Ajan kuvia - Golflehti
Ajan kuvia

Ajan kuvia

Kun Ukrainan sota syttyi, golf menetti hetkeksi merkityksensä.

Facebook Whatsapp Linkedin

Helmikuun 23. päivään asti Golfpiste.com:n kuluvan vuoden tunnusluvut seurailivat vuoden 2021 lukemia. Luonnollista päivä-kohtaista vaihtelua esiintyi, mutta koko alkuvuoden osalta verkkoliikenne oli edeltävän vuoden tasolla.

Helmikuun 24. päivä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Golfpiste.com:n sivunlataukset putosivat siltä seisomalta kolmanneksella. Golfareidenkin elämässä golf menetti hetkeksi merkityksensä.

Vietin tuolloin ensimmäistä lomapäivääni parin viikon tauolla, ja minulle kävi samoin: selasin tuntikaupalla Twitterin uutisvirtaa, jota Ukrainan tapahtumat hallitsivat. Golfuutiset menivät minulta päiväkausien ajan täysin ohi. Huomioni oli muualla.

Sodan ensimmäisen viikon jälkeen mietin sitäkin, miten pystyn lomalta palattuani taas orientoitumaan tekemään sisältöjä golfista. Niin kuin mitään ei olisi tapahtunut – vaikka maailma ei ollut enää entisellään.

Nyt sodan alkamisesta on kulunut kaksi kuukautta. Ukrainan tilanne hallitsee edelleen henkistä ilmatilaani, mutta se on löytänyt sieltä oman paikkansa. Mukaan mahtuu jo muutakin. Golfiakin.

En ole koskaan keväisin ollut ensimmäisten kentälle kirmaavien joukossa, mutta nyt minun todella tekee mieli golfkentälle. Kaipaan golfkierroksen ajan kestävään kuplaan, jossa kaikki muu hetkeksi unohtuu. Niin kävi nuorempanakin ja aikuisuuden ensiaskelilla etsiessäni paikkaani maailmasta. Jos jokin painoi mieltäni, lähdin golfkentälle. Jo muutaman reiän jälkeen murheet haihtuivat, ja kotiin palasin aina keveämmällä mielellä.

Kahden vuoden ajan golfkentälle on päässyt pandemiaa pakoon. Nyt sinne voi paeta pahaa oloa. Piiloutua hetkeksi maailman melulta. Nähdäkseen verkkokalvoille vyöryvän pahuuden sijaan hetkien kauneuden. Kokeakseen sen, miten ihmiset ovat hyviä toisilleen.

Golfkentällä on sallittua olla
hetki omassa kuplassa.

Tästä Golflehdestä tuli osin tarkoituksella, osin huomaamatta ajan kuva. Lehden sivuilla etsitään urheilun paikkaa, pysähdytään kuuntelemaan golfin ääniä ja muistutetaan, kuinka ainutlaatuinen onkaan peli, jossa tuikituntemattomat kohtaavat toisensa ykköstiillä viettääkseen tuntien ajan aikaa yhdessä.

Lehdessä kiidetään halki vuosisatojen, maailmansotien ja yhteiskunnallisten vaiheiden ja kerrotaan tarinoita siitä, miten kartanoiden, rälssitilojen ja pommitettujen lentokenttien mailla päädyttiin lopulta pelaamaan golfia.

Siinä voi nähdä jotain ajanhetkellemme lohdullista.

Vaikka golfkentällä on sallittua ja henkisen hyvinvoinnin nimissä jopa suotavaa olla hetki omassa kuplassa, kansijuttumme päähenkilö, ihmisoikeusaktivisti Tommy Lindgren, muistuttaa, ettei urheilu voi olla kupla yhteiskunnassamme.

Toisin kuin usein väitetään, urheilun ja politiikan yhteys on päivänselvä. Jopa Venäjän hirvittävällä hyökkäyssodalla on linkkinsä urheiluun. Urheilulla on huomattavan huomioarvonsa ansiosta myös suurta välineellistä arvoa vaikuttaa urheilua suurempiin asioihin, kuten ihmisoikeuskysymyksiin.

Hetki on nyt urheilulle otollinen. Sen maailmassa tapahtuu paljon hyvää, mutta urheilun on pystyttävä vieläkin parempaan. Urheilun on tehtävä enemmän.

Urheilun kentillä maailma on hetken hyvä. Urheilun avulla maailmasta voidaan rakentaa entistä parempaa.

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back