Kun ajat golfautoa, et ota - Golflehti
Kun ajat golfautoa, et ota

Kun ajat golfautoa, et ota

Lainsäädännössä ei eritellä rattijuopumuksen tapahtumapaikkaa. Jos promilleraja golfautoa ajaessa ylittyy, golfari syyllistyy rikokseen.

Teksti Jere Jaakkola
Kuvat Getty Images
Facebook Whatsapp Linkedin

Golfin suosion kasvu on voimistanut myös lieveilmiöitä. Raportit häiriökäyttäytymisestä golfkentillä näyttävät viime aikoina lisääntyneen. Lajin pariin tulleiden uusien harrastajien osalta kyse on monissa tapauksissa tietämättömyydestä ja siitä, etteivät lajikulttuurin kaikki piirteet ole vielä tulleet tutuiksi.

Kaikkea häiriökäyttäytymistä ei kuitenkaan voi laittaa uusien harrastajien piikkiin. Kohteliaan käyttäytymisen koodisto näyttää rapistuneen myös pidempään pelanneiden keskuudessa.

Ilmiötä on voimistanut varsinkin golfautoilun suosion voimakas kasvu. Golfautoilla ajellaan entistä useammin holtittomaan tyyliin ohjeista ja jopa lainsäädännöstä piittaamatta.

Poliisikin on toisinaan tehnyt ratsioita golfkentille, joskus pyydettäessä.

Osin kyse on myös valistuksesta, tai sen puutteesta. Moni golfari on yllättynyt kuultuaan, että golfautoa ei ole sallittua ajaa hiprakassa. Ei edes golfkentällä. Toisin kuin moni mieltää, golfkenttä ei ole yksityisalue, jossa kukin saisi ajella pienellä sähköautolla, miten ja missä kunnossa huvittaa. Golfkentällä on voimassa sama rattijuopumusta määrittelevä lainsäädäntö kuin tieliikenteessä. Oikeammin sanottuna: sillä ei ole lainsäädännöllisesti merkitystä, missä rattijuopumus tapahtuu. Moottori­ajoneuvolla, jollaiseksi golfautokin luokitellaan, ei saa ajaa humalassa edes kotipihassaan, ei myöskään golfkentällä.

Jos golfari siis kuljettaa golfautoa golfkentällä yli 0,5 promillen humalassa, hän syyllistyy rikokseen. Seurauksena on vähintään sakkorangaistus, törkeästä rattijuopumuksesta jopa vankeustuomio.

Valvonta golfkentillä on ollut toistaiseksi vähäistä, muttei olematonta. Poliisikin on toisinaan tehnyt ratsioita golfkentille, joskus pyydettäessä.

Muista että:

  • Golfauto on moottoriajoneuvo, jolla ajettaessa rattijuopumuksen 0,5 promillen raja on voimassa myös golfkentillä.
  • Golfautolla tulee aina ajaa golfkentän ohjeistuksen edellyttämällä tavalla ja ainoastaan sallituilla alueilla.
  • Vuokrattu golfauto on golfkentän omaisuutta. Kohtele sitä niin kuin kohtelet muutakin muille kuuluvaa omaisuutta.
  • Musiikin kuuntelu on mukavaa ja golfkentälläkin sallittua, mutta pidä huolta, ettei kuuntelu häiritse muita pelaajia – myöskään omassa peliryhmässäsi.
  • Ota aina muut pelaajat huomioon riippumatta siitä kierrätkö kenttää bägiä kantaen, kärryjä vetäen vai golfautolla huristellen.
  • Golfkenttä on kaikenikäisten harrastuspaikka, myös lasten. Aikuiset ovat lapsille kaikenlaisen käyttäytymisen, kohteliaan tai häiritsevän, esimerkkejä.

Golflehden toimitukseenkin on tullut viimeisen vuoden aikana useita yhteydenottoja, joissa on pyydetty valistamaan golfareita asiassa. Alkoholin vaikutuksen alaisena autoiluun on liittynyt usein myös muuta häiritsevää käytöstä, kuten kovaäänistä musiikinkuuntelua ja muiden ryhmien häiritsemistä. Ongelmia on esiintynyt erityisesti resort-kentillä, joilla golfareilla on tyypillisesti huolettoman lomagolfin asetukset päällä.

Kohteliaan käyttäytymisen velvoitteen voi olettaa olevan voimassa aina ja kaikkialla.

Moni on aiheellisesti närkästynyt siitä, että osa autoilijoista on unohtanut kohteliaan, muut pelaajat huomioon ottavan golfkäyttäytymisen aakkoset – tai päättänyt olla välittämättä niistä. Golfkenttä on kuitenkin edelleen kaikkien golfia pelaavien yhteinen harrastuspaikka, jossa oman harrastamisen tavat ja piirteet tulee pyrkiä sovittamaan siten, etteivät ne häiritse muita pelaajia. Näissä raameissa golfkentällä on tilaa kaikille ja kaikenlaisille tavoille pelata.

Rentoa ja hauskaa pelaamista tulee kaikilla tavoin suosia ja edistää, mutta kohteliaan käyttäytymisen velvoitteen voi olettaa olevan voimassa aina ja kaikkialla – ja varsinkin golfkentillä.

Kuka asiasta vastaa?

Golfliitto pyrki jo kaudella 2021 kiinnittämään golfyhteisöjen huomion golfautoilijoiden lisääntyneeseen häiriökäyttäytymiseen. Golfliiton mahdollisuudet kurinpitoon rajoittuvat kuitenkin pitkälti liiton itse järjestämään toimintaan.

Golfautoilun ongelmiin reagoiminen on viime kädessä golfyhteisöjen omalla vastuulla. Golfyhteisöillä on myös lainsäädännöllinen velvollisuus (rikoslain 23. luku, 8. pykälä) huolehtia siitä, ettei golfautoa luovuteta juopuneelle.

Jos ongelmaa valistuksesta ja valvonnasta huolimatta edelleen ilmenee, golfseura voi käyttää asiassa kurinpidollisia keinoja. Golfyhtiö puolestaan on suvereeni hallinnoimaan omaa kenttäänsä, kunhan ei toimi syrjivästi.

Golfkenttien osakkaat voivat vaikuttaa oman kenttäyhtiönsä ratkaisuihin muun muassa vetoomuksilla ja yhtiökokouksissa vaikuttamalla.

Älkää tuomitko golfautoilijoita!

”Mitä tuokin tervejalkainen nuori golfautolla ajelee. Sietäisi kävellä.”

Tällaiset vuosien varrella kuullut närkästyneet kommentit ovat osuneet omaan ärsytyskeskukseeni kuin tuhat volttia. Miksi golfautoilulla on Suomessa niin negatiivinen maine?

Golf on urheilua -väite kuuluu aika usein golfautoja vastustavien ihmisten suusta, mutta golf on itse asiassa ihan samanlaista urheilua golfautolla kuin ilman autoa. Pallo yritetään saada mahdollisimman vähillä lyönneillä reikään, oli liikkumistapa kentällä minkälainen hyvänsä.

Golf.com-verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa vertailtiin eri liikkumismuotojen kalorinkulutusta golfkierroksen aikana. Heille, jotka ovat sitä mieltä, ettei autolla pelatessa tule kävelyä ollenkaan, seuraava saattaa tulla yllätyksenä: kävellen pelatessa golfkierroksen aikana kului noin 2000 kaloria, joka on varsin hyvä määrä, mutta golfautollakin pelatessa keho polttaa keskimäärin noin 1300 kaloria.  Vaikka siirtymät golfauton mukavalla kyydillä hoidetaankin, huomaamatonta kävelyä tulee autollakin pelatessa tiipaikoilla ja viheriöiden läheisyydessä melko paljon. Autolla pelatessa tehdään myös ihan yhtä monta golfsvingiä kuin kävellen, ja jokainen lyönti on itsessään yksi pieni urheilusuoritus.

Golfautoilua ei pitäisi joutua perustelemaan kenellekään.

Monelle golfautot ovat pelaamisen kannalta elinehto. Oli kyseessä sitten iän tuoma liikunnallinen haaste, synnynnäinen seikka tai kehon hetkellinen toimintahäiriö, golfauto mahdollistaa miellyttävän golfkokemuksen kaikille.

Golfautoilu voi toisaalta olla myös tavallisen harrastajan tietoinen valinta, eikä sitä pitäisi joutua perustelemaan kenellekään. Ensinnäkin, autolla pelaaminen voi olla ihmisille hauska kokemus, josta he ovat valmiita maksamaan muutaman kympin kierrosta kohti. Yhtä lailla se voi olla myös oiva keino nauttia golfin pelaamisesta ilman häiritseviä kävelyosuuksia.

Lyönnithän golfissa lopulta lasketaan, eikä kierroksen aikana otetuilla askeleilla ole lyöntipelitulokseen mitään merkitystä.

Klubit ovat havahtuneet golfautojen kasvaneeseen kysyntään, ja golfautovuokrat tuottavat entistä enemmän ihan riihikuivaa rahaa golfyhtiöiden kassaan. Sekin on hyvä muistaa.

Olkaamme suvaitsevaisia golfkentällä muita kohtaan, pelasivat muut sitten otsa hiessä bägejään kantaen, viimeisen päälle tuunattuja kärryjään lykkien tai golfautoilla rennosti huristellen.

Teksti Juha Hakulinen kuva Getty Images

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back