Teksti Katja Pasanen
Nurmikko tuoksuu ja kenttä kutsuu. Valmistautumisen jälkeen keskitymme suoritustunteeseen. Viimeksi puhuimme valmistautumisen yhteydessä siitä, millaisen tunteen jokin ajatus sinulle tuo ja miten reagoit tunteeseen. Ajatus ei kuitenkaan tee yhtään tekoa. Tiedostamalla ajatuksen sekä tunteen, jonka ajatus tuo, voimme jättää ajatuksen ajatukseksi ja vaikuttaa tunteeseen.
Suoritustunne
Esimerkiksi kilpailun alla saattaa mielessä käydä ajatus ”mitä jos… mokaan” tai ”se putti ei taas kuljekaan”. Ne voivat tuoda mukanaan epävarmuuden tunteen, vaikka tiedät, että olet valmistautunut ja osaat pelata. Silloin voit muistuttaa itsellesi, että ajatus on vain ajatus.
Rauhoita mielesi pysähtymällä miettimään, mihin keskityt ensimmäisessä lyönnissä tai miltä lyönti tuntuu. Keskity siihen, mitä haluat muistaa ja suorittaa. Koko kierrosta ei pelata kerralla, joten on turhaa miettiä, mitä voi tapahtua tulevilla väylillä. Keskity hetkeen, jossa olet ja johon voit vaikuttaa.
Ajatus on vain ajatus.
Suoritustunteen hakeminen voi edetä esimerkiksi seuraavalla tavalla:
Millaisella tunteella haluat pelata? Rento ja itsevarma.
Mistä asioista se syntyy? Kun en mieti mitään ja menen rennosti lyömään. Kun avaan hyvin, sekin rentouttaa. Yleensä avaus lähtee hyvin, kun en kiirehdi.
Miten siis menet ensimmäiselle lyönnille? Rennosti ja rauhassa, teen rutiinit kuten treeneissäkin, kuvittelen olevani kotikentällä ja avaan juuri niin kuin osaan.
Kun ajatusmalli tulee tutuksi, suoritustunteen pystyy hakemaan lyhyessä ajassa ja kääntämään ajatuksen heti siihen, mihin haluaa keskittyä.
Harjoitellen hallintaan
Tämäkin tapa on uusi, kunnes siitä tulee tuttu. Harjoitellen voit kulkea kohti haluamaasi suoritustunnetta. Erilaisia keinoja tukea haluttua tunnetta ovat esimerkiksi hengitys, itsepuhe ja mielikuvaharjoittelu.
Jännittäessä hengitämme usein nopeasti, ja epävarmuuden tilassa pidätämme hengitystä. Kun haluat rauhoittaa oman olotilasi nopeasti, kokeile keskittyä hengittämään rauhallisesti.
Mielikuvaharjoittelun avulla voi tehdä erilaisia tilanteita tutummaksi. Mielikuvaharjoittelua voi tehdä missä tahansa, ja sitä kannattaa hyödyntää ennen harjoittelua tai kilpailuja.
Uskalla nähdä mielessä itsesi pelaamassa siten kuin haluat, kuuntele miten puhut itsellesi ja ohjaa tunnetta esimerkiksi hengityksen avulla. Kokeilemalla löydät oman tapasi.
Uskalla onnistua. Ihania hetkiä kentällä!
Rauhoittava hengitysharjoitus
Hengitä neljään laskien sisään ja neljään laskien ulos. Kuvittele, että sisälläsi on pallo, joka hidastaa vauhtia pysähtyen vatsallesi. Pidätä hengitystä, ja hengitä hitaasti sisään. Pallo hidastaa vauhtia ja pysähtyy rintakehälle, kun pidätät hengitystä. Hengitä sitten hitaasti ulos. Pallo hidastaa taas vauhtia ja pysähtyy vatsallesi pidättäessäsi hengitystä.Jatka omaan tahtiisi haluamasi ajan. Kilpailutilanteessa jo pysäytys kerran kehon läpi tuo rauhallisen olon – eikä kukaan huomaa mitä teet, sinähän vain hengität.
Mielikuva
Kuvittele, miten pelaat ja onnistut. Millaisia ajatuksia sinulla on silloin? Millainen tunne? Mitä näet, kuulet, koet, haistat, maistat? Ota kaikki aistit käyttöön. Voit tehdä mielikuvia taidon oppimisesta, pelistä tai mistä tahansa, mihin haluat valmistautua. Uskalla nähdä itsesi tekevän asioita, joita haluat tehdä.
Itsepuhe
Virheitä ja huonoja lyöntejä tulee kaikille, mutta tärkeää on se, miten reagoit niihin ja miten voisit reagoida. Kuuntele itseäsi. Miten kannustat itsesi onnistumaan? Entä onnistumiset? Miten huomaat ne, ja miten lisäät huomaamisen kautta hyvää oloasi? Kannusta itseäsi kuin kaveriasi.