Tiger tuli takaisin – ja muut uutiset - Golflehti
Tiger tuli takaisin – ja muut uutiset

Tiger tuli takaisin – ja muut uutiset

Kenttärakentamista, seuratukea, monitoimikiikareita, nakugolfia ja paljon muuta.

Teksti Sami Sarpakunnas ja Jere Jaakkola
Kuvat Getty Images ja Golfpiste
Facebook Whatsapp Linkedin

Masters on alkuvuoden odotetuin golfturnaus. Tänä vuonna kilpailussa oli aivan erityinen lataus, kun Tiger Woods palasi Augustassa kilpakentille pitkän kisatauon ja uran kannalta lähes kohtalokkaaksi osoittautuneen autokolarin jälkeen.

Mahdottomaan edes Tiger Woods ei pystynyt. Hän aloitti hyvin, mutta kisan edetessä vanhan mestarin olo kävi silminnähden kivuliaaksi, eikä pelikään siksi sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. Lopputuloksissa Woods oli 47:s.

Täyttä kautta Woods tuskin tulee pelaamaan enää koskaan, mutta isommissa kilpailuissa hänet tullaan näkemään.

”St Andrews on golfin koti ja lähellä sydäntäni. Olen voittanut suosikkikentälläni The Openin kaksi kertaa (vuosina 2000 ja 2005). Aion olla mukana”, Woods sanoi viitaten ensi heinäkuussa St Andrewsin Old Coursella pelattavaan The Open Championshipiin.

”Itkin kuin lapsi. Olin niin stressaantunut. Sanoin Meredithille (puoliso), etten usko olevani valmis tähän. Se kaikki oli vain liikaa.”

Masters-voittaja Scottie Scheffler kuvaili aamuaan ennen päätöskierrosta.

Maailman tiukin (ja niukin) pukeutumisetiketti

Lounais-Rankassa on Golf de La Jenny -niminen golfkenttä, jonka pukeutumisetiketti sallii vain kaksi asua: Aatamin ja Eevan. Kuusireikäisellä kentällä pelaaminen on sallittu vain ja ainoastaan alasti. Luit oikein – alasti. Alueella on lukuisia muitakin aktiviteetteja, joiden yhdistävä tekijä on nudismi.

Puheenaiheet

1. Uusi golfkenttä

Pitkäjärvi Golf Club Kokemäki ry on hakenut Suomen Golfliiton jäsennyyttä. Kokemäelle Pitkäjärven urheilukeskukseen on tarkoitus rakentaa kesällä 2022 9-reikäinen golfkenttä, jolla voi pelata myös frisbee- ja futisgolfia. Viheriöt ja tiipaikat tehdään keinonurmesta.

2. Eckerö avasi ensimmäisenä

Ahvenanmaalainen Eckerö Golf ehti ensimmäisenä avaamaan kenttänsä 24. maaliskuuta. Vuosi sitten kausi päästiin aloittamaan lähes päivälleen samaan aikaan. Kevät on kuitenkin edennyt tavallista hitaammin. Manner-Suomen ensimmäinen kenttä, Vihti Golf, avattiin vasta pitkäperjantaina 15. huhtikuuta.

3. Taloussotkut

Suomen golfjohtajien henkilöyhdistys FGMA ja golfkenttien yhdistys SGK teettävät erillisen tilintarkastuksen vuosien 2018–2021 taloudenhoitoon liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Yhdistysten yhteisenä toiminnanjohtajana työskennellyt Antti Hiltunen on vapautettu tehtävistään toistaiseksi.

Yhtiö saneeraukseen, pelit jatkuvat

Kajaanin golfkentän omistava Kainuunportti oy on päässyt yrityssaneeraukseen. Pelitoiminnot jatkuvat alkavalla kaudella tavalliseen tapaan.

Paltamo Golf osti syksyllä 2019 Kajaanin Golfin osake-enemmistön, ja viime joulukuussa Kainuunportti oy hakeutui yrityssaneeraukseen.

Paltamo Golf oy:n pääomistaja Reijo Riihimäen mukaan ongelmat eivät ole johtuneet golfliiketoiminnasta, vaan yhtiön aloittaman hotellibisneksen huonosta ajoituksesta sekä kiinteistöön ja asuntovaunualueeseen liittyvistä investoinneista.

Testaa tietosi

1. Montako eurooppalaista oli miesten maailmanlistalla top 10:ssä Mastersin jälkeen?

a) yksi
b) kaksi
c) kolme
d) neljä

2. Entä 20 parhaan joukossa?

a) kolme
b) kuusi
c) yhdeksän
d) kaksitoista

3. Montako golfkenttää Kreikassa on?

a) 8
b) 18
c) 28
d) 38

4. Kenen caddiena kuvassa näkyvä henkilö ei ole toiminut?

a) Tiger Woodsin
b) Nick Faldon
c) Adam Scottin
d) Greg Normanin

5. Montako golfpalloa valmistetaan arviolta vuosittain?

a) 10 miljoonaa
b) 100 miljoonaa
c) 1 miljardi
d) 10 miljardia

6. Montako golfpalloa lyödään vuosittain veteen TPC Sawgrassin 17. väylällä?

a) 1250
b) 12 500
c) 125 000
d) 1 250 000

7. Missä sijaitsee Anola golf?

a) Paraisilla
b) Parkanossa
c) Pertumaalla
d) Pieksamäellä

(vastaukset seuraavan jutun alla)

Kaikki samassa paketissa

Lyöntien seurantaan ja tilastointiin erikoistunut yritys Shot Scope on tuonut markkinoille uuden sukupolven etäisyysmittarin. PRO LX+ -nimellä kulkeva laite yhdistää slope-toiminnolla varustetun etäisyyskiikarin ja GPS-kellon parhaat puolet yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämän lisäksi laite tarjoaa mailojen päihin asennettavien antureiden avulla dataa lyöntipituuksista ja oman pelin osa-alueiden heikkouksista ja vahvuuksista.

Vastaukset

1. c – Jon Rahm, Viktor Hovland ja Rory McIlroy.

2. a – Tosiaan, samat kuin edellisessä. Sijoilla 11–20 ei ollut yhtään eurooppalaista.

3. a – Kreikka on suomalaisille ylivoimaisesti suosituin kesälomakohde, mutta suurin osa matkustaa ilman golfmailoja. Kreikassa on vain 8 golfkenttää.

4. b – Erityisesti Tiger Woodsin caddienä tunnetuksi tullut Steve Williams ei ole toiminut Nick Faldon caddienä.

5. c – Maailmassa valmistetaan vuosittain arviolta hieman yli miljardi golfpalloa, eli noin 20 palloa jokaista golfin pelaajaa kohti.

6. c – Luku tuntuu hurjalta, mutta näin TPC Sawgrassilta kerrotaan. Saarigriinin vesistöön lyödään vuosittain noin 125 000 palloa.

7. d – Anola golf sijaitsee Pieksämäellä, Pieksänjärven ja Vangasjärven välisellä kannaksella.

Härmä Golfin uusien väylien alue näkyy kuvassa ylhäällä vasemmalla.

Härmä Golf sai kolme uutta reikää

Ylihärmässä pelataan jatkossa golfia 12-reikäisellä golfkentällä. Kolme uutta reikää avataan ensi kesänä.

”Kenttä on tasoituskelpoinen ja sillä voi pelata 12:n reiän lisäksi myös 18 reikää. Osa väylistä kierretään silloin toiseen kertaan”, kertoo Härmä Golfin puheenjohtaja Erkki Rintala.

Härmä Golf on saanut parin viime vuoden aikana mukavasti uusia jäseniä, ja kierrosmäärät ovat olleet ennätysluokkaa. Uusille väylille nähtiin siksi selkeä tarve.

”Kenttä sijaitsee aivan Härmän kylpylän vieressä, joten vieraspelaajankin on helppo tulla tänne ja majoittua Ylihärmään”, Rintala vinkkaa.

Jari Vihanne

Toimintarajoitteisille oma kiertue DP World Tourin yhteyteen

Toimintarajoitteisille suunnattu G4D (Golf for the Disabled) Tour pitää sisällään vähintään seitsemän kilpailua, jotka järjestetään samalla kentällä kuin DP World Tourin kilpailut edeltävällä viikolla. Finaali kisataan Dubaissa.

Mukana nähtäneen myös suomalaisväriä, sillä mukaan kutsutaan pelaajia WR4DG-rankingin pohjalta. Huhtikuun lopussa 14:n parhaan joukossa on kolme suomalaista: Jari Vihanne, Petri Takkunen ja Tero Peltola.

Suomessa toimintarajoitteiset golfarit kilpailevat E-Tourilla. Lyöntipelin SM-mitalit ratkaistaan yleisten sarjojen SM-kisojen yhteydessä, ja tänä vuonna myös reikäpelin SM-kisojen yhteydessä pelataan e-sarja.

Lisätietoja e-Tourista

Suomessa järjestetään myös kansainvälinen kisatapahtuma, Finnish Disabled Open, joka pelataan Ringside Golfissa heinäkuun lopulla.

Unified Golf Tour on kotimainen kisakiertue kehitysvammaisille.

Lisätietoja Unified Golf Tourista

Kullo Golfin uuden rangen viisi kohdealuetta ympäristöineen on rakennettu tekonurmesta.

Kullo Golf uudisti harjoitusalueensa

Kullo Golfin harjoitusalueet laitettiin kokonaan uuteen uskoon Lassi Pekka Tilanderin suunnitelmien pohjalta.

Driving range on saanut uudet muodot mittavien maansiirtotöiden jälkeen. Kilpatason palloja piiskataan edelleen matkaan nurmelta, mutta viisi harjoittelua tehostavaa ja mielenkiintoa lisäävää kohdealuetta ympäristöineen on valmistettu tekonurmesta.

”Harjoitusviheriöllä on kokoa peräti 800 neliötä, ja lähestymislyöntejä voi lyödä jopa 70 metristä”, sanoo kentän toimitusjohtajaksi senior adviserin paikalta siirtynyt Rauno Pusa.

Viime vuosina Kullossa on yleisemminkin panostettu sekä omien jäsenten että vieraspelaajien viihtymiseen ja palvelun yksityiskohtien hiomiseen. Ravintoloitsija on vaihtunut, ja Jan Forsellin vetämän opetusstudion puitteita on entisestään kehitetty. Pro shop on niin ikään Forsellin hoidossa.

Ekologisuus on yksi Kullo Golfin ohjenuorista. Esimerkiksi viidentoista uuden golfauton lataus hoituu jatkossa 12. väylän kupeeseen asennettujen aurinkopaneelien avulla. Klubitalon ilmalämpöpumput puhaltavat puolestaan aurinkovoiman avulla.

Golfille reilusti seuratukea

Golf sai tuntuvan siivun Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) jakamasta seuratoiminnan kehittämistuesta junioritoimintaan ja monipuolisiin matalan kynnyksen hankkeisiin.

Golfseuroille myönnettiin tukea yhteensä 187 700 euroa. Kaikkiaan 18 golfseuraa saa tukea toiminnan kehittämiseen. Yksittäiset tuet vaihtelivat 2500–23 000 euron välillä. Kaikkiaan Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi urheilulle ja liikunnalle 4,6 miljoona euroa.

Moni seura haki ja sai tukea juniori- tai seuratoiminnan koordinaattorin palkkaamiseen.

”Koordinaattorit ovat yleistymässä golfyhteisöissä ympäri maata. Toimenkuvaa on kehitetty kokemusten ja vuosikellon perusteella. Tavoitteena on usein vapaaehtoistoiminnan tukeminen ja pysyvyyden luominen ympärivuotiselle toiminnalle”, Golfliiton junioripäällikkö Mika Hollo kertoo.

Monissa hankkeissa korostui vahva yhteistyö koulujen tai muiden lajien kanssa.

”Hankkeita on yhtä monta erilaista kuin on golfyhteisöjäkin. Sisällöt vaihtelevat seuratoiminnan käynnistämisestä ympärivuotisen toimihenkilön palkkaamiseen. Yhteistä kaikille on, että golfia viedään rohkeasti lähemmäs kohderyhmää ja harrastamisen mahdollisuuksia monipuolistetaan”, Hollo kertoo.

Golfliitto tarjoaa apua ja tukea seuratukihakuun. Lisätietoja saa Mika Hollolta ja seurakehittäjä Hannu Paatelolta.

Kuusamo Golfille uusi omistaja

Vuonna 2017 konkurssiin ajautuneen Kuusamo Golfin tarinassa avautui uusi sivu, kun kenttä siirtyi Kuusamon kaupungin omistukseen. Kauppahinta rakennuksineen ja laitteineen oli 310 000 euroa.Tekeillä olevan puitesopimuksen myötä Kuusamon kaupunki vuokraa kentän Holiday Club Resortillle, joka harjoittaa kentän vieressä olevassa Kuusamon Tropiikissa kylpylä-, hotelli- ja ravintolatoimintaa.

”Kokonaisuuteen liittyy myös asemakaavamuutos, jolla halutaan mahdollistaa lisärakentaminen Tropiikin alueella”, Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen kertoi Koillissanomissa.

Vuodesta 2017 eteenpäin kenttää on pyöritetty talkoovoimin. Edessä on vielä yksi talkookesä, sillä Holiday Club Resort tarttuu ohjaksiin vasta kaudella 2023. Markkinoinnista ja caddiemaster-palveluista yritys vastasi jo viime kaudella.

Kaupan myötä Holiday Club Resort vahvistaa jalansijaansa golfalalla, sillä se omistaa Lappeenrannan Rauhassa sijaitsevan Holiday Club Golf Saimaa -kentän ja on osakkaana Katinkulta Golfissa.

Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Ulkoasu Olli-Mikko Muroke, Aste Helsinki Oy
Kannen kuva Getty Images ja Lassi Pekka Tilander

Tässä lehdessä avustivat Marika Voss, Juha Hakulinen, Janne Tarmio,
Arto Teittinen, Timo Rauhala, Mika Piltz, Heini Haapala, Katja Pasanen,
Markku Nord, Veli-Pekka Hakala, Ira Virtanen, Peitsa Piironen, Joona Keskitalo, Pekka Vasala, Jouni Flinkkilä, Savuava Soketti, Janne Mikkilä, Vesa Koivunen, Teppo Hulkkonen.

Liiketoimintajohtaja Sami Markkanen
Päätoimittaja Jere Jaakkola
Tuottaja Sami Sarpakunnas
Mediamyynti Tommi Lammi
Henkilökohtainen sähköposti etunimi.sukunimi@otava.fi
Juttuvinkit ja palaute toimitus@golfpiste.com

Julkaisija ja kustantaja Otavamedia Oy,
Firdonkatu 2 T 151 00015 Otavamedia Puh. (09)156 61
Printtiaineistot Asiakaspalvelupäällikkö Tuija Isosuo
Verkkoaineistot adops@otava.fi yrityksille.otavamedia.fi
Osoitteenmuutokset Ota yhteyttä omaan kotiseuraasi
Sivunvalmistus Janne Nyman, Aste Helsinki Oy
Painopaikka PunaMusta, Joensuu

Golflehti on Suomen Golfliiton virallinen jäsenlehti ja aikakauslehtien liiton jäsen. ISSN 2670-1626

Suomen Golfliitto ry
Valimotie 10, 00380 Helsinki
www.golf.fi  Puh. +358 40 530 5733 Email office@golf.fi
Henkilökohtaiset etunimi.sukunimi@golf.fi

Toiminnanjohtaja Juha Korhonen 0400 722 876
Talouspäällikkö Teemu Savolainen 0400 265 680
Palvelukoordinaattori Pia Kangasmäki 0400 300 401
Head of sales and marketing Kimmo Rantamäki 050 541 7577
Kenttäasiantuntija Jari Koivusalo 040 663 1277
Viestintävastaava Marika Voss 040 707 2281
Asiantuntija (tietopalv.) Aarni Nordqvist 040 539 5903
Asiantuntija (kilpailut, IT, säännöt) Mika Wikström 0400 739 877
Seuratoimintapäällikkö (vetovoima, naiset) Kirsi Erofejeff-Engman 044 240 6607
Asiantuntija (vetovoima, seniorit)  Johanna Ahti 040 590 0998
Asiantuntija (vetovoima, juniorit) Mika Hollo 0440 888 400
Asiantuntija (kilpailut, koulutus) Annika Nykänen 050 412 2709
Kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen 040 561 5863
Valmennuskoordinaattori Eero Kangasniemi 040 761 3352

Golfliiton liittohallitus
Puheenjohtaja Hanna Hartikainen, HGK 050 387 7244
Varapuheenjohtaja Marko Leiviskä, OGK 044 231 4601
Hallituksen jäsenet Janne Pelkonen, PGC 040 770 899, Osmo Ruuska, Tarina 040 553 4728, Jussi Jokinen, ÄG 040 556 5434, Saara Vahvaselkä, ERG 040 740 3418 Minna Nenonen, AlGo 050 539 4281, Jussi Rouhento, TawG 040 512 9577

Facebook Whatsapp Linkedin
Forward Go back