Golfarin kryptoniitti - Golflehti
Golfarin kryptoniitti

Golfarin kryptoniitti

Savuava soketti etsii mineraalia, joka saa golfarin voimat katoamaan.

Teksti Savuava Soketti
Facebook Whatsapp Linkedin

"If I go crazy then will you still call me Superman?”, kysyy 3 Doors Down kappaleessaan Kryptonite. Samaa kysymystä golfarit kysyvät puolisoiltaan joka kesä. Jossain tämän pelin uumenissa, lomassa tai siinä itsessään täytyy olla jotain, joka saa pelin pelaajan hulluksi – tai jopa sekaisin.

Kryptoniitti on kuvitteellinen mineraali, joka saa Teräsmiehen voimat katoamaan. Golfarin voimat saa herkästi katoamaan esimerkiksi pari kolmeputtista peräkkäin, slaissaavat avaukset tai pitcherillä kilkautettavat kylkkärit.

No nyt te luulette, että nimeän nämä golfarin kryptoniitiksi? Ehei. Niistä ei nimittäin ole kryptoniiteiksi, koska ne kuuluvat olennaisena osana peliin. Joka muuta väittää, on väärässä. Ei tarvitse kuin katsella Mastersin viimeistä reikää, jolla voittoon pelannut Scottie Scheffler puttasi neljästi.

Kerran näin vierestä, kuinka eräs herrasmies chippasi neljästi. Sen jälkeen hänen wedgensä löytyi kentän ohi virtaavasta joesta. Näin silti, vaikka useampi chippi reikää kohti oli hänen kohdallaan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Säätä ei pysty hallitsemaan kuin se telkkarissa esiintyvä Pekka.

Yksi asia oli lähellä nousta aikoinaan golfarin kryptoniitiksi, jälleen erään ”herrasmiehen” toimesta. Hän nimittäin ilmoitti puhuvansa minulle meidän yhteistä kieltämme vasta, kun hänellä on jotain erittäin tärkeää sanottavaa. Muille peliryhmän jäsenille hän puhui heidän yhteistä kieltään, jota minä en kovasta yrityksestä huolimatta kouluaikoinani oppinut. Kuudennen reiän jälkeen tarjoilin kryptoniittia samalla mitalla takaisin, kättelin tyylikkäästi koko peliseurueen ja toivotin hyvää loppukierrosta.

Ihmisistäkään ei silti ole kryptoniitiksi, koska he ja me kaikki olemme osa peliä. Näin se on. Totta kai pelikaverin kahdeksas harjoitussvingi voi tuntua lamauttavalta, mutta asiasta on toki sallittua tahdikkaasti huomauttaa. Entäpä välineet? Kaupasta saa uusia! Sää? Ei, ei, ei! Sitä ei pysty hallitsemaan kuin se telkkarissa esiintyvä Pekka, ja hänellä riittää varmasti hommia muutenkin, joten annetaanpa Pekan olla.

Mutta me kaikki tunnistamme tilanteen, kun tiiaika lähenee ja pitäisi jo olla autossa menossa kohti golfkenttää. Syystä tai toisesta (ei viitsitä aina syyttää sitä työntekoa, joka on monesti ihan kivaa ja siitä saa yleensä rahaakin) matkanteko viivästyy, ja kohta onkin jo hoppu. Hoppu kasvaa järjettömäksi kiireeksi, eikä jäljelle jää muita vaihtoehtoja kuin painaa kaasu pohjaan ja toivoa, ettei virkavaltaa valu vastaan.

Ykkösen tiiboksi ei ole enää kaukana, mutta jäljellä on vielä lyhyt tienpätkä. Ja juuri sillä hetkellä kryptoniitti astuu esiin.

Viimeinen tieosuus klubin parkkipaikalle on niin helkkarin huonossa kunnossa, että kävellenkin pääsisi nopeammin. Auto hyppii ja bägi pomppii takakontissa, kun yrität vetää arivatasena routamoukarista saaneen tien päällä. Totta kai pelikaveritkin soittavat yrittäessäsi pitää meno-peliäsi ojien välissä ja mieluusti ehjänä.

Ehdit lopulta suorittamaan avauslyöntisi suoraan juoksusta. Silloin joku pelikavereista tokaisee: ”...ja taas myöhässä!”

”No mutkun…”

Kiire, se on golfarin kryptoniitti.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back