Hallittu taito - Golflehti
Hallittu taito

Hallittu taito

Liiallinen kontrolli voi olla hallitun taidon este.

Teksti Timo Rauhala
Facebook Whatsapp Linkedin

Vuosi 1996 oli golfille iso vuosi. Tiger Woods aloitti uransa ammattilaiskentillä tehden sen tyylillä ja taidolla. Samana vuonna käytiin kahden kokeneen pelurin viimeinen kaksintaistelu major-kisoissa. Jo vuosien ajan Greg Norman ja Nick Faldo olivat värittäneet golfmaailmaa hyvin erilaisilla lähestymistavoilla menestykseen. Molemmat olivat toki kovia harjoittelemaan, mutta tekemisen filosofioissa oli selkeä ero.

Greg Norman tunnettiin antaa palaa -pelaamisen päällikkönä. Uhmakas ja rohkeasti tilanteisiin mennyt ”Valkoinen hai” löi täyttä ja meni suoraan kohti lippua, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi ollut. Nick Faldo puolestaan oli juuri tehnyt ison svingimuutoksen, osin koska halusi oppia kontrolloimaan peliään paremmin. Faldo pelasi harkitusti ja sijoitteli lyöntejään maltillisesti virheitä vältelläkseen. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että isossa kuvassa Faldo voitti Mastersin lisäksi koko kamppailun lajin sielusta.

Olen aina pohtinut, millaista golf ja varsinkin sen valmennus olisi ollut, jos Norman olisi päässyt niskan päälle ja voittanut ne lukuisat majorit, jotka hävisi viimeisillä rei’illä.

Edes Tigerin poikkeuksellinen sisääntulo golfin maailmaan ei saanut opetuksen kurssia kääntymään. Mies löi yhtä rohkeasti kuin Norman ja vielä lujempaa. Voittamisen taito oli alusta lähtien muita lamaannuttava. Silti meihin on isossa kuvassa jäänyt itämään Faldon ja hänen valmentajansa David Leadbetterin istuttamat ajatukset kontrollista ja maltillisuudesta.

Vielä tänä päivänäkin valmentajat valmentavat kontrollia, vaikka modernin ajan menestyjät ovat Normanin ja Tigerin kaltaisia ”antaa palaa -pelaajia”.

Golf tuo taitopelinä hallitun taidon kaikki puolet esiin.

Hyvän harjoittelun tavoitteena ei saisikaan olla kontrollin lisääminen vaan liiallisen kontrollin poistaminen. Pelitilanteessa taitavat lyönnit tulevat esiin, kun häiriöistä huolimatta uskalletaan mennä pallosta päättäväisesti läpi.

Tämä golfin takavuosilta esiin nostettu vertailu on hätähuuto sille, että golf on edelleen taitopeli, joka eroaa tekniikkalajeista huomattavasti. Kaikille edellä mainituille pelaajille yhteistä oli se, että he hallitsivat taitonsa niin putissa, lähipelissä kuin täysissäkin lyönneissä.

Menestyvien junioreiden peli nojaa usein käsittämättömän hyvään silmän ja käden koordinaation taitoon. Uran edetessä tuo taito olisi hyvä saada muuttumaan hallituksi taidoksi, jossa tasapainoinen alkuasento ja vakaa kroppa luovat edellytykset eleettömälle liikkeelle, jonka avulla mailaa svingataan taitavasti tilanteen mukaan. Tavoitteena on päästä kiinni taitoon, jossa mielen tiedostamaton puoli ottaa vallan teon hetkellä – silloin päästään hallitun taidon ytimeen.

Golf tuo taitopelinä hallitun taidon kaikki puolet esiin. Kaikilla on pelissä omat vahvuutensa, joita kannattaa kehittää. Tour-pelaajille tärkein taito on oman mielen hallinnan taito. Tuon taidon sisäistämisen jälkeen harjoittelemisen taito kehittyy helpommin. Tour-pelaajien unohtamisen taidosta olis meille kaikille paljon apua: he osaavat unohtaa edelliset lyönnit ja siirtyä eteenpäin.

Jos sinulla on taito lyödä pitkälle, käytä sitä. Jos tiedät olevasi taitava viheriöllä ja sen ympärillä, luota siihen. Jos olet taitava näkemään ja tuntemaan tulevan lyönnin, uskalla tehdä niin. Jos kykenet kommunikoimaan taitavasti toisten kanssa, keskustele osaajien kanssa, jotta oppisit ymmärtämään omaa tekemistäsi entistä paremmin.

Lupasin nuorelle tulevaisuudenlupaukselle, Oliver Ruudulle, että kirjoitan yhdestä erittäin turhasta taidosta. Olen antanut nuorten pelaajien ymmärtää, että kaikki menestyvät tour-pelaajat osaavat treenatessaan napauttaa mailalla pallokoriin niin, että sieltä tulee vain yksi pallo ulos. Ehkä tuo on turha taito tai sitten ei. Ainakin nuoret pelaajat ovat omaksuneet saman tavan kuin kokeneemmat pelaajat. Siten he linkittävät itsensä tourien maailmaan.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back