7 tarinaa ennen golfia - Golflehti
7 tarinaa ennen golfia

7 tarinaa ennen golfia

Monella kentällä klubitalo on vanhempi kuin kenttä, ja moni klubiympäristön rakennus on palvellut ennen nykyistä käyttöään aivan toisessa tarkoituksessa.

Teksti Sami Sarpakunnas
Kuvat Kentät
Facebook Whatsapp Linkedin

Usein paras tapa suojella vanhaa on pitää se käytössä. Kun historia on osa tätä päivää, se ei eltaannu haaleneviksi muistoiksi, vaan parhaimmillaan syventää käyttäjänsä suhdetta esineeseen tai asiaan. Modernin muovisuuden keskellä entisaikojen laatu, käsityö ja luonnonmateriaalit ovat asioita, jotka eivät mene pois muodista – päinvastoin, niiden tenho vain kasvaa.

Golfkenttien klubitalot ovat elävä esimerkki siitä, miten historia voi olla osa tätä hetkeä. Esittelemme seuraavilla sivuilla muutamia rakennuksia, jotka ovat saaneet golfin kautta uuden elämän ja jotka omalla arvokkaalla tavallaan piirtävät jatkumoa entisen ja tulevan välille.

Åminnen kartanon ensimmäinen osa rakennettiin jo 1700-luvun puolivälissä.

Nordcenterin klubitalon historia alkoi jo 1570-luvulla kolmen rälssitilan yhteenliittymän myötä.

Nordcenter Golf & Country Club

Kartano // Raasepori

Nordcenter Golf & Country Clubin päärakennus on yksi Suomen golfkenttien näyttävimmistä. Alun perin se on on ollut Åminnen kartanoa. Vanha keltainen puurakennus seisoo ylevästi mäen päällä vartioiden entisiä viljelysmaita, nykyisiä golfväyliä, ja luoden arvokkaat puitteet.

Rakennuksen historia alkoi jo 1570-luvulla kolmen rälssitilan yhteenliittymän myötä. Ensimmäiset vuosisadat tila oli sotilassukujen omistuksessa, kuten tavallista oli. Tilan alueella toimi 1700-luvulla useita yrityksiä, kuten mylly, saha ja tiilitehdas.

Osa rakennuksista on edelleen hyvässä kunnossa. Vuonna 1782 rakennetussa navetta- ja tallirakennuksessa toimii Nordcenterin pro shop ja caddiemaster.

Kartanon alakerran keskimmäinen osa on rakennettu todennäköisesti 1700-luvun puolivälissä, toinen kerros myöhemmin vuosisadan loppupuolella. Tyylisuunta oli kustavilainen, mutta sivusiivissä on uusklassisia piirteitä.

Monien vaiheiden jälkeen kartano päätyi Fiskars Oy:n haltuun pakkohuutokaupalla vuonna 1890. Fiskars myi rakennuksen Ovako Steel Oy:lle vuonna 1972, jolta K.E. Lindqvist osti kartanon 1986. Silloin alkoi myös Nord-centerin Fream-kentän rakentaminen.

Nykyisessä käytössään rakennus on palvellut siitä lähtien.

Master Golf rakennettiin Bodomin kartanon maille. Tilan historia ulottuu yli 500 vuoden ja päärakennuksenkin yli 200 vuoden taakse.

Master Golf remontoi Museoviraston valvovan silmän alla vanhan kartanon klubirakennuksekseen.

Master Golf

Kartano // Espoo

Espooseen, Bodom-järven rantamaisemiin avattiin tuolloin 27-reikäinen Master Golf vuonna 1986. Kentän maat ostettiin Bodomin kartanon silloisilta omistajilta, jotka olivat päättäneet luopua maanviljelyksestä.

Bodomin tilan historia on poikkeuksellisen pitkä. Ensimmäiset kirjatut tiedot siitä ovat vuodelta 1492. Bodom oli pitkään ratsutila eli rustholli, jolla oli velvollisuus varustaa ratsusotilas Ruotsin armeijaan. Se vaihtoi omistajaa taajaan, sillä Ruotsin vallan aikana tiloja jaettiin palkinnoksi ansiokkaasta sotilaspalveluksesta.

Vuonna 1797 kenraalimajuri Karl Johan Jägersköld, tilan 26. omistaja, rakennutti myöhäiskustavilaista tyyliä edustavan päärakennuksen, joka nykyään toimii Master Golfin klubitalona.

Nikolai ”Colia” Heimbürger osti tilan vuonna 1881. Hän peruskorjautti sen 1800-luvun lopulla, ja poika Hans Nikolain alaisuudessa rakennus uudistettiin lähelle nykyistä ulkoasuaan.

Vielä perusteellisemman, lähes kolme vuotta kestäneen remontin aika oli 2000-luvun alkuvuosina, kun Master Golf remontoi Museoviraston valvovan silmän alla vanhan kartanon klubirakennuksekseen, jossa toimivat myös ravintola ja yrityksen toimistot. Golfseura olisi halunnut muuttaa päärakennukseen jo perustamisensa aikaan 1980-luvulla, mutta rouva Greta Heimbürger halusi asua päärakennuksessa päiviensä päähän.

Historia on näkyvillä Masterissa monella tapaa. Vanha meijerirakennus, joskin täydellisesti remontoituna, palvelee nykyään caddiemasterin toimistona ja talli bägivarastona. Sen katolla riippuu 1700-lopulta peräisin oleva vellikello, yhä toimivana ja osaltaan tilan monivaiheisesta ja pitkästä historiasta muistuttavana. Kentän alueella on myös muutamia vanhoja torppia.

Tilan viimeinen omistajasuku, Heimbürgerit harjoittivat Bodomissa kauppapuutarhatoimintaa. Nikolai Heimbürgerin intohimo olivat kuitenkin orkideat. Niitä pyritään pitämään yhä esillä Bodomin kartanossa entisen kartanonherran kunniaksi ja asiakkaiden iloksi.

Tarina sai Huvikummun edullisesti, sillä vaihtoehtona olisi todennäköisesti ollut rakennuksen purkaminen.

Tarinagolf

Disko // Siilinjärvi

Dingo, Rednex, Bogart Co., Sleepy Sleepers, Hanoi Rocks, Popeda, Sabrina, Motörhead, Yö ja Eppu Normaali. Vain muutamia mainitaksemme.

Tuttuja yhtyeitä 1970- ja 1980-luvun lapsille – ja yhtyeitä, jotka kaikki ovat soittaneet Tarinagolfin konehallissa. Tai oikeammin Siilinjärven Huvikummussa, joka nykyään palvelee Tarinan konehallina.

Huvikumpu oli erikoinen parinkymmenen vuoden ajanjakso paikallisen urheiluseuran, Siilinjärven Hiihtoseuran, historiassa. Huvikummun tuotoilla kustannettiin seuran toimintaa. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä ei ollut mitenkään poikkeuksellista, että urheiluseurat hankkivat rahoitusta toiminnalleen pyörittämällä tanssilavaa, mutta rokkiklubi oli sentään poikkeus.

Toukokuussa 1980 avatun Huvikummunkin oli tarkoitus olla tanssipaikka, mutta nuivan vastaanoton jälkeen siitä rakentui nopeasti keikkapaikka, jossa esiintyivät etenkin kotimaiset mutta myös ulkomaiset huippuyhtyeet.

Motörheadin Lemmy Kilmister huudattaa yleisöä Huvikummussa.

Huvikummun avaaminen ajoittui punkin ja rokin kulta-aikaan Suomessa. Levyt myivät ja bändit keikkailivat ahkerasti. Lava oli täynnä viikonlopusta toiseen.

Silti Huvikummun historia kesti vain parikymmentä vuotta. Keikkojen katseluun elimellisenä osana kuulunut keskikaljan ja kiljun maistelu soramontun reunalla herätti pahaa verta. Lopulta paikallislehdet äityivät vastarintaan ja löivät uutisoinnillaan kapuloita rattaisiin. 1990-luvun loppua kohti tultaessa bändien keikkailukin väheni. Ratkaisevinta oli kuitenkin hankkeen puuhamiehen Leo Miettisen ikääntyminen ja terveysongelmat.

Kun Tarinagolfissa 1990-luvun lopussa virisi ajatus toisen kentän rakentamisesta, sopivan maa-alueen hankkiminen osoittautui suurimmaksi ongelmaksi. Kaikkein kiinnostavin maapala sijaitsi Siilinjärven Hiihtoseuran omistaman Huvikummun ja Kalettoman lammen uimarannan välisellä alueella, joka oli kunnan omistuksessa. Kun saatiin tietää, että seura halusi luopua Huvikummusta, tarjouduttiin hankkimaan sekä rakennus että maa-alue. Kauppa hiihtoseuran kanssa onnistui, mutta maakauppa kaatui kunnanvaltuustossa. Lopulta kentän alue muodostettiin yhdeksällä eri maakaupalla.

Tarinagolf sai Huvikummun edullisesti, sillä vaihtoehtona olisi todennäköisesti ollut rakennuksen purkaminen.

Viimeinen esiintyjä Huvikummussa oli siellä useita kertoja esiintynyt Popeda. Kiitokseksi yhteisistä vuosista bändin jäsenille luvattiin ikuinen yöpymisoikeus Siilinjärven Hiihtoseuran uudella tanssipaikalla, Ystävyyden Majalla.

Nykyään Huvikummussa on Tarinagolfin huoltohalli ja sen toisessa päässä seuran talviharjoittelutilat. Rakennus on ahkerassa käytössä ja olennainen osa 36-reikäisen Tarinagolfin infrastruktuuria.

Katisten kartanon komea ratsutalli nostettiin ratakiskojen päälle ja ilmaan, jotta alimmat hirsikerrat päästiin uusimaan

Rakennus on saanut uuden elämän Tawast Golfin päärakennuksena.

Tawast Golf

Talli // Hämeenlinna

Kerrotaan, että Vanajavedessä kristinuskoon puolittain pakolla kastetut hämäläiset kävelivät katuvaisina naapurijärveen pesemään kasteen pois. Siitä sai nimensä Katumajärvi. Nykyään Katumajärven ranta-niityillä kadutaan vain huonoja lyöntejä, sillä siellä sijaitsee Tawast Golf.

Katumajärven rantamaat ovat olleet vuosisatoja laidunmaina. Järven länsirannalle nousi 1800-luvun puolivälissä Katisten kartano, mutta tilan historia on paljon tätä pidempi. Tilalla oli paljon karjaa ja hevosia. Niitä varten rakennettiin vuosisatojen vaihteen tietämillä komea ja tilava ratsutalli.

Vuodesta 1989 lähtien se on palvellut Tawast Golfin klubina, jossa sijaitsevat myös toimistot, caddiemaster, ravintola ja pukuhuonetilat.

Remontin yhteydessä koko rakennus peruskorjattiin. Remontti oli iso. Koko rakennus nostettiin ratakiskojen päälle ja ilmaan, jotta alimmat hirsikerrat päästiin uusimaan. Onneksi rakennus oli hyvässä kunnossa, eikä sitä remontin jälkeen ole juurikaan täytynyt kunnostaa lukuun ottamatta vuoden takaista kattoremonttia.

Maalaamaton puupalttoo sai päälleen keltaisen värin, mutta muilta osin ulkoasu on haluttu säilyttää mahdollisimman lähellä vanhaa. Jopa laskusilta on jätetty paikoilleen muistuttamaan rakennuksen edellisestä elämästä.

Sisälläkin vanhaa on vaalittu mahdollisuuksien mukaan. Jopa niin, että remontista vastanneen firman omistaja Toivo Pönni päätti tehdä itse puusta toiseen kerrokseen vievät rappuset, koska ei hyväksynyt tilassa metallisia portaita.

Tawastin ravintolapäälliköllä on rakennukseen erityinen suhde, sillä hän on lapsena ratsastanut Katisten mailla ja hoitanut hevosia rakennuksessa, josta sittemmin on tullut hänen työpaikkansa.

Eerikkalan tilaan kuului useita rakennuksia, joista oikeanpuolimmainen on nykyään klubitalo. (Kuva: Timo Korhonen)

Kievarina eli majatalona Eerikkalan tila toimi 1930-luvulle asti. (Kuva: Timo Korhonen)

Klubirakennuksen Eerikkala Golf sai vasta vuonna 2017, kun Eerikkalan tilan päärakennus päätettiin remontoida uuteen käyttöön.

Eerikkala Golf

Kievari // Tervo

Pohjoissavolaisessa Tervossa päätettiin 2000-luvun alussa rakentaa golfkenttä. Päätettiin tehdä hyvä ysi keskin-kertaisen 18-reikäisen sijaan. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi, vaikka nykyinen kierrosmäärä riittäisi täydenkin kentän pyörittämiseen.

Maa-alue kentälle löytyi helposti Eerikkalan tilan mailta, sillä tilalla varttunut veljespari oli vahvasti vaikuttamassa kentän syntyyn sen alusta alkaen. Toinen veljeksistä toimi eläköitymiseensä asti Eerikalan kenttämestarina.

Klubirakennuksen Eerikkala Golf sai vasta vuonna 2017, kun Eerikkalan tilan siihen asti asumakäytössä ollut pää-rakennus päätettiin remontoida uuteen käyttöön. Myynnin ehdoksi Timo Korhonen asetti sen, että rakennuksen tupa säilytettäisiin alkuperäisessä asussaan mukaan lukien massiivinen leivinuuni, jossa Korhonen paistoi joulukinkun viimeistä kertaa jouluna 2016 ennen remontin alkamista.

Timo Korhonen esittelee Eerikkala Golfin kievarin.

Menneisyys on vahvasti läsnä paitsi tuvassa myös kentän pihapiirissä, jossa seisoo kolme pienempää ja yksi suuri aitta. Niiden sisällä on vanhaa esineistöä, ja kunta ylläpitää niissä Tervon kotiseutumuseota. Kenttäalueella on esillä vanhoja esineitä, kuten auroja ja erilaisia työkoneita.

Tilasta löytyy asiakirjoja vuodelta 1888. Se on kuitenkin huomattavasti tätä vanhempi. Talon tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa, mutta se on yli 200 vuotta vanha. Hirsiliitoksista selviää, että ensin on rakennettu tupa, myöhemmin sen viereen toinen. Kolmannessa vaiheessa tuvat on yhdistetty keskiosalla yhtenäiseksi rakennukseksi. Rakennustapa on ajalleen varsin tyypillinen. Hiekkamaalla seisova rakennus on säilynyt erinomaisessa kunnossa.

Eerikkala on toiminut kievarina 1800-luvulta alkaen. Kievarissa matkalaisille oli tarjolla ruokaa ja yösija sekä hevosille tallipaikka. Kievaritoiminta loppui ennen Talvisotaa.

Eerikkala on hyvä esimerkki siitä, miten paljon toimiva ja ympäristöönsä sopiva klubirakennus voi vaikuttaa golfarin kokonaiselämykseen, mikä käy ilmi Kenttärankingista. Eerikkalan ainutlaatuisessa klubitalossa viihtyvät vieras-pelaajien lisäksi oman seuran jäsenet, jotka talvella pitävät taitojaan yllä uuden tuvan puolella olevassa simulaattorissa. Keskiosassa olevan kahvilaravintolan ja proshopin yläkerrassa on muun muassa biljardipöytä ja oleskelutila.

Klubitalo on yksi Ruukin kotoisaksi kiitellyn tunnelman tukipilareista.

Ruukkigolf

Väentupa // Raasepori

Ruukkigolf saa vuodesta toiseen golfareilta kiitettäviä arvosanoja klubin tunnelmasta ja ilmapiiristä. Yksi tunnelman tukipilareista on klubitalo, joka on rakennettu jo vuonna 1830.

Ruukkigolf sijaitsee keskiajalta periytyvän säteritila Brödtorpin kartanon mailla. Tila on ollut aikoinaan maitotila, jossa on kasvatettu myös lampaita ja hevosia. Pelloilla on viljelty viljaa, juureksia ja hedelmiä.

Nykyään tila tunnetaan omenoistaan. Sitä kautta myös Ruukkigolf on löytänyt identiteettinsä. Kentän logossakin komeilee omenapuu. Klubilla myydään omenasta valmistettuja sesonkituotteita sekä klubin ikiomaa omenasiideriä.

Ruukki Golfin klubirakennus toimi ennen kartanon väentupana ja neljän perheen asuntona.

Ruukkigolfin nykyinen klubitalo on entinen kartanon väentupa, joka on toiminut neljän perheen asuntona. Klubitalon remontointi aloitettiin seuran perustamisen aikoihin vuonna 1987.

Vuosien mittaan rakennus on löytänyt nykyisen asunsa. Keskikerroksesta löytyy ravintolan ja caddiemasterin palvelut, vinttikerroksesta toimisto ja kokoustilat. Alakerran perunakellarista on remontoitu sosiaalitilat suihkuineen ja saunoineen.

Rakennuksesta avautuvat avarat näkymät 9:nnelle ja 18:nnelle griinille sekä omenapuiden laaksoon. Jos omenapuiden sijaan maiseman täyttäisivät viiniköynnökset, voisi helposti kuvitella olevansa Keski-Euroopassa Länsi-Uusimaan sijaan.

Konehallina uuden elämän saanut rakennus sijaitsee sopivasti Kartanogolfin kentän keskellä.

Kartanogolf

Lentokonehalli // Joroinen

Monenlaista värkkiä ja vehjettä on golfklubien rakennusten kätköissä säilötty, mutta harvoin lentokoneita. Joroisten Kartanogolfin griinileikkureita huolletaan kuitenkin rakennuksessa, joka on pala suomalaista lentoliikenteen historiaa.

Kartanogolfin konehallina toimii viereisen Varkauden lentokentän vanha lentokonehalli. Hallin vieressä on toinen samanlainen rakennus, jossa toimii paikallinen ilmailukerho.

Toisen maailmansodan aikaan lentokoneiden huoltohalleina toimineet rakennukset olivat Puolustusvoimien käytössä. Vuonna 1944 lentokentän aluetta pommitettiin Jatkosodassa, mutta hallit säästyivät tuholta. Lentopommien jäljet kuitenkin näkyvät yhä hallin lähimaastossa.

Sodan jälkeen hallit siirtyivät ensin valtion ja myöhemmin Ilmailulaitoksen omistukseen. Joroisten Kartano-Golf Oy osti Ilmailulaitokselta hallin itselleen vuonna 1988. Hallin tontista tehtiin samojen osapuolten kesken kaupat vasta äskettäin, keväällä 2020.

1930-luvun puolivälissä rakennettu puurakenteinen lentokonehalli on Museoviraston suojelema sotahistoriallinen teemakohde, ja se on myös rakennustavaltaan erityinen. Vahvojen kattorakenteiden jänneväli on peräti 30 metriä.

Konehallina uuden elämän saanut rakennus sijaitsee sopivasti Kartanogolfin kentän keskellä, kahdeksannen viheriön vieressä. 

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back