Oma peli, yhteinen kierros - Golflehti
Oma peli, yhteinen kierros

Oma peli, yhteinen kierros

Vuorovaikutus ja golf ovat molemmat taitolajeja. Tässä jutussa kerrotaan, miksi ja miten vuorovaikutukseen kannattaa panostaa.

Teksti Ira Virtanen
Kuvat Getty Images
Facebook Whatsapp Linkedin

Kun kohtaa vieraan ihmisen, on inhimillistä tuntea epävarmuutta. Emme tiedä, kuka hän on tai miten hän suhtautuu meihin. Epävarmuus tuntuu epämukavalta, joten sitä pyritään vähentämään tiedolla. Kysymme kierrokselle osallistuvien nimet klubitalolla ja tarkastamme tasoitukset varausjärjestelmästä.

Jos haluat synnyttää itsestäsi myönteistä ja välitöntä vaikutelmaa, viesti tavoilla, jotka vähentävät toisten epävarmuutta. Itsestä kertominen on tähän tehokas keino. Kun kerrot esimerkiksi, minkä golfklubin jäsen olet tai missä asut, peliryhmässä on helpompaa löytää yhteisiä puheenaiheita. Positiivista asennetta viestitään hymyilemällä, vuorovaikutushalukkuutta aktiivisella katsekontaktilla ja kiinnostusta kysymyksillä.

Small talkin mestariksi: Mistä puhua?

1. Golfista tietenkin! Todennäköisyys on suuri, että golfari on kiinnostunut golfista.

2. Säästä puhuminen on aliarvostettua. Kun räntäsade yllättää toukokuussa, jaettu kokemus yhdistää.

3. Ammenna aiheista, joita yleisesti ja yhteisesti pidetään positiivisina. Kanttiinin pullista on turvallisempaa puhua kuin päivän politiikasta.

Small talk on myös mainettaan merkityksellisempää. Jutustelulla tunnustelemme turvallisia puheenaiheita vieraiden ihmisten kesken. Näennäisesti pinnalliset teemat sisältävät syvällisen tarkoituksen, sillä ne tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden osallistua keskusteluun. Kun vielä valitsemme valoisia puheenaiheita, vahvistamme viihtymistä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Tuplabogista tuppisuuksi?

Taitava viestijä tiedostaa käytöksenä vaikutuksen muihin. Kun vaikenemme ryhmässä, emme muutu näkymättömiksi. Muut tulkitsevat viestintäämme ja viestimättä jättämistämme antamalla sille merkityksiä. Jos putit eivät uppoa ja svingit väreilevät vesiesteissä, hiljaisuus tulkitaan harmitukseksi.

Epäonnisen lyönnin jälkeen vitsailu voi keventää ketutusta. Huumorista on kuitenkin lyhyt matka herjaan. Suhdehistoria on konteksti, joka auttaa tietämään, millaista kiusoittelua kaveri kestää ja missä raja menee. Vieraat ihmiset tulkitsevat kuitenkin sanojasi kirjaimellisemmin, koska heillä ei ole tietoa hyväntahtoisuudestasi. Huulta onkin turvallisinta heittää siitä, joka mailaasi pitelee, eli itsestäsi.

Kysy aina ensin, välittääkö toinen kuulla vinkkejäsi.

Myös Kisa-Kirsin ja Kuuma-Kallen voimakkaat tunneilmaisut vaikuttavat muihin pelaajiin. Jos kiisselillä on neljä kokkia, joista kolme lisää sokeria ja neljäs pippuria, keitos maistuu kaikille pippurilta. Tunteiden hallinta on kohteliaisuutta ja siten sosiaalinen taito.

Sanotaan, että ihmiset ovat tuntevia olentoja, jotka toisinaan ajattelevat. Tunteet kuuluvat urheiluun ja niiden käsittelemisen opetteleminen golfin avulla tuottaa laaja-alaista hyötyä. Vuorovaikutustaitoiset pelaajat ovat myötätuntoisia harmitukselle, mutta asettavat rajat räiskymiselle. He osaavat valita puheenaiheita, jotka helpottavat kanssapelaajaa päästämään irti ja keskittymään seuraavalle reiälle.

Neuvo vasta, kun neuvoja pyydetään

Jos kierroskaverin puttiranteet falskaa, voi ohjeiden jakaminen houkuttaa. Neuvot ovat arkisen vuorovaikutuksen yleisimpiä viestityyppejä. Ne ovat myös riskialttiimpia. Tutkimukset nimeävät neuvojen antamiselle kaksi kriteeriä: neuvot koetaan hyödyllisinä, jos niitä pyydetään ja jos neuvojen antajaa pidetään itseä osaavampana.

Golfammattilaiset ja caddiet neuvottelevat aktiivisesti keskenään. Heillä on yhteinen tavoite, ja he arvostavat toistensa asiantuntemusta. Ventovieraiden välillä ei ole samaa luottamussuhdetta. Vaikka tasoituksesi olisi kehuttavampi, kysy aina ensin, välittääkö toinen kuulla vinkkejäsi.

Tukea kannattaa viestiä muilla tavoilla, kuten kannustamalla, kehumalla, rohkaisemalla ja antamalla tunnustusta. Tuen viestintä on supervoima: usko omaan osaamiseen kasvaa, verenpaine ja stressitaso laskevat, mieliala kohenee ja vuorovaikutussuhde saa hedelmällisen maaperän. Ei ole sattumaa, että Rory McIlroy ja Collin Morikawa löivät bunkkerilyöntinsä sisään vuoden 2022 Mastersin viimeisellä reiällä. Yhteinen tavoite sekä jaettu riemu onnistumisista auttavat ihmisiä ylittämään itsensä.

Ystävystyminen on yksi golfin monista bonuksista.

Golfkulttuuria rakennetaan viestimällä

Taitava golfari tietää säännöt, taitaa lyönnit, tunnistaa kehittämiskohteensa ja ylläpitää motivaatiotaan. Sama pätee osaavaan viestijään. Hän ymmärtää, että vuorovaikutus on itsessään arvokasta. Jutellessa toisten kanssa tietoa vaihdetaan ja opitaan uutta, luodaan yhteyksiä ja vahvistetaan myönteistä minäkäsitystä.

Esimerkiksi keskustelujen kepeys ja yhdessä nauraminen luovat tehokkaasti hyvää ilmapiiriä. Kun toisilleen vieraat ihmiset hörähtävät, he viestivät sanattomasti jaetuista ajatuksista ja asenteista.

Samankaltaisuus ja yhteiset mielenkiinnon kohteet ovat tutkitusti ystävyyssuhteiden vauhdittajia. Jaettu intressi – golf – tarjoaa helpon puheenaiheen. Mitä enemmän ja vastavuoroisemmin kerromme itsestämme, sitä syvemmäksi suhde muodostuu. Ystävystyminen onkin yksi lajin monista bonuksista.

Viestintä­kouluttajan vinkit hyvään pelikokemukseen

1. Synnytä myönteinen ensivaikutelma olemalla ajoissa, hymyilemällä ja katsomalla silmiin.

2. Tervehtiessä sano nimesi selkeästi. Jos peliryhmässäsi on tuttu ihminen, puhutelkaa toisianne nimillä – se tukee muiden muistamista. Pandemia on karsinut kättelemistä, joten ehdota rohkeasti, mikä tuntuu turvalliselta: kyynärkosketus, nyrkkitervehdys, mailojen kopautus tai muu.

3. Kuuntele ja kunnioita toisen tarvetta keskittyä ennen ja jälkeen suorituksen. Havainnoi ensimmäiset reiät ja opi, millaisella rytmillä keskusteluja kannattaa käydä.

4. Osoita kiinnostustasi kysymällä kysymyksiä. Utelias asenne elämään on eri asia kuin uteleminen toisen elämästä. Kohtele toista ihmistä ensisijaisesti golfarina, vaikka tunnistaisit hänet julkkikseksi tai vierasmaalaiseksi.

5. Kehu ja jaa riemu onnistumisista. Anteliaisuutesi palkitaan vastavuoroisella hyvällä.

6. Kiitä peliseurasta ja hyvästellessä toivota jotakin myönteistä, jonka opit kierroksella. Jos juttelitte kesäjuhlista tai eläköitymisestä, toivota mukavia hetkiä. Henkilökohtaisuus jää erityisenä mieleen.

On tärkeää muistaa, että peliryhmässä jokaisen viestintä luo yhteistä kierroskokemusta. Kun tiiboksiin saavutaan oman kaverin tai kumppanin kanssa, kannattaa sisäpiirijutuissa säästellä. Erityisesti yksikkönä kierrokselle osallistuva tuntee helposti ulkopuolisuutta. Siksi keskenään tuttujen pelaajien velvollisuus on osallistaa vieras vuorovaikutukseen ja pitää keskustelut yhteisinä.

Golfetiketti, huoneen taulut ja arvot verkkosivuilla ovat kannustimia, jotka todentuakseen tarvitsevat tekoja. Jokainen golfari ja kenttätyöntekijä joko rakentaa tai nakertaa kulttuuria viestinnällään. Ulota siis ystävällinen käytös ja hyväksyvä uteliaisuus kaikkiin kohtaamisiin klubitalolta parkkipaikalle. Viestintäsi luo aktiivisesti lajikulttuuria, jossa kaikkien on turvallista ja tervetullutta nauttia pelaamisesta.

Kirjoittaja FT Ira Virtanen on viestintä-kouluttaja ja vuorovaikutuksen tutkija.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back