Opettele suostuttelun alkeet – hanki lisää peliaikaa - Golflehti
Opettele suostuttelun alkeet – hanki lisää peliaikaa

Opettele suostuttelun alkeet – hanki lisää peliaikaa

Neuvottelutaidoista voi olla hyötyä, kun parisuhteessa keskustellaan siitä, mikä on sopiva annos golfia.

Teksti Ira Virtanen
Kuvat Getty Images
Facebook Whatsapp Linkedin

Moni työnantaja edellyttää lomatoiveiden kirjaamista huhtikuun loppuun mennessä. Hirveä stressi, kun tiedossa ei ole viimeisimpiä sammakkoennustuksia. Niille, joiden kumppani ei halua muuttaa kesäksi klubitalolle, loman käyttötarkoitus on vaikeamman neuvottelun takana. Miten suostutella puoliso peukuttamaan harrastukselle?

Jos omistautuneisuutesi näyttäytyy vahvempana golfiin kuin kumppaniin, ennuste lupaa haasteita. Tappiollisin strategia olisi julistaa, että sinulla on oikeus tehdä mitä tahdot. Ellet ole valmis pakkaamaan bägin lisäksi muuttolaatikot. Jos puolestaan vetoat siihen, että golf on sinusta kivaa, suostuttelusi perustuu oletukselle, että kumppani haluaa parastasi jopa omien tarpeidensa kustannuksella.

Suostutteleminen on tehokasta, kun se on tarkoituksenmukaista ja eettistä kummankin osapuolen mielestä. Olet vaikuttavampi, jos asetat puolison näkökulman ensisijaiseksi ja osoitat, että te molemmat hyödytte. Ota siis haltuun viestintävinkit, joilla saat kumppanisi näkemään golfkesän myönteisessä valossa!

Vaihtokauppa

Ei näin: Puolisosi istuttaa sinut pöydän ääreen ja kertoo golfin vievän sinulta liikaa aikaa. Kotityöt eivät mene tasan, jos toinen pesee matot ja toinen mailat. Et jää neuvottomaksi, vaan syötät exceliin viimeisimmän kuukauden tilastot. Faktat puhukoot puolestaan: golfkierros matkoineen kestää kuusi tuntia. Koska nukut seitsemän tuntia puolison vieressä, hän on kirkkaasti saajapuolella.

Tee näin: Tunnista, mistä puolisosi pitää ja käytä sitä vaihtokaupan välineenä. Voit esimerkiksi ehdottaa uusia pelikohteita kehuttujen kalapaikkojen, kylpylöiden tai huvipuistojen läheltä. Kun muu perhe kuluttaa kierrosajan kieputtimissa, ei kukaan ehdi kaivata sinua. Kotioloissa voit puolestaan kartuttaa saldoa rientämällä ruohonleikkuuseen ja haravointiin oma-aloitteisesti. Askareista saa hyvän treenin golfkärryjen työntöön ja sähäkkään svingiin.

Voittajatiimi

Ei näin: Olet lähdössä kaverisi kanssa golfkierrokselle. Mobilisoit muun perheen etsimään kadoksissa olevia tavaroitasi viime hetkellä. Desibelit ja verenpaineesi kohoavat tasatahtiin. Vatsakin murahtaa juuri, kun kaarasi käynnistyy. Onneksi puoliso on autotallissa siivoamassa jälkiäsi, joten hoputat häneltä voileipiä mukaan ”mutta ilman tomaattia!”.

Tee näin: Jos sinua muistutetaan eväistä ja aurinkorasvan tärkeydestä, viesti vilpitön kiitoksesi huolenpidosta. Pakkaa patukoita pussiin ja sivele antaumuksella suojakerrointa myös korvalehtiin. Kerro selkeästi, milloin lähdet, milloin palaat ja moneltako pystyt vastaamaan viesteihin. Ehdota, että paluumatkalla hoidat asioita, kuten ostokset ja puhelun appivanhemmille.

Perspektiivi

Ei näin: Onko sinulla kaikki maksulliset urheilukanavat, seitsemää sorttia golfhanskoja, messuliput, älykello ja kiikarit, koska enempi parempi? Olette kyllä sopineet puolison kanssa, että säästät talvella golfkuluihin cappucinoista ja käsilaukuista. Kevät kuitenkin keventää askelta ja luottokorttisi käyttökynnystä, varsinkin kun trendikkäät sandaalit säihkyvät näyteikkunassa. Tarvitset ne ja viimeistellyn pedikyyrin, kun tarjoat ystäville kierroksen klubilla. Tosiaan, täytyy maksaa myös holarivakuutus!

Tee näin: Pohdi, mikä puolisoa golfin peluussasi eniten närästää. Se tuskin on laji itsessään. Närkästyminen voi olla pintatason tunne eli se, jonka keskusteluistanne tunnistat. Sukella kuitenkin syvemmälle. Kiukku kertoo mahdollisesti pettymyksestä, huolesta tai epävarmuudesta, mikä ylipäänsä on suhteenne lämpötila ja tärkeysjärjestyksesi. Kun tunnistat toisen tarpeet ja tunteet, pystyt kohdistamaan viestintäsi suoraan syvätasoon. Sen sijaan, että kinataan kustannuksista, puhutaan siitä, mitä suhde molemmille merkitsee. Osoita rakkauttasi pitämällä lupauksesi.

Omaa aikaa molemmille

Ei näin: Varasit kuusi golfkierrosta alkavalle viikolle, koska kampaajasi ennusti aurinkoa. Vai toivoi? Yhtä kaikki! Valitettavasti ajanvarausjärjestelmä ei ole synkassa kalenterisi kanssa ja unohdit puolison sukulaisten vierailun. Koska sinä pelaat mieluummin golfia ja he krokettia, et näe tuplabuukkauksessa ongelmaa. Sitä paitsi puolison ilmeestä päätellen etäisyys on nyt tervetullutta, joten lahjoitat hänelle omaa aikaa. Tai ainakin melkein omaa.

Tee näin: Perinteisesti iltapäivälehdet julkaisevat parisuhderiidoista varoittavia juttuja lomakaudella. Eripuraa saattaa syntyä, kun yhdessä vietetyt tunnit triplaantuvat. Kinat voivat kärjistyä myös siksi, että kesälomaan ladataan epärealistisia odotuksia. Kysy puolisosi toiveista hyvissä ajoin. Järjestä kiireetöntä aikaa keskustelemiseen. Valmistaudu kalenterilla ja konkreettisilla ehdotuksilla esimerkiksi lasten hoidosta. Kuuntele aktiivisesti puolisosi ideat. Rohkaise häntä lempeällä äänensävyllä panostamaan omaan palautumiseen ja mielekkääseen puuhaan. Sen jälkeen kerro, millaisia toiveita sinulla on kauden golfkierroksista ja miksi.

Yhteiset lisävuodet

Ei näin: Selkäsi on jumissa etkä voi osallistua mökin maalaustalkoisiin. Polvikin on kiukutellut syksystä saakka. Lääkäri suositteli siihen ympärivuotista lihaskuntoharjoittelua. Selasit muutaman salin verkkosivuja, lasketaanko se? Kun kaverisi kutsuu sinua golfaamaan, huudahdat ”kerro vaan montako kierrosta!”

Tee näin: Golfilla on kiistattomia terveysvaikutuksia. Reipas kävely luonnossa yhdistettynä lajin luontaiseen sosiaalisuuteen tekevät hyvää keholle ja mielelle. Katso puolisoa silmiin ja kerro, että golfaat pysyäksesi kunnossa ja tarjotaksesi aivoille lisähaasteita. Sijoitus terveyteen kantaa hedelmää nyt ja myöhemmin, koska haluat hänen kanssaan pitkän, yhteisen elämän. Älä säästele siirapissa ja suudelmissa.

Jaetut kierrokset

Ei näin: Käyttäydyt maallikkosaarnaajan tavoin ja julistat golfin ilosanomaa somessa, rapujuhlissa ja joogatunnilla. Iltasadun sijaan väsytät lapsesi yksityiskohtaisilla uusinnoilla birkkuputeistasi. Annat puolisollesi syntymäpäivälahjaksi rangepoletteja. Kimpaannut, kun hän ei ilahdu mahdollisuudesta saada sinulta valmennusta.

Tee näin: Kysy puolisoltasi, millaisia positiivisia vaikutuksia hän on huomannut golfilla olleen sinulle. Kiitä siitä, että hän on tukenut harrastustasi ja kerro, mitä hänen tukensa sinulle merkitsee. Jaa kierroksen aikaisista keskusteluista vain ne, jotka herättävät uteliaisuuden puolisossasi. Esimerkiksi ”ryhmässämme oli tänään pelaaja, joka ajaa samanlaista harrikkaa kuin sinä.” Jos hän on varovaisen kiinnostunut golfista, älä peittele liikutustasi.

Kirjoittajan oma puoliso ratkaisi tilanteen ottamalla kirjoittajan ensin mukaan caddieksi, kehui rangella luonnonlahjakkuudeksi ja kannusti ostamaan mailasetin. Nyt kirjoittaja pelaa enemmän kierroksia kuin kumppani – vieläpä hänen kavereidensa kanssa. Puolisoa ei tavoitettu kommentoimaan, onko hän yhä tyytyväinen valitsemaansa strategiaan.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back