Mikä lasketaan lyönniksi? - Golflehti
Mikä lasketaan lyönniksi?

Mikä lasketaan lyönniksi?

Se, mikä lasketaan lyönniksi ja mikä ei, ei ole aina selvää kokeneemmillekaan golfareille.

Teksti Arto Teittinen
Facebook Whatsapp Linkedin

Tätä kirjoittaessa ensimmäinen golfkenttä Suomessa on juuri avattu. Pian päästään koko Suomessa kentälle pelaamaan ja laskemaan lyöntejä, mutta mitkä suoritukset oikeastaan lasketaan lyönneiksi? Tästä syntyy aina silloin tällöin kiistaa pelaajien kesken niin kentällä kuin klubin terassillakin. Golfsäännöt määrittelevät lyönnin kaikessa lyhykäisyydessään mailan eteenpäin suuntautuvaksi liikkeeksi, jonka tarkoituksena on osua palloon ja liikuttaa sitä. Tästä määritelmästä voidaan huomioida muutama seikka.

1. Lyönti lyödään mailalla

Ensinnäkin, lyönnin suorittamiseen tarvitaan maila, ei mailoja. Moni varmasti miettii, että eihän kukaan käytä useampaa mailaa lyömiseen. Väärin. Olen nähnyt, kun pelaaja, jonka pallo oli tiheässä puskassa, otti kolme mailaa käsiinsä ja löi niillä pallon suuntaan toivoen, että ainakin jokin lapa osuisi palloon. Sääntöjen valossa ratkaisu ei ollut kovinkaan järkevä, koska pelaaja sai tulokseensa lyönnin lisäksi kahden lyönnin rangaistuksen käyttäessään mailojaan epänormaalilla tavalla.

2. Lyöntilinjan suuntaan

Toiseksi, mailan täytyy lyönnissä olla liikkeessä eteenpäin. Niinpä mailan taakse-päin heilauttamista testi-, harjoitus- tai verryttelymielessä ei katsota vielä lyöntiin kuuluvaksi. Pelaajan tuleekin olla varovainen puiden tai pensaiden lähettyvillä tapaillessaan svingiä, ettei tällöin katko oksia varsinaisen lyönnin alueelta ja näin paranna lyönnin vaatimaa tilaa. Jos näin tapahtuu, pelaaja saa yleisen rangaistuksen (lyöntipelissä 2 lyöntiä ja reikäpelissä reiän menetys).

3. Aikomus osua

Kolmanneksi, pelaajalla täytyy olla aikomus osua palloon lyöntisuorituksellaan. Harjoitusheilautus pallon lähellä (vieressä tai päällä) ei ole lyönti, vaikka palloon osuisikin, koska pelaajalla ei ollut aikomusta osua palloon. Tällainen vahinko-osuma tuottaa kuitenkin pelaajalle yhden rangaistuslyönnin, ja liikkunut pallo on palautettava takaisin paikkaan, josta sitä liikutettiin. Poikkeus tähän sääntöön tulee, kun pallo on viheriöllä tai tiiausalueella. Silloin pelaajaa ei rangaista vahinko-osumasta (eikä lyöntiä lasketa), mutta pallo on palautettava takaisin paikalleen.

Nyt kun lyönti on määritelty, voidaan pureutua vielä hieman syvemmälle lyönnin saloihin. Sääntö 10.1a kertoo, että lyönnissä palloa täytyy lyödä kunnolla niin, että mailalla ja pallolla on vain hetkellinen kontakti toisiinsa. Palloa ei siis saa kauhoa, vetää, työntää tai laahata. Tällainen kauhominen tuottaa pelaajalle lyönnin lisäksi kahden lyönnin rangaistuksen. Sama sääntö mainitsee vielä, että yhdellä ja samalla lyöntiliikkeellä tapahtuva mailan useampi osuma palloon lasketaan vain yhdeksi lyönniksi, eikä siitä seuraa rangaistusta.

Pelaajalla täytyy olla aikomus osua palloon.

Lyönti lasketaan myös silloin, kun pelaaja liikuttaa mailaa eteenpäin lyöntitarkoituksessa ja jokin ulkopuolinen este (oksa, juuri, maanpinta tms.) pysäyttää mailan liikkeen ennen palloa. Jos taas maila taakseviennissä tökkää johonkin, lyöntiä ei lasketa, ellei pelaaja jatka liikettä eteenpäin yrittäen osua palloon.

Mikäli lyöntiä suorittava pelaaja omatoimisesti onnistuu pysäyttämään mailan liikkeen eteenpäin ennen palloa tai tahallisesti ohjaa mailan lavan ohi pallosta, ei lyöntiä lasketa, koska kummassakaan ei enää loppujen lopuksi ollut aikomusta osua palloon. On kuitenkin huomattava, että jos tällainen temppu kuitenkin hieman epäonnistuu ja pelaaja osuukin palloon, ei lyöntiä silloinkaan lasketa, mutta pelaaja saa edellä mainitusti yhden lyönnin rangaistuksen pallon liikuttamisesta vahingossa (paitsi viheriöllä ja tiiausalueella), ja pallo on palautettava takaisin paikalleen.

Lopuksi vielä muistutan, että täydellinen hutilyönti lasketaan lyönniksi. Siinähän maila liikkui eteenpäin ja pelaajalla oli tarkoitus osua palloon.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back