvin, vaikka tunne oli jotain muuta ennen pallolle asettumista. Tein tarkkoja päätöksiä ja uskalsin seisoa niiden takana. Menin pelissä eteenpäin harmittavien virheidenkin jälkeen.

En ole kilpapelaaja ja siksi tuo edellä oleva on varmaan tyypillistä kaikille golfareille. Meille tulee koko ajan eteen uusia haasteita, jotka joko voitamme tai häviämme. Tavoite luonnollisesti on voittaa mahdollisimman paljon noita kamppailuja. Pitää uskaltaa antaa mahdollisuus voittamiselle.

Kilpapelaajien tulee uskaltaa valmistautua menestykseen ja voittamiseen. Se edellyttää itsensä kanssa sovittujen asioiden toteuttamista.

Tilanne on sama harjoittelun suhteen. Treenitilanteessa joko voitamme tai häviämme tilanteita. Voittajat menestyvät paremmin kilpailuissa. Harjoitteluun on valmistauduttava hyvin ja annettava itselleen mahdollisuus pudota golfin ja pallonlyömisen maailmaan. Monipuolisessa harjoittelussa tehtävää vaihdetaan nopeaan tahtiin, jotta pelaajalla on mahdollisuus voittaa monta kertaa treenin aikana. Lyhyenkin treenin jälkeen kannattaa poistua paikalta voittajana.

Monesti käy niin, että tuleva onnistuminen ja jopa voitto on aistittavissa jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Tekeminen saavuttaa tason, jossa mieli on rauhallinen ja kaikki turha jää pois. Pelaajalle saattaa tulla tunne, että on juuri siihen kisaan kaikkein parhaiten valmistautunut pelaaja.

Isoin voitto on se, että pystyy pelaamaan ilman turhia ajatuksia ja esteitä.

Kalle Samoojakin puhui voittamisesta ja uskoi siihen lauantai-iltana, vaikka oli ennen viimeistä kierrosta sijalla 22. Voittaminen on seurausta jostakin, mutta joskus sen saattaa tuntea jo etukäteen.

Millä tasolla golfia sitten pelataankin, parasta on pelata sitä itselleen normaalilla tavalla. Isoin voitto on se, että pystyy vain pelaamaan, ilman turhia ajatuksia ja esteitä. Kun peli kulkee, sen pitää antaa kulkea.

Samalla tavalla toimivat useimmat ammattiurheilijat monissa peleissä. Jos pystymme luottamaan itseemme ja omiin rutiineihimme, niin yleensä on aika voittajaolo, kun peli on päättynyt. On kunnioitettava pelaamisen haastavuutta ja tehtävä kaikki mahdollisimman yksinkertaisesti ja itselleen luonnollisella tavalla. Näin saamme pelin aaltoilemaan sopivasti, jolloin siihen sisältyy huippuhetkiä ja aallonpohjia, jotka koettelevat meitä oikein huolella. Jos uskaltaa onnistua huippuhetkinä ja jos osaa olla hermostumatta epävarmoina aikoina, on pelin jälkeinen olo kuin voittajalla.

Valmennuksessa kokee usein voittamista, kun näkee jonkun kehittyneen kohti tavoitteita. Joku pelaajista on oppinut kantamaan itsensä läpi kierrosten ilman negatiivisia tunnemyrskyjä. Toinen oppii harjoittelemisen taidon ja pääsee eroon itseään kiusanneesta suorittamisesta. Joku saa kovan fyysisen treenin ja kehonhuollon kautta oikeisiin paikkoihin voimaa ja liikkuvuutta, jonka ansiosta suunnanvaihtoa kiusannut kiire poistuu.

Ehkä hienoin tunne on se, kun aistii toisen luottavan sinuun satasella. Silloin tietää, että kaveri pystyy luottamaan myös itseensä. Silloin ollaan tiellä kohti voittoja.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back