Silkkikimono samurai-kypärällä – ja muut uutiset - Golflehti
Silkkikimono samurai-kypärällä – ja muut uutiset

Silkkikimono samurai-kypärällä – ja muut uutiset

Seikkailugolfia, sertifikaatteja ja uusi 18-reikäinen Suomeen.

Teksti Sami Sarpakunnas, Krister Jalonen, Jere Jaakkola, Marko Kuivasaari
Kuvat Getty Images, Lassi Pekka Tilander ja kentät
Facebook Whatsapp Linkedin

Monella golfkilpailulla on tunnistettava voittopalkinto. Niistä ikonisin on Masters-turnauksen vihreä takki. Se on saanut kisaisännät ympäri maailman kehittämään tavallisesta poikkeavia voiton symboleita.

Australian Lucas Herbert sai Japanissa pelatun DP World Tourin ISPS Handa – Championship -kisan voitosta ylleen vihreän silkkikimonon, kisan sponsorin logoilla tärkättynä, sekä päähänsä perinteisen samurai-kypärän. Lupsakka ja hymyilevä Herbert ei näyttänyt sotisovassa erityisen uhkaavalta, ja se sai kisaisännätkin hymyilemään.

”Ollakseni rehellinen, olemme epäonnistuneet, jos kentällämme on signature-reikä.”

Bill Coore, kenttäarkkitehti

Kytäjä sai GEO-sertifikaatin

Kytäjä Golfille on myönnetty arvostettu GEO-ympäristösertifikaatti merkiksi tehokkaasta ympäristötyöstä. Kytäjällä on muun muassa uusittu konekantaa hybridimalleihin, vähennetty leikkuupinta-aloja ja luonnontilaistettu niittyalueita. Kastelutarvetta monitoroidaan tarkasti, ja vedenkulutusta on vähennetty. ”Ympäristötietoisuus on ollut kasvava trendi jo pitkään. GEO on lisännyt paljon ymmärrystä ja tietoisuutta omien valintojen merkityksestä kokonaisuuteen ja kulutukseen”, Kytäjän apulaiskenttämestari Anna Pirttilä sanoo.GEO Foundation auttaa golfyhteisöjä todentamaan, arvioimaan ja kehittämään toimintaansa sekä viestimään siitä tuloksellisesti. Kytäjä on Suomen kymmenes GEO-sertifioitu golfkenttä. ”Uskallan kannustaa kaikkia kenttiä hankkimaan sertifikaatin. Suuritöiseksi sitä ei voi kutsua, koska kaikki tieto on hyödyksi omalle kentälle ja vuotuisen datan kerääminen ja tilastointi auttavat tulevien kausien suunnittelussa. Voi jopa käydä niin mukavasti, että omasta kentästä löytää uusia puolia ja lajeja, joita ei tiennyt siellä edes kasvavan tai elävän”, Pirttilä sanoo.

Puheenaiheet

Kausi alkoi aikaisin

Jos viime vuonna kausi jouduttiin avamaan monin paikoin huonokuntoisille kentille, on tilanne tänä vuonna täysin toinen. Kentät aukesivat Etelä-Suomessa jo huhtikuun kolmannella viikolla, monin paikoin lähes kesäkuntoisina. Ensimmäisenä ehti jälleen Vihti Golf.

Miten käy suomalaisten suosikkikenttien?

Etelä-Espanjan ennätyksellinen kuivuus uhkaa golfkenttiä ennenkokemattomalla tavalla. Helteet piinaavat ja vihannes- ja hedelmäteollisuuden valtava vedentarve on tyhjentänyt pohjavesivarat niin totaalisesti, ettei kasteluvettä riitä. Jos kuivuus jatkuu, kenttämestarit ovat mahdottoman haasteen edessä.

Tiiaikojen saatavuus

Golfin kasvanut suosio näkyy monella kentällä ruuhkaisuutena. Osalle kentistä hyvää lähtöaikaa on jo vaikea saada. Erilaiset osakasedut, kuten mahdollisuus varata lähtöaika muita aikaisemmin, alkavat olla arvossaan.

Holiday Club Resorts Kuusamo Golfin veturiksi

Kuusamon golfkenttä siirtyy Kuusamon kaupungin ja Holiday Club Resorts Oy:n välisellä vuokrasopimuksella HCR:n hallintaan. Uusi seura on nimeltään Holiday Club Golf ry.

Kuusamo Golf avautui syksyllä 2013. Kenttäyhtiö ajautui kuitenkin konkurssiin jo syksyllä 2017. Toimintaa jatkettiin vapaaehtoisvoimin. Vuonna 2022 Kuusamon kaupunki osti golfkentän konkurssipesältä, ja tästä kaudesta alkaen kentän toiminnasta vastaavat Holiday Club Resorts oy ja Holiday Club Golf ry.

Kuusamo on Suomen suurin mökkikunta. Matkailun painopistettä halutaan siirtää entistä enemmän myös kesään, ja golfkentällä on tässä yhtälössä merkittävä rooli yhdessä muiden aktiviteettien kanssa.

Kylpylähotelli Holiday Club Kuusamon Tropiikki sijaitsee aivan Kuusamon golfkentän naapurissa. Holiday Club omistaa alueelta myös paljon loma-asuntoja.

Testaa tietosi

1. Montako major-turnausta Phil Mickelson on pelannut urallaan?
a) 58
b) 78
c) 98
d) 118

2. Mikä kenttä tunnetaan myös nimellä Hoylake?
a) Royal Birkdale
b) Royal Melbourne
c) Royal Liverpool
d) Royal National

3. Mitä nykymailaa vastasi muinainen rut iron?
a) Rauta-3
b) Rauta-9
c) wedge
d) putteri

4. Kuka Finnish Tourin kaudella 2022 voittanut pelaaja on kuvassa?

a) Ilari Saulo
b) Teemu Bakker
c) Rasmus Karlsson
d) Jaapo Jämsä

5. Montako eurooppalaista on naisten maailmanlistalla 50:n joukossa (27.4.2023)?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20

6. Montako eteläkorealaista on naisten maailmanlistalla 50:n joukossa (27.4.2023)?
a) 6
b) 11
c) 17
d) 23

7. Missä sijaitsee Ylä-Savon Golfseura?
a) Iisalmella
b) Siilinjärvellä
c) Nilsiässä
d) Vieremällä

(Vastaukset seuraavan jutun alla)

Neljä suomalaista Special Olympicsiin

Special Olympics -kilpailut järjestetään Berliinissä 17.–24. kesäkuuta. Golfissa Suomea edustavat Oskari Rantanen, Ville Lipsanen, Wivan Atrila ja Jere Suominen. Special Olympics on kehitysvammaisten kansainvälisen liikunta- ja urheilujärjestön kahden vuoden välein järjestettävät maailmankisat.

Lisätietoa:
Paralympia.fi – Maailmankisat
Special Olympics World Games

Vastaukset

1. d – Phil Mickelson on pelannut vuosina 1990–2023 yhteensä 118 major-turnausta, joista hänellä on saldona kuusi voittoa ja 40 top 10 -sijoitusta.

2. c – Hoylake on Royal Liverpoolin lempinimi. Kentällä pelataan tänä vuonna The Open Championship.

3. c – Rut iron oli muinainen wedgen vastine.

4. d – Kuvassa on Jaapo Jämsä, joka puolustaa tällä kaudella viimevuotista rankingvoittoaan.

5. b – Rolex Rankingisin top 50:een mahtui yhteensä kymmenen eurooppalaispelaajaa.

6. b – Eteläkorealaisia samassa joukossa oli huhtikuun lopussa yksi enemmän, yhteensä yksitoista.

7. a – Ylä-Savon Golfseura on Iisalmen golfylpeys.

Seikkailugolfia Espoossa

Espooseen, Oittaan ulkoilualueelle, avautui vapunpäivänä uusi 18-reikäinen seikkailuminigolfkenttä. Se on ensimmäinen täysimittainen seikkailuminigolfkenttä pääkaupunkiseudulla.Kentän teemana on Oittaa. Väylillä on pienoiskoossa Oittaan maamerkkejä, ja esimerkiksi yhdellä väylällä pelataan Oittaan uimarannalla. Seikkailuminigolfissa väylät eivät ole irrallisia rakennelmia, vaan osa maisemaa. Haasteita lyöjälle tarjoavat ratojen kaltevuus sekä erilaiset esteet. Seikkailuminigolfiin kuuluvat elämykselliset maisemaelementit.”Olen kierrellyt pelaamassa seikkailuminigolfkilpailuja USA:ssa ja ympäri Eurooppaa ja Suomea. Hienoa, että nyt myös pääkaupunkiseudulle on vihdoin saatu kansainväliset mitat täyttävä 18-reikäinen seikkailuminigolfkenttä!” sanoo Suomen Ratagolf­liiton hallituksen jäsen Marko Nuotio.Yrittäjä Jari Saarhelo on puuhannut seikkailuminigolfia ­Oittaalle jo usean vuoden ajan. Puisto työllistää seikkailugolfkauden aikana huhtikuusta syyskuuhun viitisen työntekijää.

Fight Back Golf Tour

Pekka Hyysalon perustama Fight Back -järjestö ja Suomen HCP Golf järjestävät 2023 Fight Back Golf Tour 2023 -golfkiertueen henkilöille, joilla on toimintarajoite.

”Golfliitto ei ole mukana järjestelyissä, mutta iloitsemme kovasti siitä, että tällainen matalan kynnyksen kiertue järjestetään. Toivottavasti se toimii ponnahduslautana Respecta Tour -kiertueelle”, Golfliiton asiantuntija Johanna Ahti sanoo.

Lisätietoa:
Suomen HCP Golf – Fight Back
Golf.fi – paragolfkiertue

Suomen pitkäaikaisin toimari eläkkeelle

Porin Golfkerhoa yli 30 vuoden ajan luotsannut Ville Tuovinen siirtyi eläkkeelle huhtikuussa.

”Jälkikäteen voi vain ihmetellä, mihin se aika on mennyt… Kiitollinen pitää olla, että olen saanut tehdä tätä niin kauan”, Tuovinen sanoo.

Suomen golfkenttien historiassa Tuovinen on toiseksi pisimpään samalla kentällä ”toimarina” työskennellyt henkilö.

Tuovinen teki työtään intohimoisesti. Rohkeat ratkaisut muun muassa peli-oikeuksien myymisessä vakauttivat golf-yhteisön taloustilannetta ja auttoivat vaikeiden aikojen yli.

Seuraavaksi Tuovinen aikoo keskittyä toiseen rakkaaseen harrastukseensa jalkapalloon, sekä tietenkin golfiin. Tuovisella on mökki kentän vieressä, joten Kalaforniassa hänet nähdään jatkossakin.

”Täytän kohta 60 vuotta. Täysillä kun tätä työtä teen, niin ajattelin, että 30 vuotta saa riittää. Tunnen itseni, enkä tapojani muuta. Hyvillä mielin voin kuitenkin jäädä pois, sillä kerhon asiat ovat kunnossa”, hän kertoo.

Tammer-Golfille uusi kenttä Nurmi-Sorilaan

Tampereen kaupunginhallitus päätti huhtikuun lopulla hyväksyä Nurmi-Sorilan osayleiskaavan jatkosuunnitelman. Se merkitsee sitä, että Tammer-Golfin uusi 18-reikäinen kenttä nousee seudulle kuluvan vuosikymmenen lopulla.

Sopivan alueen etsintä uudelle golfkentälle tuli Tammer-Golfissa ajankohtaiseksi muutama vuosi sitten, koska Ruotulassa sijaitsevan nykyisen kentän paikalle suunnitellaan uutta kaupunginosaa ja raitiotiereittiä.

”Tällä seudulla on yli 10 000 rekisteröitynyttä golfin harrastajaa. Tampere on ansainnut uuden, laadukkaan golfkentän”, Tammer-Golfin toiminnanjohtaja Markku Ignatius sanoo.

Ignatius arveli, että kentän rakennustyöt voisivat käynnistyä vuonna 2026.

”Uskon, että ilman isompia valituskierteitä Nurmi-Sorilassa voitaisiin pelata vuosien 2028–2029 tienoolla.”

Tampereen kaupunki on perustanut Nurmi Resort Oy -nimisen hankeyhtiön kentän toteuttamiseksi. Tammer-Golf aikoo jatkaa toimintaansa tulevaisuudessakin yhdistyspohjalta.

Kentän suunnittelijaksi on valittu Mikko Ilosen luotsaama suunnittelutoimisto Ilonen Design, jolta odotetaan master plania ensi kevääseen mennessä.

Tampereen Nurmin maaseutumaisemaan Näsijärven tuntumaan on golfkentän lisäksi tulossa koti noin 5 000 asukkaalle. Alueelle on kaavailtu myös satoja omakotitontteja.

Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Ulkoasu Olli-Mikko Muroke, Aste Helsinki Oy
Kannen kuva Janne Mikkilä

Tässä lehdessä avustivat Marika Voss, Juha Hakulinen, Krister Jalonen, Marko Kuivasaari, Tarja Hurme, Arto Teittinen, Ira Virtanen, Heini Haapala, Ari Savolainen, Janne Mikkilä

Liiketoimintajohtaja Sami Markkanen
Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Mediamyynti Tommi Lammi
Henkilökohtainen sähköposti etunimi.sukunimi@otava.fi
Juttuvinkit ja palaute toimitus@golfpiste.com

Julkaisija ja kustantaja Otavamedia Oy,
Firdonkatu 2 T 151 00015 Otavamedia Puh. (09)156 61
Printtiaineistot Tuotepäällikkö Marjut Moske
Verkkoaineistot adops@otava.fi yrityksille.otavamedia.fi
Osoitteenmuutokset Ota yhteyttä omaan kotiseuraasi
Sivunvalmistus Janne Nyman, Aste Helsinki Oy
Painopaikka PunaMusta, Joensuu

Golflehti on Suomen Golfliiton virallinen jäsenlehti ja aikakauslehtien liiton jäsen. ISSN 2670-1626

Suomen Golfliitto ry
Valimotie 10, 00380 Helsinki
www.golf.fi  Puh. +358 40 530 5733 Email office@golf.fi
Henkilökohtaiset etunimi.sukunimi@golf.fi

Toiminnanjohtaja Juha Korhonen 0400 722 876
Talouspäällikkö Teemu Savolainen 0400 265 680
Palvelukoordinaattori Pia Kangasmäki 0400 300 401
Head of sales and marketing Kimmo Rantamäki 050 541 7577
Kenttäasiantuntija Jari Koivusalo 040 663 1277
Viestintäpäällikkö Marika Voss 040 707 2281
Asiantuntija (tietopalv.) Aarni Nordqvist 040 539 5903
Asiantuntija (kilpailut, IT, säännöt) Mika Wikström 0400 739 877
Seuratoimintapäällikkö (vetovoima, naiset)
Kirsi Erofejeff-Engman 044 240 6607
Asiantuntija (vetovoima, seniorit, paragolf)
Johanna Ahti 040 590 0998
Asiantuntija (vetovoima, juniorit) Mika Hollo 0440 888 400
Asiantuntija (kilpailut, koulutus) Annika Nykänen 050 412 2709
Kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen 040 561 5863
Valmennuspäällikkö Eero Kangasniemi 040 761 3352

Golfliiton liittohallitus

Puheenjohtaja Antti Tiitola, MGC 050 648 72
Varapuheenjohtaja Marko Leiviskä, OGK 044 231 4601
Hallituksen jäsenet Janne Pelkonen, PGC 040 770 899, Osmo Ruuska, Tarina 040 553 4728, Esko Heikkinen, VaG 0400 264 196, Saara Vahvaselkä, ERG 040 740 3418 Minna Nenonen, AlGo 050 539 4281, Jussi Rouhento, TawG 040 512 9577

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back