PAR 3 vs. PAR 5 - Golflehti
PAR 3 vs. PAR 5

PAR 3 vs. PAR 5

Lyhimmät reiät ovat hyvälle pelaajalle suhteellisesti vaikeampia kuin aloittelevalle pelaajalle.

Teksti Jere Jaakkola
Kuvat Olli-Mikko Muroke
Facebook Whatsapp Linkedin

Par 3 -reikä

Pituudeltaan noin 70–240 metriä.

18-reikäisellä kentällä on keskimäärin noin neljä par 3 -reikää, yleensä 3–6 kpl.

Avauslyöntiin voidaan käyttää mitä tahansa bägin mailaa, tyypillisimmin keskirautaa. Avauslyönnillä ei yleensä tavoitella mahdollisimman pitkää, vaan sopivan pituista ja tarkkaa lyöntiä.

Albatrossia ei par 3 -reiällä voi tehdä.

Hyvälle pelaajalle par 3 -reiät ovat suhteessa pariin yleensä vaikeimpia reikiä, koska lähestymislyönti (par 3 -reiällä avauslyönti) griinille lyödään keskimäärin kauempaa kuin par 4 ja varsinkin par 5 -rei’illä. Par 3 -reiällä par on hyvälle pelaajalle hyvä tulos, birdie erinomainen.

Aloittelevalle pelaajalle par 3 -reiät ovat usein helpoimpia reikiä suhteessa pariin. Pitkiä lyöntejä tulee vähemmän, mikä tarkoittaa myös vähemmän mahdollisuuksia suuriin virheisiin. Aloitteleva pelaaja yltää pariin tai birdieen suhteellisesti useimmin par 3 -rei'illä.

Taktiikka: Par-kolmosilla virhemarginaali on pieni, sillä hyvän tuloksen tekeminen edellyttää yleensä avauslyönnin eli reiän ainoan pitkän lyönnin onnistumista. Jos avauslyönti epäonnistuu, hyvän tuloksen tekeminen jää hyvän lähipelin varaan.

Par 5

Pituudeltaan noin 350–600 metriä.

18-reikäisellä kentällä on keskimäärin noin neljä par 5 -reikää, yleensä 3–6 kpl.

Avauslyöntiin käytetään yleensä pitkää rautaa tai pidempää mailaa, tyypillisimmin bägin pisintä mailaa eli draiveria. Avauslyönti pyritään usein lyömään mahdollisimman kauas riittävällä tarkkuudella.

Albatrossiin (tulokseen 2) on pitkälyöntisillä usein teoreettinen mahdollisuus.

Hyvälle pelaajalle par 5 -reiät ovat suhteessa pariin helpoimpia reikiä. Kolmas lyönti (vrt. par 3 -reiän avaus) lyödään usein läheltä griiniä, griiniltä (eagle-putti) tai suhteellisen lyhyiltä etäisyyksiltä. Par 5 -reiällä par on usein hyvälle pelaajalle pieni pettymys ja birdie hyvä, odotusarvoa vastaava tulos.

Aloittelevalle pelaajalle par 5 -reiät ovat usein vaikeita, sillä griinille pääseminen edellyttää useita perättäisiä onnistuneita pitkiä lyöntejä. Par on aloittelijalle par-viitosella erinomainen mutta varsin harvinainen tulos.

Taktiikka: Par-viitosilla on onnistuttava useammassa pitkässä lyönnissä, mutta yhteen epäonnistumiseen on usein varaa. Joskus jopa kaksi epäonnistumista voi paikata yhdellä erinomaisella pitkällä lyönnillä.

Palstalla vertailllaan kahta samankaltaista mutta ominaisuuksiltaan erilaista asiaa.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back