Edelläkävijän vuosikymmen - Golflehti
Edelläkävijän vuosikymmen

Edelläkävijän vuosikymmen

Tarkastelemalla draivereiden tuotekehityksen merkittävimpiä askelia saa käsityksen siitä, miten golfareiden janoamia lisämetrejä on rakennettu.

Teksti Veli-Pekka Hakala
Kuvat Valmistajat
Facebook Whatsapp Linkedin

Draiverit voidaan jakaa inhorealistisesti kahteen kategoriaan: niihin, joilla sinun kannattaisi pelata ja niihin, joilla sinä haluaisit pelata. Draiveri, jolla sinun kannattaisi pelata, on rakennettu anteeksiantavuus edellä. Se uhraa hieman metrejä maksimaalisesta lyöntipituudesta, jotta pallot pysyisivät paremmin pelissä.

Vastavuoroisesti draiveri, jolla sinä haluaisit pelata, ei anna yhtä hyvin anteeksi huonoja osumia, mutta lyönnin osuessa kohdalleen pallo lentää valtavan kauas.

2010-luvun alkupuolella yksi trendeistä oli saada draiverit tuottamaan vähemmän alakierrettä. Liian voimakas alakierre eli spinni oli omiaan lyhentämään kovaakin lyödyn pallon lentomatkaa. Tähän haasteeseen TaylorMade halusi vastata, kun se vuonna 2014 toi markkinoille SLDR-mallisen draiverin, joka aggressiivisen paino-pisteensä vuoksi oli todellinen spinnin tappaja. Vaikka alakierre liiallisena onkin haitaksi, on sitä oltava riittävästi, jotta pallo pysyy ilmassa. SLDR:n kohdalla TaylorMade vei suunnittelunsa niin pitkälle, että se joutui samanaikaisesti lanseeraamaan ”Loft Up” -kampanjan, jonka tarkoituksena oli saada pelaajat valitsemaan korkeammalla nostokulmalla varustettuja draivereita saadakseen pallon pysymään ilmassa. SLDR oli draiveri, jolla onnistuneet lyönnit lensivät pitkälle. Mutta ennen kaikkea se oli draiveri, jolla oli poikkeuksellisen vaikea pelata.

Titaanista valmistetut lavan lyöntipinnat on korvattu hiilikuidulla.

Vuonna 2016 Taylor Made osui todelliseen kultasuoneen, kun he toivat markkinoille ensimmäisen sukupolven M1 ja M2 -draiverinsa. Vaikka M1 oli draivereista paperilla se, jolla haluttiin pelata, nousi M2:n suosio suuremmaksi. M2 oli kaksikon anteeksiantavampi versio, jossa tuntui ensi kertaa yhdistyvän määreet pitkä ja anteeksiantava. Maila ei tuottanut liikaa alakierrettä vähentääkseen lentopituutta, mutta oli silti stabiili epäpuhtaissa osumissa. M2 oli ensimmäisiä draivereita, jolla kannatti pelata ja jolla myös haluttiin pelata.

Vuosi 2018 muutti hetkellisesti ääntä TaylorMaden kellossa. Kun mainospuheet uuden draiverimalliston vuosittain tuomista lisämetreistä olivat jatkuneet tarpeeksi pitkään, tarvittiin uusi näkökulma. Sen tarjosivat M-sarjan kolmannen sukupolven draiverit M3 ja M4, joiden markkinoinnin kärkenä oli yhtiölle epätyypilliseen tapaan anteeksiantavuus.

TaylorMade lanseerasi uuden ­Twist Face -teknologian, jossa lyöntipinta oli muotoiltu niin, että se kompensoi huonojen osumien vaikutusta lyönnin tarkkuuteen. Lukuisia uusia teknologioita markkinoille tuonut TaylorMade osoitti hallitsevansa myös draivereiden ympärillä vallitsevaa tarinaa, sillä vuonna 2018 kaikki puhuivat Twist Face -teknologiasta siitä huolimatta, että samaa konseptia on käytetty puumailojen lavoissa aina 1800-luvulta asti.

TaylorMaden Stealth-mallin lyöntipinta on valmistettu hiilikuidusta.

Vuoteen 2019 mennessä uusi anteeksiantavuuteen pohjautuva markkinointistrategia oli jo koluttu loppuun, ja TaylorMade palasi takaisin leipälajinsa, vauhdin, pariin. M-sarjan uusimmat mallit, M5 ja M6 varustettiin lyöntipinnoilla, joiden kimmoisuus pystyttiin säätämään lapakohtaisesti sääntöjen sallimalle maksimirajalle. Golfin kattojärjestöt ovat säännöissään asettaneet tiukat rajat sille, kuinka kimmoisa lyöntipinta saa olla, ja TaylorMade oli nyt omien sanojensa mukaan sen rajan saavuttanut. Samalla heräsi väistämättä kysymys, miten tästä enää voi parantaa, jos lavan kimmoisuusominaisuudet on jo venytetty sääntöjen sallimille äärirajoille asti?

Seuraavana vuonna TaylorMade osoitti, että sillä on edelleen kyky hallita tarinaa. M-sarja oli kulkenut elinkaarensa päähän, ja sen korvasi uusi tuoteperhe: SIM. Edellisistä mailoista tutut lyöntipinnan teknologiat jatkoivat olemassaoloaan myös näissä malleissa, mutta sanoista shape in motion nimensä saaneen SIM-malliston lisäpituuden salaisuus oli täysin uudella tavalla muotoillussa mailan pohjassa, joka paremman aerodynamiikan kautta tuotti lyöntiin lisää mailanpäännopeutta. TaylorMade oli jälleen onnistuneesti luonut nahkansa. Vuonna 2021 merkki toi markkinoille toisen sukupolven SIM-malliston, joka tarjosi pieniä muttei merkittäviä parannuksia edeltäjäänsä.

Uusi aikakausi

Vuosi 2022 tulee TaylorMaden mukaan merkkaamaan uuden aikakauden alkua. Metalwoodien eli metallista valmistettujen puumailojen historia alkoi vuonna 1979, jolloin nimenomaan TaylorMade toi markkinoille ensimmäisen teräksestä valmistetun draiverin. Teräksen mukaantulo mullisti markkinat tuoden mukanaan aikaisempia kookkaammat ja anteeksiantavammat lavat. 1990-luvun alussa mukaan tuli titaani, jota on käytetty laajasti mailojen lyöntipinnoissa tähän päivään asti. Metallipuiden aikakausi on nyt kuitenkin ohi, sanoo TaylorMade, ja on aika astua hiilikuidun aikakaudelle.

Stealth on TaylorMaden vuodelle 2022 lanseeraama carbonwood-aikakauden ensimmäinen tuoteperhe. Nimitys carbonwood viittaa siihen, että tavallisesti titaanista valmistetut lavan lyöntipinnat on korvattu hiilikuidulla. Titaanin vaihtuminen hiilikuituun on monella tapaa merkittävä muutos. Titaania kevyempänä materiaalina hiilikuitu säästää grammoja, jotka voidaan sijoittaa lavan sisällä siten, että niillä lisätään esimerkiksi lavan anteeksiantavuutta. Hiilikuitu on myös kimmoisampaa.

Kaikkia hiilikuidun hyötyjä ei varmasti tässä vaiheessa edes tiedetä, sillä onhan se ottanut vasta ensiaskeleensa.

TaylorMaden asema puumailojen ykkösenä ei missään tapauksessa ole kiveen hakattu. Etenkin Callawayn kanssa taistelu markkinajohtajuudesta niin kuluttajamyynnissä kuin huippugolfareiden bägeissä käy kiivaana. Vuosi toisensa jälkeen välinetestit osoittavat, että parhaan draiverin tittelistä käydään kovaa kilpailuja – ei ainoastaan kahden suurimman – vaan myös monien muiden mailanvalmistajien välillä.

Vaikka erot suorituskyvyssä ovat häviävän pieniä, TaylorMaden kyky luoda uusia innovaatiota pitänee sen pakan päällimmäisenä jatkossakin.

Tuleeko hiilikuituisesta lyöntipinnasta tulevien vuosien standardi? Aika näyttää, mutta punaiseksi värjätyt Stealth-malliston hiilikuitulyöntipinnat tulevat ohjaamaan golfareiden kahvipöytäkeskusteluja ainakin seuraavan vuoden ajan.

Ennen oli yksi, nyt on neljä – mikä draiveri sopii sinulle?

Ennen oli helpompaa. Ainakin, jos puhutaan uuden draiverin ostosta. Vielä kymmenen vuotta sitten esimerkiksi Titleistin mallistoon kuului kaksi draiveria: suurilapainen (460cc) versio, joka oli anteeksiantava ja tuotti korkeaa lentokaarta, sekä pienilapainen (445cc) versio, joka oli suunnattu paremmille pelaajille tarjoten matalamman lentokaaren lisäksi ennen kaikkea parempaa työstettävyyttä.

Nyt Titleistilla on kahden lapamallin sijasta valittavissa neljä lapamallia. Samoin Callawaylla. TaylorMadella malleja on kolme, jotka kaikki ovat saman (460cc) suuruisia. Moni malli on säädettävä, mutta siinä missä joitain vuosia sitten kerrottiin, että jokainen saa säätöjen avulla yhden ja ainoan lavan toimimaan ideaalilla tavalla omassa pelissään, enää väitettä ei edes yritetä esittää. Säädöillä saa paljon aikaan, mutta lapojen perusrakenne on säätöjä tärkeämpi tekijä. Siksi lähes kaikki valmistajat lanseeraavat nyt heti kättelyssä samasta lavasta useita verisoita.

Valinnanvaraa siis on, mutta valinnasta on tullut entistä vaikeampi. Tästä syystä ammattilaisen tekemästä kartoituksesta ja mailanmitoituksesta on tullut koko ajan merkittävämpi osa ostoprosessia. Mikäli kuitenkin haluat vinkkejä siihen, mikä draiveri sinun pelillesi saattaisi sopia, niin tässä muutamia.

Keskiverto­golfarille

Lyöntisi eivät todennäköisesti osu säännöllisesti lavan keskelle, ja siksi tarvitset enemmän apua mailalta. Jokaiselta mailamerkiltä löytyy anteeksiantavuuteen keskittyvä malli, jossa painopiste on viety mahdollisimman lähelle mailan takaosaa, jotta sweet spotin ulkopuolelle kohdistuneissa lyönneissä olisi enemmän potkua. Nämä mallit tuottavat tyypillisesti enemmän alakierrettä, mikä sopii etenkin hitaammin svingaaville pelaajille.

Esimerkkejä: Titleist TSi2, Ping G425 MAX, Callaway Rogue ST MAX, Srixon ZX5

Callaway Rogue ST Max

Paremmalle pelaajalle

Olet lyönneissäsi tarkempi ja pidempi, joten voit halutessasi keskittyä mailanvalinnassa viimeisten metrien metsästykseen. Kiinnitä huomiota siihen, että maila tuottaa sopivan määrän alakierrettä lyöntityyliisi ja mailanpäännopeuteesi nähden. Mikäli alakierrettä on liian vähän, on maila herkempi tuottamaan etenkin parempien pelaajien riesaa eli hukkia. 2200–2500 rpm on hyvä haarukka sopivalle alakierteen määrälle.

Esimerkkejä: TaylorMade Stealth Plus, Titleist TSi3, Ping G425 LST, Callaway Rogue ST MAX LS

Slaissaajalle

Jatkuva taistelusi oikealle päätyvien draivien kanssa voidaan voittaa joko paremman tekniikan tai parempien varusteiden avulla. Nykypäivänä lähes kaikkien merkkien mallistosta löytyy draw-malli, joka on painotettu niin, että se edesauttaa lavan sulkeutumista osumaan. Kokeile rohkeasti draw-painotteista mallia, jos kärsit kroonisesta slaissista. Se saattaa olla paras sijoituksesi, jonka voit golfnautintosi eteen tehdä.

Esimerkkejä: Cobra LTDx MAX, Mizuno ST-X 220, Ping G425 SFT, Cleveland Launcher XL Lite Draw

Cobra LTDx LS

Naisille ja senioreille

Hitaammalla mailanpäännopeudella pelaavien ongelmat draivaamisessa ovat usein päinvastaiset, kuin muilla: pallon lentorata ei ole tarpeeksi korkea liian alhaisen alakierteen ja lähtökulman vuoksi. Siksi sama maila, joka sopii kovempaa lyövälle, ei välttämättä sovi sinulle. Huolehdi, että mailassasi on tarpeeksi nostokulmaa, yleensä vähintään 10–12 astetta. Usein etenkin naisille suunnatuissa malleissa näin onkin. Mailan varren tulee myös olla kevyempi, jotta saat mailanpäähän lisää vauhtia.

Esimerkkejä: Callaway Women’s Rogue ST MAX, TaylorMade Stealth Women’s, Cobra Women’s LTDx MAX, Wilson D9

Cobra LTDx MAX

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back