Riittääkö tavaraa? - Golflehti
Riittääkö tavaraa?

Riittääkö tavaraa?

Golfvälineiden kysyntä on kasvanut, mutta koronapandemian synnyttämien tuotanto-ongelmien vuoksi hinnat ovat nousussa.

Teksti Sami Sarpakunnas
Kuvat Getty Images
Facebook Whatsapp Linkedin

Golfvälineiden saatavuudessa ilmeni viime vuoden loppupuolella suuria, koronapandemiasta ja Brexitistä aiheutuneita ongelmia. Monien valmistusmateriaalien kuten teräksen ja uretaanin saatavuudessa ilmeni niin ikään ongelmia, mikä taas johti tuotantokatkoksiin.

Myös kuljetuskustannukset nousivat räjähdysmäisesti. Kuljetuskustannuksien nousu koskettaa erityisesti paljon tilaa vieviä tuotteita, kuten bägejä ja golfkärryjä. Kun merikontin hinta on voinut vähintäänkin kymmenkertaistua, korotuspaine tuoteyksikköä kohti määräytyy sen mukaan, paljonko tuotteita yhteen konttiin mahtuu. Ongelmien johdosta jotkut tuotteet loppuivat kokonaan ja osa kallistui huomattavasti.

Materiaalien saatavuusongelmia ja niistä johtuvaa komponenttipulaa on mahdoton kiertää. On syntynyt tilanteita, joissa tuote on grippiä tai painoruuvia vaille valmis, mutta kun puuttuvia osia ei saa, ei synny valmistakaan. Toimitusongelmia on yhä ja näyttää siltä, että ne tulevat jatkumaan.

Mikään merkki ei ole turvassa saatavuusongelmilta, mutta joihinkin brändeihin tilanne on iskenyt kovempaa kuin toisiin.

Wedgeissä parin sadan euron kappalehinta alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Merkkiuskollisille tilanne on vaikea. Jos oma suosikkimerkki lukeutuu niihin, jotka eivät pysty toimittamaan tuotteita lyhyellä aikajänteellä, voi edessä olla merkin vaihto, pakollinen odotus tai hankintapäätöksen siirtäminen tulevaisuuteen.

Hinnankorotuksissa merkit tuntuvat vetävän yhtä köyttä, ja hinnat ovat nousseet pitkälti samassa suhteessa. Esimerkiksi wedgeissä parin sadan euron kappalehinta alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Kalliimmat draiverit maksavat jo kaksin-kertaisesti edullisimpiin verrattuna.

Kuluttajat ovat jo reagoineet tilanteeseen tekemällä talvikaudella entistä enemmän mailamitoituksia ja tilaamalla alkavaksi kaudeksi välineet hyvissä ajoin. Se onkin hyvä tapa varmistaa, että uudet mailat saa käyttöön jo alkukaudesta.

Kaikkiaan tilanne on nyt kuluttajan kannalta haastava, sillä tällä hetkellä markkinat ovat niin sanotusti myyjän, eivät ostajan. Hintakilpailu, joka Suomessa on äitynyt kovaksi hyödyttäen kuluttajaa ja laskien golfvälineiden yleisen hintatason erittäin matalaksi, on nyt ainakin hetkellisesti päättynyt. Kun kysyntä on golfharrastuksen suosion noustessa kasvanut, mutta hyllyt eivät notku tavaraa, ei tuotteita kannata myydä enää alennuksella.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back