Edinburghista itään - Golflehti
Edinburghista itään

Edinburghista itään

Itä-Lothianin golfrannikko tarjoaa upeat puitteet unohtumattomaan links-lomaan.

Teksti Jere Jaakkola
Kuvat Scottish Golf Coast ja Getty Images
Facebook Whatsapp Linkedin

Britteinsaarten rannikoiden links-kenttiä ja ylipäänsä niillä pelattavaa links-golfia leimaavat oudot myytit. Links-kentät tuntuvat monelle Suomesta käsin saavuttamattomilta.

Britteinsaaret on ensinnäkin suuntana sellainen, ettei suomalainen lähde sinne lomalle, ei golfmailojen kanssa, eikä ilman. No, käyhän joku toki kaupunkilomalla Lontoossa. Katsomassa Madame Tussaudsin ja kuvaamassa Buckinghamin. Joku futisniilo piipahtaa harvakseltaan Liverpoolin Anfield Roadilla punavalkoiseen pukeutuneena kantamassa muovituoppeja. Kulturelleimmat käväisevät ehkä kirjailijoiden Dublinissa, mutta Irlanti alkaa olla suomalaiselle jo tosi kaukana.

Ei Britteinsaaret ole mikään lomakohde. Sää ja hintataso ja vääränpuoleinen liikenne. Kaasuhellat, kylpyammeet ja kylmät ja kuumat vedet erikseen. Mitä lie murteitakin puhuvat. Brexit ja kaikki.

Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin onhan siellä pari tuttua golfmailojenkin kanssa poikennut. Mutta ne nyt ovat olleet sellaisia kerran elämässä tehtäviä unelmareissuja. Pyöreiden vuosien palkintomatkoja ja pientä vaihtelua belekit, portugalit ja pattayat kiertäneille. Onhan siellä St Andrewsissa tietysti joskus käytävä, jos tässä golfareita meinataan olla, mutta täytyy vielä vähän hioa svingiä ja kartuttaa säästötiliä.

On aika marssittaa juttuun myytinmurtaja.

Itä-Lothianissa ollaan hyvin lähellä golfin alkujuuria.

Britteinsaaret on lähellä sijaitseva, helposti saavutettava ja tarjonnaltaan runsas lomakohde, ja aivan erityisesti golfarille, murtaja sanoo. Säiltäänkin paljon mainettaan parempi, eivätkä matkan kokonaiskustannukset sen korkeammiksi nouse kuin sankoin joukoin etelämmäs Eurooppaan tehtävillä reissuilla.

Ja jos nimenomaisesti links-golfia mielii pelaamaan, sen helpompaa kohdetta ja kenttäkeskittymää ei maailmasta löydy kuin Itä-Lothianin hallintoalue Skotlannin pääkaupunki Edinburghista itään.

Suora lento Helsingistä on perillä Edinburghissa noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Vuokra-auto alle, puoli tuntia Edinburghin eteläistä ohitustietä kohti itää ja sitten edessä avautuukin jo koko Itä-Lothianin golftarjonta, Scottish Golf Coast, kuten kenttien yhteenliittymäverkosto aluetta nimittää.

Kilspindie on kodikas ja helposti lähestyttävä klassinen links-kenttä.

Itä-Lothianissa ollaan hyvin lähellä golfin alkujuuria. Vaikka laji sai kauan sitten alkunsa toisaalla Skotlannissa, ei maan pääkaupunki jäänyt golfin alkuhämärissä osattomaksi. Kenttiä nousi nopeasti myös Edinburghin seudulle ja Itä-Lothianiin, ja golftoiminnan järjestäytymisessä alueesta tuli myöhemmin edelläkävijä. Maailmankuulussa Muirfieldissa majaansa pitävä, vuonna 1744 perustettu Honourable Company of Edinburgh Golfers on maailman vanhin golfklubi – vaikka yhdeksän vuotta aiemmin Edinburghin linnan liepeillä pelaillut Edinburgh Burgess Golfing Society vaatiikin titteliä nimiinsä. 1700-luvulle asti ulottuu myös vain muutaman kilometrin päässä Edinburghin keskustasta luoteeseen sijaitsevan Bruntsfield Links Golfing Societyn sekä Royal Musselburgh Golf Clubin historia.

Tänä päivänä Itä-Lothianin golftarjonta jättää muut jalkoihinsa. Esimerkiksi pelireissun hyvänä tukikohtana toimivasta Aberladysta käsin puolen tunnin ajomatkan sisällä on pelattavissa yli 20 golfkenttää. Yhtä tiheää links-kenttien keskittymää ei löydy mistään muualta.

Pohjanmereltä Edinburgiin ja yhä syvemmälle kohti Glasgow’ta tunkeutuvan Forthin vuonon eteläpuolella sijaitsevalla Itä-Lothianilla on yhteensä 64 kilometriä rantaviivaa. Sen liepeille on myös elämä ja asutus keskittynyt, vaikka hallintoalueen keskuskaupunki Haddington sijaitseekin sisämaassa.

Rannikon tuntumaan keskittyy myös alueen golftarjonta, joka on sekä tasokasta että ilahduttavan vaihtelevaa. Koko ajan liikutaan links-maisemissa, mutta golfari voi valita kenttänsä Open-areenoista kodikkaisiin pikkukenttiin ja klassisista linkseistä moderneihin mestariteoksiin. Kukin voi mieltymystensä mukaan talsia väyliä tasamailla tai tarpoa rinteillä ja kukkuloilla. Elämyksiltä ja erikoisuuksilta ei alueen kentillä voi välttyä. Golfloma Itä-Lothianissa tarjoillaan kaikilla herkuilla.

Kaupungin kuuluisin, kiehtovin ja erikoisin golfkohde on laukkaradan sisään sijoittuva 9-reikäinen kenttä.

Musselburgh Links – Historiaa ja hikkoreita

Edinburghista itään lähdettäessä ensimmäisenä vastaan tulee Musselburgh. Runsaan 21 000 asukkaan pikkukaupunki on Edinburgh-yhteytensä vuoksi Itä-Lothianin suurin. Musselburghista löytyy kolme golfkenttää, jotka tuppaavat menemään keskenään hieman sekaisin ihan jo siitä syystä, että kaikkien nimissä toistuu myös kaupungin nimi, Musselburgh.

Modernin golfin mittareilla kaupungin ykköskentän maineesta mittelee kaksi puistokenttää: Musselburgh Golf Club ja Royal Musselburgh Golf Club, jotka ovat molemmat viisinkertaisen Open-voittajan James Braidin käsialaa.

Kaupungin kuuluisin, kiehtovin ja erikoisin golfkohde on kuitenkin laukkaradan sisään sijoittuva 9-reikäinen kenttä, viralliselta nimeltään Musselburgh Links, The Old Course. Kenttä on isännöinyt jopa The Open Championshipin major-turnausta, yhteensä kuudesti vuosina 1874–1889. Maailmanennätyksiä rekisteröivä Guinness World Record pitää Musselburgh Linksiä maailman vanhimpana nykyisessä muodossaan säilyneenä golfkenttänä. Ja pitkä historia onkin. Vahvistettujen dokumenttien mukaan kentällä on pelattu golfia jo vuonna 1672.

Huhuttu historia on vielä hurjempi. Skotlannin kuningatar Maria Stuartin väitetään pelanneen Old Coursella jo lähes sata vuotta aiemmin, vuonna 1567.

Hikkorimailoja pääsee kokeilemaan myös Duck's Inn -majatalossa, jonka golfia huokuvan baarin vetonaulana on baarijakkaragolf. Omistaja Malcolm Duck seuraa vierestä, kun mediapersoona Erik Anders Lang kokeilee.

Golfmatkailijalle Musselburgh Links on ennen kaikkea erikoiselämys, kurkis-tusikkuna golfin esihistoriaan. Eikä hintalappu huimaa. Yhdeksän reiän green fee on kalleimmillaankin vain parikymppiä. Alle 25-vuotiaat pelaavat kentän muutamalla eurolla, ja yli 60-vuotiaatkin saavat jo ennestään puoli-ilmaisista hinnoista alennusta.

Green fee ohentaa Musselburghissa niin vähän lompakkoa, että samalla tiskillä kannattaa vakavasti harkita puuvartisten hikkorimailojen vuokraamista. Vajaalla 50 eurolla saa lainaksi antiikkimailat, joilla golfia pelattiin vuosisatoja ennen välineteknologian modernisoitumista. Yhdeksän reiän kierros hikkorimailoilla maailman vanhimmalla nykymuodossaan pelatulla golfkentällä – se kannattaa kerran kokea.

Huippukenttiä bongaaville Muirfield on ehdoton kohde, mutta peliajat ovat kortilla ja reissubudjetissa on oltava pelivaraa.

Muirfield – Hulppea huippukenttä

Itä-Lothianin ykköskentästä ei tarvitse pitkään kättä vääntää. Vaikka huippukenttiä on alueella useita, yksi on maineeltaan ylitse muiden.

The Openia yhteensä kuusitoista kertaa ja viimeksi vuonna 2013 isännöinyt Muirfield noteerataan maailman kenttärankingeissa säännöllisesti korkealle. Golf Digestin tuoreimmalla World Top 100 -listalla sijoitus on seitsemäs.

Muirfieldiä pidetään kovana mutta rehellisenä testinä. Old Tom Morrisin alun perin piirtämä ja Martin Hawtreen viimeisimpänä muokkaama layout on yksi Open-kenttien reiluimmista. Jokainen este on tiiltä näkyvissä ja pelaaja tietää, mitä on luvassa – tai ainakin luulee tietävänsä.

Muirfieldillä on muun muassa naisia syrjivän jäsenyyskäytäntönsä vuoksi varsin kyseenalainen maine, ja kieltämättä vähän koomiselta suomalaiseen korvaan kuulostaa myös kentällä toimivan maailman vanhimman golfklubin nimi, Honourable Company of Edinburgh Golfers. Osa paikallisistakin laittaa vanhakantaisen Muirfieldin hymähdellen omaan lokeroonsa. Varsinkin vieraille Gullanen Golf Clubin kolmen kentän keskittymän lähellä ja viereisen Gullanen kylän toisella puolella sijaitsevasta Muirfieldistä käytetään virnistellään pilkka-nimeä Gullane No 4.

Huippukenttiä bongaaville Muirfield on kuitenkin ehdoton kohde, mutta peliajat ovat kortilla ja reissubudjetissa on oltava pelivaraa. Tänä vuonna green fee on 325 puntaa eli nykykurssilla noin 370 euroa. Kaudella 2024 hintalappu nousee 340 puntaan (385 €). Edullisimmillaan kentän pelaa talvisesongin aikaan, marras-joulukuussa, jolloin kentälle pääsee jättämällä 125 puntaa (140 €) tiskille.

North Berwickin 16. reikä kantaa nimeä Gate. Reiän ainutlaatuinen griini paljastaa syyn.

North Berwick– Leikillisyyden juhlaa

Vaikka Muirfield on kilpa-areenana alueella omassa kastissaan, kenttä jonka golfmatkailijat haluavat Itä-Lothianissa ehdottomasti pelata, on North Berwickin West Links. Juuri West Linksistä puhutaan lyhyemmin North Berwickinä, vaikka kaupungin toiselta laidalta löytyy toinenkin mainio kenttä, East Links, joka puolestaan tunnetaan paremmin Glen-nimellä. Kenttää kun operoi nykyisin Glen Golf Club.

North Berwick on alusta loppuun hauskan ja leikillisen golfin riemujuhlaa. Pian 200 vuotta täyttävä kenttä kulkee rannan myötäisesti edestakaista reittiä klubilta länteen ja takaisin ja vyöryttää pelaajan koettavaksi unohtumattoman reikävalikoiman. Kenttää ei ole varsinaisesti suunnitellut kukaan, mikä näyttäytyy pelaajalle poikkeuksellisina haasteina, jollaisia harvalle nykyarkkitehdille tulisi edes mieleen enää suunnitella.

Kentän arvoituksia ratkovalle golf ei tästä juuri hauskemmaksi enää muutu.

Ikiaikainen kivimuuri ylitetään ensimmäisen kerran reiällä kolme. Toinen muuri tulee vastaan sisääntulossa, reiällä kolmetoista, jolla koetaan yksi kierroksen mieleenpainuvimmista hetkistä. Lähestymislyönti lyödään vyötärön korkuisen kivimuurin yli aivan muuriin kiinni rajautuvalle griinille. Jos lyönti jää roikkumaan oikealle, muurin väärälle puolelle, seuraavalla voi koittaa joko lyödä taikurimaisen lobin muurin yli tai yrittää chipata – tai putata – griinille muurissa olevasta aukosta.

Maailmankuulu on myös kentän 15. reikä, Redan, jonka piilossa oleva tasankomainen griini viettää poispäin lyöntisuunnasta. Redan-griininä tunnettua griinin profiilia on yritetty kopioida lukemattomilla kentillä eri puolilla maailmaa.

North Berwickin maine on kiirinyt kauas, ja peliajat ovat erittäin kysyttyjä.

Vielä erikoisempi viheriö löytyy seuraavalta reiältä, kuudenneltatoista, joka on nimettykin griinin piirteiden mukaisesti Gateksi. Lähestymislyönti lyödään diagonaalisti vastaanottavalle griinille, jonka gate, puolivälin uoma, jakaa kahtia. Jos lyönti ei osu oikealle tasanteelle, edessä on aina joko erittäin haastava chippi tai vielä vaikeampi mutta takuuvarmasti hauska putti. Niin hauska, että osa pelaajista tähtääkin lähestymisensä ”väärälle” tasanteelle päästäkseen kokeilemaan puttaamista uoman yli.

Hykerryttävä jälkimaku kierroksesta on taattu kierroksen päättyessä lyhyeen, jopa draiveria pienemmällä mailalla päälle lyötävään par-neloseen, joka päättyy klubin eteen ja North Berwickin kylän syliin. Näkymä tiiltä, jossa käsistä karkaava ja parkkipaikalle koliseva draivi tuntuu kylmäävältä ajatukselta, on kuin St Andrewsin Old Courselta.

Toisin kuin sisäänpäin käpertyvä Muirfield, North Berwick tunnetaan laajalti vieraanvaraisuudestaan. Vieraspelaaja otetaan skottiasuisen startterin toimesta usein lämpimästi vastaan jo hänen astellessaan bägiä kantaen parkkipaikalta klubitalolle.

North Berwickin maine on kuitenkin kiirinyt kauas, ja peliajat ovat erittäin kysyttyjä. Kausi 2023 on käytännössä myyty loppuun, ja vuoden 2024 lähtöajat klubi laittoi myyntiin jo tämän vuoden maaliskuussa.

Jos peliaika North Berwickistä kuitenkin irtoaa, kenttää ei voi millään tekosyyllä sivuuttaa. North Berwick on alueen must-play, pakollinen pelattava.

Gullanessa pelataan ympäri vuoden ja lähes aina hyväkuntoisilla kentillä.

Gullane – Kolmen kentän golfkylä

Kylä ja kukkula. Siinä Gullanen konsepti, joka kestää useammankin päivän golfvisiitin.

Maisemaa hallitsevalle Gullanen kukkulalle kiipeää peräti kolme 18-reikäistä, aitoa links-kenttää, jotka on nimetty valmistumisjärjestyksessä kätevästi No. 1, No. 2 ja No. 3. Samaan järjestykseen kentät laitetaan myös Gullanen sisäisessä hierarkiassa.

No. 1:llä on pelattu muun muassa useita Scottish Openita sekä naapuri Muirfieldissa pelattujen The Openeiden karsintakilpailuja. Se on myös sekä layoutiltaan että hoitotasoltaan sisarkenttiään edellä.

Erinomaisia ja kuitenkin sopivasti toisistaan poikkeavia ovat myös No. 2 ja No. 3., joista No. 2:lla on niin ikään karsittu Openeihin.

Kierros millä tahansa Gullanen kentistä on fyysinen urakka, ja rin-teillä pelataan niin ristiin rastiin, että pelaajan tasapainoaisti on välillä koetuksella. Luvassa on kuitenkin reikä toisensa jälkeen mielenkiintoisia golfpulmia ratkaistaviksi. Pallonlyöntitaitojen monipuolisuus joutuu todelliseen testiin.

Aberladyn lahdelta puhaltaneen hiekan keränneen basalttikallion päälle on kehittynyt golfkentälle ihanteellinen maaperä, ja myös alueella vallitseva mikroilmasto on golfille erittäin suotuisa. Gullanessa pelataan ympäri vuoden ja lähes aina hyväkuntoisilla kentillä. Kukkulan laelle nousevilta väyliltä avautuvat myös kenties koko Itä-Lothianin upeimmat golfmaisemat.

Gullane No. 1:n taso ja maineikkaampi status näkyy myös green feen hinnassa. Normaalihintainen kierros kustantaa rapsakat 240–280 euroa. No. 2:n kiertää 95–105 eurolla ja No. 3:n 60–70 eurolla. Kustannustehokkainta Gullanessa on pelata päivän aikana kaksi kenttää. Selvästi normaalihintoja edullisempia kahden kentän paketteja saa kaikilla kenttäyhdistelmillä.

Vaikka nykykentistä vanhin, Gullane No. 1, avattiin ”vasta” vuonna 1884, varhaisimmat dokumentit vahvistavat, että vuonna 1650 pelattiin vuotuinen golfottelu Handsel Monday. Golfia Gullanessa on pelattu siis jo ainakin 370 vuoden ajan.

Älä unohda Edinburghia

Golflomalla Itä-Lothianissa paino on sanalla golf, sillä alue tarjoaa hulppeat puitteet kokonaisvaltaiseen pelireissuun. Jos kuitenkin aikataulu antaa myöten, matkaohjelmaan kannattaa varata vähintään vierailu Edinburghiin tai yhdistää golf ja kaupunkiloma.

Skotlannin pääkaupunki on kaunis ja monipuolinen. Kaupunkimaisemaa hallitsevat majesteettinen Edinburghin linna sekä kaupunkia ympäröivät korkeat kukkulat. Kaupungin itäisellä laidalla sijaitsee Holyrood Park, joka käsittää puistoalueen lisäksi suuren Salisbury Crags -kalliomuodostelman.

Patikkaretki kallioiden päälle ja kaupungin korkeimmalle huipulle, Arthur’s Seatille, on pienen vaivan ja kostuneen hikinauhan arvoinen. Kukkuloiden laelta Edinburgh avautuu kaikessa komeudessaan yli 250 metrin korkeudelta. Erityisesti auringonlaskun aikaan maisema on satumaisen kaunis.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back