Kultasormi Tanskasta - Golflehti
Kultasormi Tanskasta

Kultasormi Tanskasta

Golfkentät saavat Philip Spogárdin käsittelyssä uuden elämän, myös Suomessa. Ahvenanmaan Slottsbananin remontin jälkeen työn alla on Talin golfpyhätön uudistus.

Teksti Peitsa Piironen
Kuvat Spogárd & VanderVaart ja Lassi Pekka Tilander
Facebook Whatsapp Linkedin

Philip Christian Spogárd, 44-vuotias tanskalainen golfkenttäarkkitehti, on alkuperäiseltä koulutukseltaan juristi. Juridiikan opintojen jälkeen hän on kouluttautunut uudelle toimialalle ja opiskellut golfkentän suunnittelun lisäksi myös maisema-arkkitehdiksi.

Golfia tasoituksella 2,9 pelaava Spogárd on tullut tunnetuksi vanhojen kenttien onnistuneista uudistus-projekteista. Näihin kuuluu muun muassa kiitelty Ålands Golfklubbin Slottsbananin kenttäremontti. Viime vuoden lopussa Spogárd kävi Helsingin Golfklubilla esittelemässä Suomen vanhimman kentän jo vauhtiin päässeen uudistustyön suunnitelmia.

Miten teet golfkentästä kiinnostavamman pelata?

"Yritän tehdä niistä ainutlaatuisia ja antaa golfaajille erilaisia vaihtoehtoja jokaisella lyönnillä. Pelaajalla pitäisi olla koko ajan mahdollisuus sekä turvalliseen että aggressiiviseen valintaan. Haluatko pelata varman päälle vai ottaa riskin? Riskin ja tuoton tasapainottaminen on usein avain hauskuuteen golfkentällä.

Toinen tekijä on kiinnostus viheriöitä kohtaan. Suurin osa lyönneistä tapahtuu viheriöillä ja niiden ympäristössä, joten hyvä valikoima lipunpaikkoja ja esteitä – bunkkereita, reunuksia, semiraffeja, vesiesteitä – saa golfaajan todella ajattelemaan ja sopeutumaan olosuhteisiin."

Miten määrittelet hauskanpidon golfkentän suunnittelussa?

"Minulle se tarkoittaa sitä, että väylä tarjoaa vaihtoehtoja jokaiselle lyönnille. Voit pelata uhkarohkeasti tai varman päälle riippuen muun muassa tilanteestasi, tuulesta ja pallon makuusta. Tylsimpiä kenttiä ovat ne, joissa vain jatkuvasti "kuljetat" palloasi eteenpäin."

18 sankarillista väylää yhdellä golfkentällä voi olla hieman liikaa.”

Puhut kolmesta eri suunnittelufilosofiasta: rankaisevasta, strategisesta ja sankarillisesta. Voitko tarkentaa tätä ajattelua?

"Rankaiseva on vaativin. Se pakottaa golfaajat yli esteiden ilman vaihtoehtoista reittiä. Se voi tarkoittaa lyöntiä järven, puron tai bunkkerin yli ilman mahdollisuutta muihin ratkaisuihin. Nämä lyönnit ovat usein hauskoja paremmille golfaajille, mutta aloittelijoille ne voivat olla painajaisia. Selkein esimerkki tästä on saariviheriö. Liian monta rankaisevaa väylää tekee golfkentästä vähemmän hauskan suurimmalle osalle golfaajia. Sen sijaan muutama sellainen kenttää kohden voi olla ihan paikallaan ja tehdä kentästä mielenkiintoisen.

Kenttä, jossa pelaajalla on vaihtoehtoisia tapoja saavuttaa viheriö tai kiertää esteet, on puolestaan strateginen. Strateginen golf on tasapuolisempaa ja hauskaa kaikille.

Sankarillinen tarkoittaa edellisten yhdistelmää. Hyvä esimerkki voisi olla vaikkapa Pebble Beachin 18. reikä, jossa voit putata lyöntipaikalta viheriölle asti, mutta sankarillisella lyönnillä voit ylittää niin suuren osan Tyynestä valtamerestä kuin pystyt. Sankarilliset väylät ovat usein "elämää suurempia", ja niistä syntyy upeita muistoja. Mutta jälleen kerran, 18  sankarillista väylää yhdellä golfkentällä voi olla hieman liikaa."

Ollaanko Helsingin Golfklubilla siirtymässä rankaisevasta suunnittelusta strategiseen?

"Se on idea. Siellä on joitakin esteitä, jotka eivät todellakaan ole järkeviä, jos halutaan luoda golfkenttä, joka on nautinnollinen pelattava kaikille. Kyse on tasapainon löytämisestä. Kun lyöntejä on liikaa purojen ja bunkkereiden yli, syntyy usein golfkenttä, joka on vähemmän hauska heikommille pelaajille. Hyvällä suunnittelulla voi luoda kenttiä, jotka ovat hauskoja kaikille."

Philip Spogárdin uudistama bunkkerointi on antanut Helsingin Golfklubin ykkösväylälle kokonaan uuden ilmeen.

Mitkä ovat tärkeimmät seikat, jotka golfkentän suunnittelijan tulee ottaa huomioon remontoinnissa?

"Tärkein tekijä on luoda hauska ja kaunis golfkenttä. Jokaisen väylän on oltava haastava ja hauska, mutta kentän on oltava myös visuaalisesti kaunis. Kunnostettaessa työtä sanelee suuresti jo olemassa oleva kenttä ja sen reititys, tapa, jolla kenttä käyttää maa-aluetta. Useimmissa tapauksissa budjetti on rajallinen, joten mitä enemmän voi hyödyntää olemassa olevaa kenttää uudelleen, sitä enemmän on käytettävissä rahaa tehdä todella jotain mullistavaa.

Peruskorjausprojekteissa korjaamme sekä lyhyen että pitkän aikavälin ongelmat. Myös turvallisuus on otettava huomioon, sillä turvallisuusstandardit ovat muuttuneet paljon. Golfkentillä on nykyään paljon enemmän ihmisiä kuin aikaisemmin, joten jos turvallisuus ei ole riittävällä tasolla, tapaturmien mahdollisuus kasvaa."

Mitkä tulevat olemaan Talin kenttäremontin suurimmat hyödyt?

"Suurin hyöty on korkeat, modernit standardit täyttävä golfkenttä ainutlaatuisen hienossa urbaanissa ympäristössä. Suunnitelma parantaa kentän turvallisuutta ja luo visuaalisesti kauniimman sekä hauskemman golfkentän. Sen Tali ansaitsee."

Mikä on suurin saavutuksesi golfkenttäsuunnittelijana?

"Se, että meillä on erittäin hyvät suhteet kaikkiin asiakkaisiimme. Usein kuulet arkkitehtien – joilla on iso ego – ajautuvan törmäyskurssille asiakkaidensa kanssa. Käytän paljon aikaa asiakkaideni toiveiden ymmärtämiseen. Toimitamme heille kaiken, mitä he toivovat – tai enemmän."

Kuka on suosikki golfkenttäsuunnittelijasi, inspiraatiosi ja miksi?

"Edesmennyt Alister MacKenzie. Hän oli ajalta, jolloin rakentaminen oli koneiden suhteen rajoittuneempaa, joten suunnittelijan piti todella perehtyä maa-alueeseen ja saada maisemasta kaikki irti. Yritän tehdä samoin nykyisen teknologian avulla. Muita klassisia arkkitehteja, joita ihailen, ovat Harry Colt ja Tom Simpson. He ymmärsivät kuinka luoda strategisia ja hauskoja kenttiä, jotka samalla näyttävät upeilta. Nykyisistä arkkitehdeista suosikkejani ovat Bill Coore ja Ben Crenshaw. He todella suunnittelevat upeita golfkenttiä."

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back