Koikkalainen aloittaa golfin - Golflehti
Koikkalainen aloittaa golfin

Koikkalainen aloittaa golfin

Suomen maajoukkuetta amerikkalaisessa jalkapallossa valmentava Mikko Koikkalainen päätti aloittaa uuden lajin. Seuraamme hänen matkaansa golfariksi.

Teksti Juha Hakulinen
Kuvat Juha Hakulinen
Facebook Whatsapp Linkedin

Espoon Ringside Golfin rangella on kohtalainen tuuli. Mikko Koikkalaisen kolmas lyönti rautaysillä lähtee matkaan komeassa kaaressa. Pallo laskeutuu aurinkoiselle rangelle sadan metrin lätkän lähelle. Tässä ovat kaikki hyvän golfarin ainekset kasassa, sen näkee heti.

Vasemmalta puolelta palloa lyövä Koikkalainen on analyyttinen mies. Hän haluaa tietää, miksi edellinen lyönti onnistui noin hyvin. Sama tiedonjano näkyy myös hieman heikompien lyöntien jälkeen.

”Miksi se lähti tuonne vasemmalle?”

Avaan Koikkalaiselle pallon lentolakeja hyvin pelkistetysti. Jos lapa on osumassa auki, pallot päätyvät hänen tapauksessaan kohteesta vasemmalle. Syykin tähän on heti selvillä. Heikko yläkäden grippi jättää lavan auki, ja pallot ovat kerta toisensa jälkeen vasemmalla. Koikkalainen ottaa neuvosta vaarin, tunnustelee uutta grippiä ja seuraava pallo lähteekin jo paljon suorempaan. Oppivainen kaveri.

Mikko Koikkalainen tietää milloin osuu hyvin.

Kaikki lähti liikkeelle yhdestä twiitistä, joka kilahti kaiken kansan nähtäville helmikuun toisena päivänä.

”Lupasin itselleni, että aloitan tänä vuonna golfharrastuksen. Lähtö- ja tietotaso käytännössä nolla, joten mitenhän tämä projekti pitäisi aloittaa?”, Suomen maajoukkueen päävalmentajana amerikkalaisessa jalkapallossa toimiva Koikkalainen kirjoitti Twitterissä.

"En odottanut, että tulisi satoja reagointeja. Ihmiset alkoivat opastaa ennen kuin olin lyönyt yhtään lyöntiä."

Twiitti aiheutti vastaustulvan, jollaista hän ei osannut kuvitellakaan.

Koikkalaisen asiantuntevat kommentit amerikkalaisesta jalkapallosta herättävät toki keskustelua Twitterissä, mutta nyt hän aloitti keskustelun golfista – lajista, josta hänellä ei ole mitään tietoa. Se tulee kuitenkin muuttumaan, sillä Koikkalainen on päättänyt aloittaa golfin.

Minkälaisia vastauksia Koikkalainen sitten sai Twitterissä?

Kaikenlaisia kuulemma. Puolet kommentoijista oli heti sanomassa, että laji olisi syytä lopettaa ennen kuin sitä ehtii edes aloittaa. Joidenkin kommentoijien kanssa Koikkalainen taas kävi syvällisiäkin keskusteluja lajista.

”En odottanut, että twiittiini tulisi satoja reagointeja. Ihmiset alkoivat yksityisviesteillä opastaa ennen kuin olin lyönyt yhtään lyöntiä. Sain myös hirveästi neuvoja. Älä lyö tuolla mailalla ennen kuin osaat lyödä tällä mailalla -tyylisiä neuvoja tuli paljon”, Koikkalainen nauraa.

Ei ole mitään epäilyksiä siitä, etteikö Mikko Koikkalainen oppisi golfia nopeasti.

Kun Koikkalainen on golfin kerran aloittanut, hän haluaa olla siinä myös hyvä. Kun maila vaihtuu rautaseiskaan, ilme kirkastuu entisestään. Pitkänhuiskea mies saa alkuasentonsa hieman paremmaksi pidemmän mailan ansiosta, ja pallot alkavat lentää aiempaa pidemmälle.

Huonojakin lyöntejä on tietysti mukana. Ne johtuvat pääsääntöisesti liian vähäisestä painonsiirrosta. Heti, kun Koikkalainen saa kehonsa liikkumaan paremmin etummaisen jalan päälle, duffit vähenevät ja osumat ovat terävämpiä.

”Taas paino jäi tuonne taakse”, Koikkalainen huomaa, kun lapa kopsahtaa Ringsiden rangemattoon hieman liian aikaisin.

Koikkalainen imee golftietoutta kuin pesusieni.

Rauhallinen tempo on silmiinpistävää Koikkalaisen tekemisessä. Hän ei yritä lyödä palloa takalaittomaksi, vaan svingissä on rennonletkeä vauhti. Hän tunnistaa asian.

”Haluan olla mieluummin tarkka kuin pitkä. Se tietää myös vähemmän metsässä vietettyä aikaa.”

Maajoukkuevalmentajana viime kaudella aloittaneella Koikkalaisella on kesäisin hyvin aikaa uudelle harrastukselle, sillä maajoukkuehommat työllistävät häntä vasta kesän lopulla. Idea golfin aloittamisesta tuli kotoa, kun Koikkalaisen vaimo totesi viime kesänä, että miehen olisi ehkä aika keksiä itselleen jokin uusi harrastus.

”Kun joku kuuli, että vaimo oli itse ehdottanut minulle golfin aloittamista, hän kehotti ottamaan luvan kirjallisena. Mieli voi kuulemma muuttua”, Koikkalainen kertoo nauraen.

Uuteen harrastukseen liittyy paljon asioita, joista Koikkalainen ei vielä tiedä. Hän on kuitenkin tiedonjanoinen ihminen, joten kysymyksiä tulee rangekäynnin aikana paljon. Ja vastausta seuraa usein jatkokysymys. Hän imee golftietoutta kuin pesusieni.

Lyöntipuolen valinta oli Mikko Koikkalaiselle helppo rasti.

On aika tarttua härkää sarvista ja kaivaa draiveri bägistä. Koikkalainen pyörittelee ja tutkailee Wilsoniaan tarkalla silmällä. Keveys on ensimmäinen asia, mikä Koikkalaiselle tulee bägin puhutuimmasta mailasta mieleen.

Pari ensimmäistä lyöntiä osuvat lavan kantaan, jolloin pallo singahtaa matalana rangen oikeaan laitaan. Videoin puhelimella yhden lyönnin, jotta pystyn näyttämään, kuinka keho svingissä liikkuu. Teemme pari pientä muutosta alkuasentoon, ja niiden vaikutus lyöntiin on merkittävä. Pallot kilahtavat keskelle lapaa ja lentävät korkeassa kaaressa muiden rangepallojen sekaan.

”Tämä on selkeästi kivoin maila”, Koikkalainen huikkaa ennen uutta lyöntiä.

Golfin aloittamiseen oleellisena osana liittyvä green cardin suorittaminen on Koikkalaisen polulla seuraava askel. Kerron hänelle erilaisista kurssivaihtoehdoista, ja hän jää pohtimaan, missä käy green cardin suorittamassa.

"Tuntui yllättävän hyvältä. Lyöminen oli tosi kivaa."

Green cardin jälkeisestä elämästä Koikkalaisella on selkeä kuva: golfin pitää pysyä hauskana, mutta kehittyä hän kuitenkin haluaa.

”Tavoitteena on, että voin joskus tulevaisuudessa nauraa, kuinka huono olin tässä alkuvaiheessa.”

Juttelemme siitä, miten esimerkiksi jääkiekkoa tai salibandya pelanneille golfin aloittaminen on usein suhteellisen helppoa. Sen verran pallosilmää ja lyöntiliikettä lajit kehittävät. Koikkalaisenkin perustaso on heti todella korkealla, eikä ole mitään epäilyksiä siitä, etteikö hän oppisi golfia nopeasti.

Ensimmäinen harjoituskerta on päättynyt, mutta Koikkalainen huomaa, että pari palloa on jäänyt lyömättä. Hän käy tutkimassa bägiä, ottaa mailan käteen ja käy huiskaisemassa pallot taivaalle.

”Tuntui yllättävän hyvältä. Analyyttisena ihmisenä yritän aina miettiä, mikä lyönnissä meni hyvin tai huonosti. Lyöminen oli tosi kivaa. Siellä oli omasta mielestäni hyviäkin lyöntejä mukana. Nautin tekemisestä ja innostus heräsi entisestään”, Koikkalainen paketoi ensimmäisen rangetuokionsa.

Mikko Koikkalaisen golfura on nyt virallisesti käynnistynyt. Seuraamme Golflehden tämän vuoden numeroissa, miten ensimmäinen kesä golfarina oikein etenee, ja mitä se pitää sisällään.

”En halua olla hirveän huono. Jos se näyttäisi jollain tavalla golfin pelaamiselta ja siitä tulisi hyvä mieli, se riittäisi. Tulos ei niinkään ole se juttu.”

Mies on koukussa, sen näkee jo nyt.

Kuka?


Nimi: Mikko Koikkalainen
Ammatti: myyntijohtaja
Asuinpaikka: Vantaa
Perhe: vaimo ja kissa
Harrastukset: jenkkifutiksen valmentaminen, videopelit ja toivottavasti golf
Aiempi kokemus golfista: hyvin minimaalinen, yksittäisiä kertoja rangella vuosia sitten, muuten minigolfia ja tv:n parissa

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back